Obuolių augintojai planuoja nedidelį derlių

Obuolių augintojai planuoja nedidelį derlių

Obuolių augintojai šiemet skins menką  derlių – nuo pavasarinių šalnų labiausiai nukentėjo Panevėžio regiono sodininkai, planuojantys tik trečdalį derliaus, nurodo portalas tv3.

Pavasarinių šalnų požymius sustiprino dar ir tai, kad žemę po pernykštės sausros vėl alina karšti ir sausi orai, o medžiai nespėjo atsigauti. Lengviau atsikvėpti gali nebent arčiau pajūrio zonos esantys augintojai, kurie tokios alčio bangos kaip aukštaičiai nepajautė.

„Jei normaliais metais tarp 3-4 tūkst. tonų skynėm, tai šiais metais iki 1 tūkst. tonų, ne daugiau“, – sakė Pasvalio obuolių augintojas Arvydas Paškevičius.

Daugiau nei pusę obelyno ploto „Auksiu“ užsodintas Dembavos medelynas šios populiariausios rudeninės veislės išvis neturės. „Matomi labai stiprūs šalnų pažeidimai. Tas obuolys negalės būt desertinis. Jau keliaus į perdirbimą", – skundėsi Panevėžio obuolių augintojas Gytis Kuliešius.

Geresnės kokybės vasarinių obuolių derlius gerokai menkesnis ir Aukštikalnių soduose. Perdirbimui keliaus net 80 proc. sunokusių, bet deformuotų obuolių.

Šalnos nulėmė visų sodininkų sezoną ir dėl pakąstų žiedų arba derliaus nėra, arba kritusi daugumos vaisių ir uogų kokybė. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder