Latvijoje moterys gauna 17 proc. mažesnius atlyginimus nei vyrai

Latvijoje moterys gauna 17 proc. mažesnius atlyginimus nei vyrai

Vidutinis moterų atlyginimas Latvijoje yra maždaug 17 proc. mažesnis nei vyrų, pareiškė trečiadienį atidarydama kampaniją "Lidzvertigas iespejas" (liet. Lygios galimybės) Latvijos visuomenės integracijos fondo sekretoriato direktorė Aija Bauerė. Pareigūnė pabrėžia, kad moterys mažesnius atlyginimus gauna net ir dirbdamos tokius pačius darbus.

Ji nurodo, kad moterų skaičius vyru atžvilgiu yra vienas didžiausių Europoje, visgi Latvija pagal lygių lyčių galimybių reitingus užima tik penkioliktą vietą.

Kampanijos organizatorių pateikiami duomenys rodo, kad vos trečdalis visų 2012 metais universitetų absolventų buvo vyrai. Lyginant universitetų programas pastebėta, kad studentai vaikinai dominavo tik tokiose studijų kryptyse kaip gamtos mokslai, matematika, inžinerija, apdirbamoji pramonė ir statybų sektorius.

Taip pat pastebėta, kad vyrų daugiau dirba ir viešajame sektoriuje. Daugiau kaip du trečdaliai visų Saeimos deputatų yra vyrai. Be to, kai kurių valstybių organizacijų valdybose apskritai nėra moterų.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos atstovas Reinis Uzulniekas nurodo, kad Latvijos gyventojai vadovaujasi įvairiais stereotipais apie vienos ar kitos profesijos tinkamumą pagal lytį. Pareigūnas kalbėjo, kad lyčių lygybė yra vienas ir svarbių ekonominio augimo užtikrinimo aspektų.

Savo ruožtu A. Bauerė teigia, kad svarbu gerinti visuomenės požiūrį į tai, kad stereotipai negali būti kriterijus renkantis profesiją.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder