Seimas: pinigai už neįvykusias keliones turės būti grąžinti per 14 dienų

Seimas: pinigai už neįvykusias keliones turės būti grąžinti per 14 dienų

Europos Komisijai (EK) Lietuvą dar kartą perspėjus dėl pažeidžiamų keliautojų teisių, Seimas nuo 90 iki 14 dienų sutrumpino laiką, per kurį turizmo agentūros turės grąžinti pinigus už keliones, neįvykusias ne dėl keliautojų kaltės. 

14 dienų terminas bus pradedamas skaičiuoti nuo vasario vidurio. Tai reiškia, kad dėl pandemijos pernai ar šiemet neišvykusieji į keliones lėšas turėtų atgauti kovo pradžioje.  

Už tokias Civilinio kodekso pataisas balsavo 119 Seimo narių, o susilaikė vienas.  

Seimas taip pat pritarė liberalo Andriaus Bagdono ir konservatoriaus Andriaus Kupčinsko pataisai, kad 14 dienų terminas pradėtų galioti nuo vasario 15 dienos. Tam pritarti ragino ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė.  

„Dar duoda laiko mums peržiūrėti sąlygas tų paskolų, į kurias gali pretenduoti kelionių organizatoriai, kurios leis jiems lengviau įveikti pandemiją“, – prieš balsavimą teigė ji. 

Lietuvos turizmo rūmų vadovė Žydrė Gavelienė BNS sakė, kad termino atidėjimas iki vasario vidurio yra labai svarbus.   

„Viliamės, kad to laiko pakaks ne tik tam, kad turizmo sektorių pasiektų subsidijos pagal pirmąją paramos priemonę, bet jau būtų paleista ir antroji paramos priemonė, skirta labiausiai nukentėjusiems sektoriams, kurių apyvarta krito ne mažiau kaip 50-70 proc.“, –  BNS teigė ji.

 Ž. Gavelienė be kita ko prašo išspręsti užstrigusį klausimą dėl repatriacijos kaštų kompensavimo.

„Pavasarį valstybės sprendimu uždarius sienas kelionių organizatoriai turėjo keliautojus pargabenti į Lietuvą ir patyrė apie 1 mln. eurų siekiančius kaštus. Jie, nors ir buvo žadėta tai padaryti dar liepos mėnesį, vis dar nekompensuoti“, – pareiškė Lietuvos turizmo rūmų vadovė. 

Anksčiau  Ž. Gavelienė BNS yra sakiusi, kad su klientais atsiskaitė dar ne visi kelionių organizatoriai. Jos žiniomis, dar nėra grąžinta apie 3 mln. eurų. Tarp neatsiskaičiusiųjų – didieji kelionių organizatoriai.  

Viena didžiausių kelionių organizatorių Baltijos šalyse „Novaturas“ šią savaitę susitarė dėl daugiau  nei 1 mln. eurų vertės lengvatinės valstybės paskolos atsiskaitymui už neįvykusias keliones.

Seimas pernai balandį įteisino ir specialius vienerių metų trukmės kuponus – jų gavo keliautojai, negalėję išvykti į apmokėtas keliones dėl karantino. Jei per šį laiką jie bus nepanaudoti, agentūros privalės per 14 dienų grąžinti pinigus.    

Iki šiol Lietuvoje galiojo 90 dienų pinigų už neįvykusias keliones susigrąžinimo terminas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder