EBPO: nelygios pajamos "gerokai" stabdo ekonomikos augimą

EBPO: nelygios pajamos "gerokai" stabdo ekonomikos augimą

Asmenų gaunamos skirtingos pajamos "statistiškai rimtai veikia" ekonominį augimą, rodo antradienį Ekonominio bendradarbiavimo ir plėtros organizacijos (EBPO) pateikta tyrimo ataskaita. Apie tai praneša BBC.

Didžiojoje Britanijoje 1990-2010 metais atsiradusi praraja tarp daugiausiai ir mažiausiai uždirbančiųjų ekonomikai kainavo beveik 9 procentinius punktus BVP, rodo statistika. Savo ruožtu Jungtinės Valstijos prarado beveik 7 proc. BVP.

Tiesa, EBPO taip pat nurodo, kad turto perskirstymas mokesčiais bei socialinėmis išmokomis ūkio plėtros nestabdo. "Įtikinantys argumentai įrodo, kad sprendžiant su aukšta ir vis augančia nelygybe susijusias problemas būtina skatinti tvarų ir stiprų (ūkio) augimą - būtent jam būtina skirti daugiausiai dėmesio politinių debatų metu, - teigia EBPO generalinis sekretorius Anchelas Gurija (Angel Gurria). - Vienodas galimybes nuo pat mažų dienų savo gyventojams siūlančios valstybės ateityje taps labiausiai klestinčiomis ir sparčiausiai augančiomis".

Iš viso EBPO priklausančiose 34 valstybėse šiuo metu registruojamas skirtumas tarp turtingųjų ir skurdžiai gyvenančių asmenų yra didžiausias per pastaruosius 30 metų. 10 proc. sudaranti turtingiausia visuomenės dalis vidutiniškai uždirba 9,5 karto daugiau nei skurdžiausiai gyvenantys. Dar 1980-aisiais skirtumas sudarė 7 kartus.

Tik dviejose organizacijai priklausančiose valstybėse atskirtis sumenko - Graikijoje ir Turkijoje.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder