Nauja VMG gamykla Akmenėje gamybą pradės šią savaitę

Nauja VMG gamykla Akmenėje gamybą pradės šią savaitę

Nauja vienos didžiausių Baltijos šalyse medienos ir baldų gamybos grupių Vakarų medienos grupė (VMG) gamykla Akmenės rajone jau šią savaitę turėtų pagaminti pirmąją produkciją. Į naują medienos drožlių plokščių gamyklą grupė investavo 140 mln. eurų.

Gamykla turėjo pradėti darbą dar balandžio pabaigoje ar gegužės pradžioje, tačiau VMG planus sujaukė karantinas – į Lietuvą atvykti ir darbų užbaigti negalėjo Vokietijos bendrovės „Siempelkamp“ specialistai.

Didžiausias VMG akcininkas Sigitas Paulauskas sako, kad „Siempelkamp“ darbuotojai gamykloje dirba jau mėnesį.

„Gamykla pradės veikti šią savaitę, o oficialus atidarymas bus rugsėjo 10 d. Tikiuosi, kad šią savaitę pagaminsime pirmąją produkciją, viskas yra paruošta. (...) „Siempelkamp“ darbuotojai jau dirba mėnesį laiko. Kai pas mus pasibaigė karantinas, jie iš karto atvažiavo ir dabar dirba“, – BNS sakė S. Paulauskas.

VMG liepos mėnesį plėtrai gavo 86 mln. eurų „Swedbank“, „Citadele“ ir Europos rekonstrukcijos ir plėtros banko paskolą. Iš karto po to – praėjusią savaitę – VMG iš investuotojo „Domestique Asset Management“ įsigijo projektui įgyvendinti įsteigtą bendrovę „Akmenės projektai“, rodo Registrų centro duomenys.

„Tai susiję su tuo, kad pastatą pastatė su VMG nesusijęs fondas. Kai buvo suteikta sindikuota paskola, iš to fondo mes įsigijome pastatus“, – teigė jis.

Pasak S. Paulausko, VMG šalia pirmosios gamyklos jau pradėjo statyti ir antrąją – korpusinių baldų gamyklą, į kurią numatoma investuoti apie 60 mln. eurų.

Grupės akcininko teigimu, koronaviruso krizė antrosios gamyklos statybų nepaveikė – planuojama, kad ji darbą pradės po metų.

Pandemijos įtaka – mažesnė, nei bijota

Per karantiną VMG kurį laiką buvo sustabdžiusi gamybą. Registrų centrui pateiktoje ataskaitoje grupė teigė, kad jos pajamos karantino metu gali mažėti apie 30 proc., tačiau S. Paulauskas sako, kad situacija šiuo metu atrodo daug geriau nei per karantiną.

„Karantino pradžia atrodė baisiai liūdna ir neaiški, o po to, kada viskas grįžo į savo vietas ir pradėjome dirbti gegužės mėnesį, birželio ir liepos mėnesio rezultatai rodo, kad mes einame virš planuotų pajėgumų ir net nepagaminame tiek, kiek galėtume parduoti“, – sakė jis.

Pasak VMG akcininko, grupė šiuo metu gamina daugiau negu prieš karantiną, o birželio pardavimai 10 proc. viršijo suplanuotus.

Anot jo, jei nepasikartos karantino scenarijus, krizė metiniams VMG rezultatams galbūt net neturės įtakos.

„Jeigu neatsitiks tai, kas buvo atsitikę, tai gal ir jokios įtakos neturės. Geriau viskas pasibaigs, nei buvome suplanavę. Mes nuo suplanuoto pardavimų lygio šiek tiek atsiliekame, bet jeigu eisime toliau tokiu tempu, tai viską atnaujinsime iki metų pabaigos“, – sakė S. Paulauskas.

„Tai, ką praradome per tą laikotarpį, pardavimo apimtis, matome, kad jos atsigauna ir gali atsitikti taip, kad per šiuos metus parduosime netgi daugiau, nei buvome planavę“, – pridūrė jis.

VMG praėjusiais metais gavo 198 mln. eurų pajamų – 21 proc. daugiau nei 2018-aisiais, grupės grynasis pelnas pernai ūgtelėjo 6,5 proc., iki 19,97 mln. eurų.

Grupę sudaro pagrindinė įmonė VMG ir antrinės įmonės – „Klaipėdos mediena“ ir „Sakuona“ (po 92,58 proc. akcijų), „VMG Technics“ (100 proc. akcijų) ir „Akmenės laisvoji ekonominė zona“ (70 proc. akcijų).

2019 m. pabaigoje grupėje dirbo 1769 darbuotojai (2018-ųjų pabaigoje – 1697).

100 proc. VMG akcijų valdo Kipre registruota „VMG Holdings“, galutinis kontroliuojantis asmuo yra Sigitas Paulauskas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder