Centrinis Suomijos bankas įvardino pagrindines Suomijos ūkio problemas

Centrinis Suomijos bankas įvardino pagrindines Suomijos ūkio problemas

Centrinio Suomijos banko atstovai antradienį įspėjo, kad silpnas ūkio augimas, kurį sukėlė struktūriniai trūkumai, ir senstanti visuomenė stumia Suomiją į augančio nedarbo ir valstybės skolos spiralę, praneša "Dow Jones".

Ekonominių šalies perspektyvų dvejiems metams prognozėje Suomijos centrinis bankas sakė, kad valstybės skola ir toliau didės bent iki 2015 m., nes augantis nedarbas ir silpnas vartojimas sumažins mokestines pajamas. Prognozuojama, kad Suomijos bendrasis vidaus produktas (BVP) šiais metais turėtų susitraukti 0,8 proc., - jis traukiasi jau antrus metus iš eilės. 2014 metais šalies ūkis atsigaus labai nežymiai, nes BVP ūgtelės 0,7 proc., o 2015 metais - 1,4 proc.

"Ekonominės problemos, kurias laikėme laikinomis ar cikliškomis, dabar paaiškėjo esančios pastovaus ir struktūrinio pobūdžio", - sakė banko vadovas Erkis Likanenas (Erkki Liikanen).

Nedarbo lygis 2013 metais turėtų išaugti iki 8,5 proc., o 2014 metais - 8,6 proc. Praėjusiais metais jis siekė 7,7 proc. Padidėjęs nedarbas ir beveik sustingęs ekonomikos augimas sukels įtampą Suomijos viešuosiuose finansuose, nors vyriausybė ėmėsi rimtų biudžeto konsolidavimo priemonių, teigė E. Likanenas.

Suomijos bankas prognozuoja, kad valstybės skola 2015 metais išaugs iki 61,8 proc. BVP ir viršys 60 proc. BVP lubas, nurodytas Europos Sąjungos. 2013 metais Suomijos skolos ir BVP santykis turėtų būti 56,9 proc., palyginti su 49,0 proc. 2011 m. Suomijos metinė infliacija 2014 metais sieks 1,9 proc., o 2015 m. - 1,7 proc.

Kartu su didėjančia valstybės skola augs ir pagyvenusių žmonių visuomenės dalis - tai sukels grėsmę, "kad Suomijos ūkio augimas nuslops, nedarbo lygis liks aukštas, o viešieji finansai prastės", kalbėjo E. Likanenas.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder