"Arabų pavasario" kaina - 225 mlrd. dolerių

"Arabų pavasario" kaina - 225 mlrd. dolerių

Ekonominiai nuostoliai, patirti dėl demokratinių revoliucijų Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse, vadinamojo "arabų pavasario", sieks 225 mlrd. dolerių. Apie tai, remdamasis savo skaičiavimais, praneša "BreakingViews", "Reuters" padalinys.

2011 metais Tarptautinio valiutos fondo (TVF) ekspertai įvertino ekonominius nuostolius, patirtus dėl demokratinių revoliucijų Afrikos ir Artimųjų Rytų šalyse, vadinamojo "arabų pavasario".

TVF skaičiavimais, valstybės, kuriose vyko didžiausi neramumai, iš viso neteko per 55 mlrd. dolerių. BVP šiose šalyse sumažėjo 20,6 mlrd. dolerių, ir dar 35,3 mlrd. dolerių valstybių biudžetai neteko dėl išaugusių išlaidų ir sumažėjusių valstybinių pajamų.

Daugiausia nukentėjo Libija ir Sirija, kurios prarado atitinkamai 7,7 ir 6 mlrd. dolerių. Kiek mažesnių nuostolių patyrė Jemenas, Tunisas, Egiptas ir Bahreinas. Jemene, kur nuostoliai siekė 5,4 proc. BVP, per 15 proc. gyventojų atsidūrė žemiau skurdo ribos. Tunisas dėl neramumų neteko beveik 5,2 proc. BVP, nukentėjo beveik visos ekonomikos sferos. Egiptui režimo nuvertimas kainavo 4,2 proc. BVP. Bahreine, kur taip pat prasidėjo liaudies neramumai, pavyko išvengti didelių nuostolių tik dėl augančių naftos kainų. Galiausiai šios šalies BVP nukrito tik 2,77 procento.

2012 m. balandį "Libyan Foregn Bank" generalinis direktorius Mohamedas bin Jusufas (Mohammed bin Yousuf) pareiškė, kad arabų pasaulio šalys dėl revoliucijų prarado 75 mlrd. dolerių.

2012 m. gruodžio viduryje Dubajaus internetinis laikraštis "Emirates 24/7" rašė, kad Jordanijos planavimo ir tarptautinio bendradarbiavimo ministerijos generalinis sekretorius Salehas Charabšis (Saleh Kharabshi) nuostolius, patirtus, dėl revoliucijų, įvertino 120 mlrd. dolerių.

Tiesioginės užsienio investicijos į Artimųjų Rytų ir Šiaurės Afrikos šalis 2011 metais sumažėjo 24 proc., iki 50 mlrd. dolerių. S. Charabšio nuomone, 2012 metais šis rodiklis vertinamas 53 mlrd. dolerių.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder