Prasidėjus vasarai vis daugiau gyventojų rūpinasi savo turto apsauga

Prasidėjus vasarai vis daugiau gyventojų rūpinasi savo turto apsauga

Policijos departamento paros įvykių suvestinių duomenys rodo, jog padaugėjo neteisėtų bandymų įsibrauti į privačias valdas, o Saugos tarnybos „Argus“ administracija sako, kad gerokai išaugo užklausų ir konsultacijų dėl galimų saugumo variantų skaičius.

„Kiekvieną vasarą stebime vagių suaktyvėjimą pajūryje, o ypač kurortiniuose miestuose: Palangoje, Šventojoje, Neringoje. Čia bandymai vogti dažniausiai vykdomi nakties metu ir paryčiais, taip pat trumpam poilsiautojams išėjus iki pajūrio ar parduotuvės. Vagiami mobilieji telefonai, piniginės, rankinės, laikrodžiai ir kiti vertingi daiktai. Be to, žmonės per atostogas taip pat palieka savo namus kitose vietovėse, kurie taip pat vilioja vagišius. O jie dabar įžūlūs kaip niekada – drąsiai lenda į privačias valdas ir žvalgosi, ieško, ką galėtų nugvelbti. Todėl natūralu, kad vis daugiau besirūpinančiųjų savo ir savo artimųjų saugumu domisi mūsų saugos paslaugomis“, - teigia Tomas Jonaitis, Saugos tarnybos „Argus“ Projektų valdymo departamento vadovas.

Specialistai įsitikinę, jog norint tinkamai apsisaugoti nuo nusikaltėlių geriausia visais atvejais pasikonsultuoti su profesionaliais saugos specialistais – vien tvirtesnės durys, sandariai uždaryti langai šiais laikais dažnai jau negelbsti. Dabar niekadėjai veikia gerokai subtiliau: atidžiai stebi savo pasirinktą taikinį, tyrinėja visas galimas kliūtis, domisi bendravimu su kaimynais...

„Nors mūsų klientai ir apsaugoti, pastebime, jog padaugėjo bandymų įsibrauti į butus, namus, kotedžus. Tačiau jei būstas yra saugomas, piktavaliai dažniausiai jį aplenkia. Kartu norisi atkreipti dėmesį, jog net ir iš pirmo žvilgsnio saugiai paliktas turtas gali tapti lengvu grobiu. Pasitaiko, kad iš aptvertų ir užrakintų teritorijų pavagiami tokie daiktai kaip motociklai, sveriantys po 300 kilogramų ir daugiau, traktoriukai – žoliapjovės, motoblokai ar kitas brangus turtas. Labai svarbu, kad nusikaltėliams būtų kuo sunkiau patekti į kiemus ir patalpas. Privalu viską užrakinti, būnant namuose įsijungti saugių namų signalizacijos režimą dieną, o ypač naktį. Pasirūpinkite, kad vertingi daiktai nekristų į akis – vagys visų pirma čiumpa tai, ką lengviausia pasiekti. Atsarginio rakto jokiu būdu nepalikite lengvai nuspėjamoje vietoje. Patartina įsirengti vaizdo stebėjimo kameras, keisti signalizacijos kodus. Jei išvykstate, įspėkite patikimus asmenis – paprašykite išimti iš jūsų pašto dėžutės laikraščius ir žurnalus, nes pilna dėžutė yra signalas, jog namuose nieko nėra“, – pastebi Saugos tarnybos „Argus“ ekspertas.

Saugos tarnybos, o taip pat ir policija pastebi, kad viruso akivaizdoje vagišiai tapo net aktyvesni

Nusikaltėlius šiuo laikotarpiu labiausiai domino dėl saviizoliacijos palikti tušti butai ar patalpos, kuriose sandėliuoti įvairūs vertingi daiktai. Specialistų įsitikinimu, norint išvengti netikėtumų, tiesiog būtina konsultacija su profesionalais. O šiandien saugos sprendimų labai daug - kiekvienam pagal poreikį ir galimybes: siūlomi nuo bazinių iki išmaniųjų.

Saugos tarnybos „Argus“ atstovo T. Jonaičio teigimu, įsirengti elektroninės apsaugos sistemą naudinga dar ir dėl kartu įdiegiamos priešgaisrinės apsaugos. Įvairi statistika rodo, kad būtent priešgaisriniams įrenginiams ir sprendimams tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys skiria vis dar per mažai dėmesio. Šiemet šalyje jau kilo 4 tūkst. gaisrų, iš kurių didelė dalis – pastatuose. Gaisrus dažniausiai sukelia neatsargus žmonių elgesys bei netvarkinga elektros instaliacija. Daugiausia mirčių dėl gaisro įvyksta, kai žmogus užmiega.

„Svarbiausia, kad davikliai tiksliai reaguotų ir informuotų, ypač ten, kur dujinis ar malkinis šildymas. Taip pat būtina, kad detektoriai identifikuotų galimą gaisrą, o ne dūmus - atidarius židinį jie neturėtų pradėti veikti, bet privalo pranešti, jei užsidegė gaminamas maistas ar panašiai. Būtina suprati, kad priešgaisriniai sprendimai yra dėl pačių žmonių ir jų turto saugumo, o ne dėl pastato pridavimo ar kokių nors reikalavimų. Šiandien daviklius labai paprasta susimontuoti ir patiems gyventojams - tereikia pritvirtinti prie lubų ir įjungti. O priešgaisriniai sprendimai sujungti su centriniu pultu, prie kurio nuolatos budi operatoriai, gelbsti ir naktį, kai miegama ir jei išvykstama iš namų ilgesniam laikui“, - sako T. Jonaitis.

Svarbu

Intensyvi gyventojų veikla socialiniuose tinkluose nusikaltėliams suteikia svarbios informacijos.

Internetinės video konferencijos gali atskleisti, kokių vertingų daiktų turite bei kokias saugos sistemas naudojate.

Užpuolikai dažnai būna ginkluoti.

Privačios valdos, kuriose nėra jokios apsaugos sistemos, nusikaltėlius domina labiau.

Rekomenduojama - pakitus gyvenimo būdui, išvykstant ilgesniam laikui, pertvarkant būstą, pasikonsultuoti su specialistais.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder