ES lyderiams nepavyko susitarti dėl 2015 m. biudžeto

ES lyderiams nepavyko susitarti dėl 2015 m. biudžeto

Europos Sąjungos (ES) šalių vyriausybėms ir Europos Parlamentui pirmadienį nepavyko susitarti dėl 2015 m. biudžeto. Dabar Europos Komisijai (EK) teks rengti naują 2015 m. biudžeto projektą, informuoja "EUbusiness".

"Kompromiso dėl 2015 m. ES biudžeto nepavyko pasiekti, Europos Komisija turės parengti naują 2015 m. biudžeto projektą", - pranešė EP biudžeto komiteto atstovė.

ES narės ir Europos Parlamentas tęsia derybas dėl maždaug 140 mlrd. eurų vertės 2015 metų biudžeto. ES lyderiai taip pat turi susitarti dėl 2014 metų - taip pat ir ankstesnių metų - skolų padengimo, šiuo klausimu lyderių nuomonės išsiskyrė. EP reikalauja, kad jau šiemet būtų padengta dalis skolų. Pasak liberalo europarlamentaro ir derybininko Žano Artua (Jean Arthuis), "nepadengtos skolos kelia pavojų pasitikėjimui ES valdžia ir duoda pagrindo garsiau prabilti eurofobams".

Europos Komisija turės pateikti naują pasiūlymą artimiausiomis dienomis.

2015 metams EK pasiūlė 140 mlrd. eurų biudžetą, 3,3 proc. didesnį nei prieš metus.

Europos Parlamentas, siekiantis plėsti ES programas, ypač naujesnėse ir mažiau išsivysčiusiose ES narėse, siekia, kad kitų metų biudžetas sudarytų 146,4 mlrd. eurų, arba 8,1 proc. daugiau nei 2014 metais. Vyksta diskusijos ir dėl susikaupusių skolų, kurios, kai kuriais skaičiavimais, siekia apie 30 mlrd. eurų.

EP tvirtina, kad "skubioms išlaidoms padengti" reikia skirti 4,7 mlrd. eurų, tuo tarpu ES narės sutinka sumokėti tik dalį šios sumos.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder