Pokyčiai Lietuvoje nuo spalio 1-osios: palies daugelį

Pokyčiai Lietuvoje nuo spalio 1-osios: palies daugelį

Nuo spalio 1-osios Lietuvoje įsigalioja nemažai pokyčių, kuriuos pajus daugelis šalies gyventojų. Primename apie keletą jų: nebus draudžiami masiniai renginiai, keičiasi Registrų centro paslaugų kainodara bei dalies prokurorų darbo vietos Lietuvos regionuose, taip pat įvyks ir keletas kitų pokyčių.

Nuo ketvirtadienio įsigalioja ir pokyčiai dėl kompensuojamųjų vaistų – naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas.

Įsigalioja naujas kompensuojamųjų vaistų kainynas

Valstybinė ligonių kasa (VLK) informuoja, kad nuo spalio 1 dienos įsigaliosiančiame naujajame kompensuojamųjų vaistų kainyne įrašyti 2105 vaistai. Tai yra septyniomis dešimtimis daugiau, nei buvo iki šiol. Kainyne – 124 nauji vaistai prekiniais pavadinimais, kurių iki šiol nebuvo. Pasak VLK, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad 47 vaistai nuo spalio nebebus išrašomi kaip kompensuojamieji, jie keičiami kitais.

VLK pranešime taip pat teigiama, kad, palyginti su 2020 metų III ketvirčio analogišku kainynu, naujajame sąraše sumažėjo 684 vaistų bazinės kainos, 1284 – išliko nepakitusios, 13 – padidėjo. Vaistų tiekėjai sutiko padaryti nuolaidas daugiau kaip 300 į kainyną įrašytų vaistų. Į sąrašą nepateko 69 vaistai, buvę III ketvirčio kompensuojamųjų preparatų sąraše.

Skaičiuojama, kad naujasis kainynas per šių metų IV ketvirtį Privalomojo sveikatos draudimo fondui (PSDF) leis sutaupyti apie 800 tūkst. eurų. Šios lėšos ir toliau bus naudojamos naujiems, inovatyviems vaistams kompensuoti.

Nebus draudžiami masiniai renginiai

Nuo spalio 1-osios masiniai renginiai Lietuvoje nebus draudžiami, tačiau savivaldybės rekomenduojamos nuo jų susilaikyti. Nors dar rugsėjo pabaigoje neseniai premjeras Saulius Skvernelis tvirtino, kad nuo spalio tokie renginiai, kaip miesto šventės, nebebus leidžiami, dabar jis tvirtina, kad tėra rekomenduojama jų nerengti. Trečiadienį jis akcentavo, kad jokio draudimo nuo spalio 1d. nėra. Renginių ribojimas – tik rekomendacija.

Vis tik premjeras neatmetė, kad, esant poreikiui ir keičiantis situacijai, rekomendacija gali virsti draudimu.

Nuo spalio 1-osios Lietuvoje įsigalioja nemažai pokyčių, kuriuos pajus daugelis šalies gyventojų.

Keisis dalies prokurorų darbo vietos regionuose

Nuo spalio 1 dieną keičiasi dalies Lietuvos regionuose dirbančių prokurorų ir kitų prokuratūros darbuotojų tarnybos (darbo) vietos.

Šie pokyčiai, kai iš 20 labiausiai nutolusių nedidelių prokuratūros padalinių darbuotojai perkeliami dirbti į artimiausius didesnius prokuratūros padalinius, leis efektyviau organizuoti prokuratūros veiklą, suvienodinti skirtinguose padaliniuose dirbančių prokurorų darbo krūvius, racionaliau naudoti turimas patalpas, transportą bei taupyti valstybės lėšas.

Apygardų prokuratūrų ir apylinkių prokuratūrų veiklos teritorijų ribos dėl šių pokyčių nesikeičia. Visą sąrašą galima rasti čia.

Nuo ketvirtadienio keičiasi Registrų centro paslaugų kainodara

Ketvirtadienį įsigalioja nauja Registrų centro teikiamų paslaugų kainodara. Centras teigia, kad kai kurios didžiausiu kiekiu elektroniniu būdu suteikiamų paslaugų kainos mažėja kelis kartus.

Atpigsiančių elektroniniu būdu suteikiamų paslaugų apimtys sudaro apie 80 proc. visų Registrų centro teikiamų administracinių ir viešųjų paslaugų. Dalis administracinių ir viešųjų paslaugų nežymiai brangs.

Naujoji Registrų centro kainodara apima visas administracines ir viešąsias paslaugas, kurių yra beveik 300, iš jų apie 180 teikiamos ir elektroniniu būdu. Naujus pagrindinių valstybės registrų ir jų pagrindu teikiamų paslaugų įkainius Vyriausybė patvirtino liepos pradžioje.

Galvijų laikytojai gali teikti paraiškas antrajam paramos etapui

Nuo ketvirtadienio pradedamos rinkti paraiškos už antrąjį pagalbos galvijų laikytojams teikimo etapą. Paraiškų rinkimas tęsis iki spalio 15 dienos. Už parduotą ne mažiau kaip 12 mėnesių amžiaus mėsinės veislės (grynaveislį, kelių mėsinių veislių mišrūną) galviją mokama 130 eurų, už parduotą ne mažiau kaip 6 mėnesių amžiaus pieninės veislės (grynaveislį, kelių pieninių veislių mišrūną), pieninės-mėsinės veislės mišrūną galviją – 100 eurų, už parduotą nuo 6 iki 12 mėnesių amžiaus mėsinės veislės (grynaveislį, kelių mėsinių veislių mišrūną) atjunkytą veršelį – 100 eurų.

Bendra valstybės pagalbos suma (neatskaičius mokesčių) vienam galvijų laikytojui, įskaitant ir su šiuo galvijų laikytoju susijusius ūkio subjektus, negalės viršyti 100 tūkst. eurų, skelbia Žemės ūkio ministerija.

Keičiasi dalies „Maxima“ parduotuvių darbo laikas

Nuo ketvirtadienio keičiasi dalies prekybos tinklo „Maxima“ parduotuvių darbo laikas. Kaip anksčiau pranešė „Maxima“, iš viso keisis 36 parduotuvių darbo valandos.

Nauju grafiku dirbs dvi „Maxima XXX“ formato parduotuvės, esančios Vilniuje ir Klaipėdoje, bei 28-ios „Maxima XX“ formatų parduotuvės visoje Lietuvoje: Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Šiauliuose, Alytuje, Druskininkuose, Gargžduose, Ignalinoje, Jonavoje, Joniškyje, Jurbarke, Kėdainiuose, Mažeikiuose, Molėtuose, Palangoje, Plungėje, Radviliškyje, Raseiniuose, Rokiškyje, Tauragėje, Ukmergėje. Kitu laiku dirbs ir šešios „Maxima X“ parduotuvės Ignalinoje, Palangoje, Ukmergėje, Vilniuje bei Zarasuose.

„Ignitis grupė“ baigia IPO paraiškų priėmimą

Valstybės valdoma energetikos bendrovė „Ignitis grupės“ ketvirtadienį baigia priimti pirminio viešojo akcijų siūlymo (Initial Public Offering, IPO), kurio metu siekia išplatinti 20,902 mln. vienetų akcijų arba 27,8 proc. viso bendrovės išleisto akcinio kapitalo, paraiškas.

IPO paklausos formavimo procesas, kuris prasidėjo rugsėjo 21 dieną, ketvirtadienį 13 val. baigsis mažmeniniams investuotojams, o 14 val. – instituciniams investuotojams.

„Ignitis grupė“ trečiadienį pranešė, kad IPO orientacinė kaina sutampa su žemutine riba ir yra 22,5 euro už akciją bei tarptautinį depozitoriumo pakvitavimą (angl. Global Depository Receipts, GDR). Galutinė siūlymo kaina, kurios ribos yra nuo 22,5 iki 28 eurų, bus nustatyta atsižvelgiant į paklausos formavimo procesą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder