"Vakarų medienos grupė" pristatė įspūdingą gamyklą

"Vakarų medienos grupė" pristatė įspūdingą gamyklą

Viena didžiausių Baltijos šalyse medienos perdirbimo ir baldų gamybos grupių "Vakarų medienos grupė" (VMG), vienijanti 16 Lietuvos ir užsienio įmonių, Akmenės laisvojoje ekonominėje zonoje oficialiai pristatė rekordinę plyno lauko investiciją - vieną didžiausių Europoje medienos drožlių plokščių gamyklą. Į ją investuota 146 milijonai eurų.

Įspūdingą gamyklą pradėta statyti 2018-ųjų metų rugpjūtį. VMG darbus pavyko baigti 2020-ųjų metų vasarį. Pirmoji medienos drožlių plokštė buvo pagaminta šių metų liepos 31-ąją.

  • "Vakarų medienos grupė" yra viena didžiausių Baltijos šalyse medienos perdirbimo ir baldų gamybos grupių, vienijanti 16 Lietuvos ir užsienio įmonių. Jose dirba daugiau nei 4 tūkst. darbuotojų.
  • Daugiau nei 90 proc. grupės produkcijos eksportuojama į užsienio šalis. 2019 m. grupės nekonsoliduoti pardavimai per metus išaugo 13 proc. ir pasiekė 394 mln. eurų.
  • Asociacija "Investor's Forum" pripažino "Vakarų medienos grupę" 2019 metų investuotoju, įvertindama tvarias ir pridėtinę vertę šalies ekonomikai kuriančias investicijas.

Didžiulė investicija

Milijoninė investicija sukūrė 140 darbo vietų. Dalis jų skirta automatizuotų staklių operatoriams. Teigiama, kad vienai darbo vietai sukurti vidutiniškai investuota apie 1 milijoną eurų. Didžiąją dalį darbuotojų sudaro vietos gyventojai.

Technologijas, kurios leidžia sukurti medienos drožlių plokštę nuo 3 iki 40 milimetrų, sukūrė Vokietijos inovacijų kompanija "Siempelkamp". Paskaičiuota, kad per metus Akmenėje planuojama pagaminti apie 600 tūkst. kubinių metrų produkcijos.

 

ATIDARYMAS. VMG akcininkas Sigitas Paulauskas ir premjeras Saulius Skvernelis oficialiai pravėrė naujosios gamyklos vartus.

Tačiau tai dar ne pabaiga. Jau kitąmet šalia medienos drožlių plokščių gamyklos atsiras ir baldų gamykla, kuri, teigiama, sukurs dar daugiau darbo vietų ir pridėtinės vertės.

Lenkia Europos Sąjungos standartus

Pasak vienintelio "Vakarų medienos grupės" akcininko Sigito Paulausko, naujai pastatyta gamykla atitinka visus šiuolaikinio pasaulio standartus ir net juos lenkia.

Gamykloje bus gaminami produktai, skirti žaliajai statybai iš inžinerinės medienos.

RĄSTAI. Šalia naujai pastatytos gamyklos - daugybė rąstų.

"Prieš dvejus metus šiame lauke su ministru pirmininku įkasėme sėklą. Dabar matote, kas čia išdygo. O išdygo gamykla, kuria visiems verta pasididžiuoti. Anksčiau statytos gamyklos mūsų sektoriuje buvo skirtos baldų pramonei. Ši gamykla išplečia savo galimybes.

Gamyklai visiškai įsivažiavus vienas darbuotojas gamins produkcijos už maždaug 800 tūkstančių eurų.

Tai yra skaičiai, kurie stipriai lenkia Europos Sąjungos vidurkį", - sakė S. Paulauskas.

Jis pridėjo, kad gamykla galėjo atsidurti ir kituose miestuose, pavyzdžiui, Šiauliuose arba Panevėžyje. Tačiau pastariesiems miestams įgyvendinti reikiamų sąlygų nepavyko.

"Niekada nekilo minčių, kad turime turėti išskirtinę vietą tokiai gamyklai. Pagrindinis biuras - Klaipėdoje. Tačiau nebūtinai nauja gamykla turi būti netoli jos. Kai pradėjome rinkti vietas, buvo svarstymų dėl Šiaulių ir Panevėžio. Bet ten buvo problemų.

Tada paskambinau Akmenės rajono savivaldybės merui Vitalijui Mitrofanovui. Atvažiavome, dienos pabaigoje buvome sutarę, kad investuosime. Šį susitarimą tikriausiai galima įrašyti į Gineso rekordų knygą. Džiaugiuosi, kad regiono ir miesto meras parodė sumanumą. Statydami gamyklą nesusidūrėme su biurokratiniais nesklandumais", - teigė S. Paulauskas.

PAŠVENTINIMAS. Naują gamyklą pašventino Telšių vyskupas, daktaras Algirdas Jurevičius.

Vienintelis VMG akcininkas neslėpė, kad ir pačiai "Vakarų medienos grupei" buvo nemenkas iššūkis pastatyti tokį objektą. Nors darbus pristabdė koronavirusas, jis planų nesugriovė.

"Baldų sektorius Lietuvoje sukuria 10 procentų eksporto. Ši gamykla gamins konstrukcinę medžiagą ne tik baldų, bet ir statybų pramonei. Tokio dizaino gamykla - pirma Europoje. Jeigu ši gamykla tik parduotų produktą kaip konstrukcinę medžiagą, investicija atsipirktų per 10 metų", - sakė S. Paulauskas, pridėjęs, kad jau kitąmet šalia gamyklos bus atidaryta ir baldų gamykla.

Sėkmė visai Lietuvai

Gamyklos atidaryme dalyvavęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis pasidžiaugė, kad tiek milijonų šalyje investavo ne užsienio, o lietuviško kapitalo įmonė.

Jo manymu, tai rodo, kad valstybė turi gerą investicinę aplinką. O štai objekto statyba parodė, kad yra sinergija tarp investuotojų, vyriausybės ir savivaldos.

DŽIAUGSMAS. Vienintelis "Vakarų medienos grupės" akcininkas Sigitas Paulauskas pasidžiaugė, kad gamyklą pavyko pastatyti itin greitai.

"Tenka girdėti, kad Lietuva - stebuklų kraštas. Atvažiuodamas čia tikėjausi pamatyti gamyklą, bet negalėjau įsivaizduoti, kokio masto ši gamykla realybėje. Beveik 150 milijonų investicijų, dar apie 150 darbo vietų yra tik skaičiai.

Turime kuriančią, mąstančią, nebijančią prisiimti atsakomybės Lietuvą. Ir turime liežuviu malančią Lietuvą.

Čia - geriausias pavyzdys. Galime priimti ilgalaikius, tvarius sprendimus. Tai nėra tik Akmenės sėkmė. Tai yra viso regiono, visos šalies sėkmė.

Su šia gamykla jau nuo statybų pradžios buvo susieta daugybė įmonių, žmonių", - sakė premjeras.

S. Skvernelis, kaip ir S. Paulauskas, negailėjo pagyrų Akmenės rajono merui V. Mitrofanovui.

"Akmenei pasisekė, kad savo bendruomenėje turi savo lyderį - merą, kuris matė, tikėjo. Tai parodo, kad žmogus galvoja ne apie save, o apie savo krašto ir Lietuvos žmones. Tai buvo ir valstybei ekonomiškai svarbus objektas. Kartu vystoma laisvoji ekonominė zona", - teigė S. Skvernelis.

Investicija atgaivino

Pats Akmenės rajono meras V. Mitrofanovas neslėpė džiaugsmo, kad VMG nusprendė investuoti būtent šiame krašte. Neslėpta, kad investiciniam planui įgyvendinti prireikė daug kantrybės.

"Kai teko būti Strasbūre, kolega iš Bulgarijos dalijosi savo bėdomis, pergalėmis. Pasidalijau ir aš - pasakiau, kad pas mus ateina investicijos, kokia suma bus investuota. Kolega liko nustebęs, nes, jo teigimu, tokia investicija būtų reikšminga visai Bulgarijai.

UNIVERSALUMAS. Naujoje gamykloje pagaminama medienos drožlių plokščių nuo 3 iki 40 milimetrų storio.

Pirmiausia turime padėti savo verslui. Čia lieka pridėtinė vertė, žmonės gauna darbą. Buvo pasakyti konkretūs pageidavimai - prie ribos reikėjo 30 megavatų elektros, geležinkelio atšakos, kelio, nuotekų, lietaus vandens. Viską įvertinome per 2 savaites ir paskaičiavome, kad galime suteikti tokias galimybes", - teigė V. Mitrofanovas.

Pasak mero, VMG investicija prisidėjo prie Akmenės atgaivinimo - vien pačioje Naujojoje Akmenėje pradėjo kurtis nauji verslo objektai. Dar daugiau tikimasi, kai kitąmet šalia gamyklos atsiras baldų gamykla.

"Po investicijos atsirado pridėtinės vertės - viešbučių, kavinių. Įvyko nekilnojamojo turto sprogimas. Naujojoje Akmenėje buto nuomos kaina prasideda nuo 150 eurų. Investicijos pakeitė mūsų tiek ekonominę, tiek visuomeninę aplinką. Dabar turi pasitempti kitos įmonės.

Didžioji dalis darbuotojų gamykloje yra akmeniškiai. Čia nė vienas baltarusis ar ukrainietis nedirba. Matau grįžusių iš užsienio. Yra nemažai jaunimo, kas taip pat svarbu, kad būtų užpildyti darželiai ir mokyklos. Ateitis nusimato gera. Ypač, kai atsiras antra gamykla, kurioje dirbs apie 600 darbuotojų", - džiaugsmo neslėpė V. Mitrofanovas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder