Meras raginamas stabdyti medžių kirtimą Rumpiškės kvartale

Meras raginamas stabdyti medžių kirtimą Rumpiškės kvartale

Ketvirtadienį vykusiame Klaipėdos miesto tarybos posėdyje uostamiesčio politikė Nina Puteikienė pareiškė susirūpinimą dėl mieste kertamų medžių. 

„Noriu paliesti labai svarbią ir opią temą mūsų mieste. Tai yra kirtimus Rumpiškės mikrorajone ir numatomą ąžuolų alėjos kirtimą Tauralaukio teritorijoje. Ateina beprasmis medžių naikinimo vajus, neapleidžia toks pojūtis, kad kiekvienas architektas, prieš pradėdamas projektą mintyse su kirvuku prasieina išsivalydamas erdvę ir statydamas tarytum kokioje dykumoje“, - miesto tarybos posėdyje dėmesį atkreipė N. Puteikienė. 

Anot jos, medžiai yra svarbūs klaipėdiečiams, todėl juos kirsti yra kone nedovanotina. 

Anot jos, Rumpiškės kvartale dėl šiuo metu numatomų rajono tvarkymo darbų yra kertami sveiki, žydintys medžiai. 

„Vaizdas buvo nežmoniškas“, - sakė politikė. 

N. Puteikienė teigė, kad žmonės yra sutrikę, pasimetę. 

Anot jos, kirtimų nesustabdys nei valdininkai, nei teismai, nes Rumpiškės kvartalo tvarkymui leidimas išduotas. Tačiau, sakė N. Puteikienė, reikalingi politiniai, vertybiniai sprendimai. 

Ji ragino Klaipėdos miesto merą sustabdyti medžių kirtimą. N. Puteikienė teigė pasigendanti ir aktyvios, pilietiškos visuomenės dėmesio. 

„Vakarų ekspresas“ jau rašė, kad pavasaris dalies klaipėdiečių kiemuose prasidėjo riaumojant pjūklams, nuo kurių virsta vos žaliuoti pradėję medžiai. Tvarkant Rumpiškės kvartalo gyventojų kiemus žmonės kone bėga į lauką ir mėgina užkirsti kelią medžių pjovimo darbams, tačiau valdininkai atkerta – viskas vyksta pagal įstatymus. Įsikišti tenka ir policijos pareigūnams, ir aplinkosaugininkams.

Skundžiasi, kad nebuvo informuoti

Regis, didžiausia problema kyla dėl to, nes žmonės tikina apie pradėtus medžių pjovimo darbus iš anksto nebuvę informuoti, nors pats Rumpiškės kvartalo sutvarkymo projektas su visuomene buvo svarstytas dar prieš kelis metus.

„Jie motyvuoja vienu vieninteliu dalyku – 2018 metais gruodžio mėnesį įvyko susirinkimas savivaldybėje. Susirinkto daugiau nei 30 žmonių, iš jų 16 – iš Rumpiškės gatvės. Taigi, esą projektas buvo pristatytas tinkamai. Žmonėms sakė, kad bus gražu, kad bus konteineriai, kad krepšinio aikštelės. Žmonės klausė, kaip bus su tame rajone augančiais medžiais. Tai buvo atsakyta, kad apie medžių kirtimą kalbos nėra“, - šią savaitę su „Vakarų ekspresu“ susisiekusi Rumpiškės kvartalo gyventoja Laima Laurinaviečienė.

Ji teigė, kad projektas buvo paviešintas ir Klaipėdos miesto savivaldybės interneto tinklalapyje klaipeda.lt, tačiau, įsitikinusi klaipėdietė, to išties nepakanka.

„Kažkur specialiame portale įkištas sudėtingas projektas. Jeigu ieškotum, gal ir atrastum. Tačiau jeigu nežinai, kad yra kažkos dokumentas įkeltas į savivaldybės portalą, tu niekaip nesužinotum, kad reikia paieškoti kažkur ten. O juk kai kuriems Rumpiškės kvartalo gyventojams yra po 70-80 metų. Ne visi turi kompiuterius ir nepasižymi informacinių technologijų raštingumu“, - aiškino L. Laurinavičienė.

Žmonės verkė

Moteris teigė besikreipusi į advokatą, kuris dar prieš prasidedant medžių pjovimo darbams parašė raštą Klaipėdos miesto savivaldybei.

„Parašėme laiškus ir į kitas įstaigas. Žmonės surinko šimtus parašų. Advokatas nurodė želdinių įstatymo pažeidimus. Mėnesį ar po pusantro mėnesio, kai vasarį pradėjo kirsti medžius, staiga jie nurimo – nekirto. Manėme, kad padėjo. <...> Juk raštuose buvo pridėta daug dokumentų, kad pažeisti visuomenės interesai. Gegužės 11-12 dieną gavome iš laišką ir iš prezidentūros kanceliarijos, kad dokumentas priimtas. Tačiau po poros dienų atvyko darbininkai. Buvo 8 ryto. Ir ėmė kirsti. Atvyko net 2 brigados. Jūs įsivaizduokite, koks tempas buvo numatytas“, - kalbėjo L. Laurinavičienė.

Klaipėdietė teigė, kad yra kertami brandūs 40-60 metų amžių siekiantys medžiai, kurie buvo pasodinti senųjų Rumpiškės kvartalo gyventojų.

„Senukai, kurie negalėjo išeiti į kiemą, stebėjo medžių pjovimą pro savo langus ir verkė“, - kalbėjo L. Laurinavičienė.  

Pateikė pasiūlymą

Ji teigė, kad medžiai yra kertami ir tose vietose, kuriose planuojama po kurio laiko įrengti krepšinio žaidimo aikšteles. 

„Tačiau juk visame rajone buvo galima padaryti tik vieną tokią aikštelę. O kam jų daugiau? Net 4! Juk vaikai galėtų susirinkti į vieną vietą ir žaisti. Įrengti dar gali kokį lauko stalo tenisą. Toks ramus poilsis netrukdo žmonių ramybės“, - pasiūlymą, kaip įrengiant vos vieną aikštelę būtų galima išsaugoti daugiau medžių, pateikė L. Laurinavičienė.

Tačiau klaipėdietė tikino valdininkų atsakymais likusi nusivylusi. 

„Tai buvo kone spjūvis į veidą. Jūs įsivaizduokite žmones, kurie dirbo Klaipėdoje 40-50 metų, atidavė savo jėgas, jaunystę miestui, augino vaikus, sodino medžius, tačiau dabar juos kerta. Juk ne visi turi sodo namelius. Jie nori išeiti į kiemą, pasigrožėti medžiais sėdėdami ant suolo. Tačiau negali. Nes medžių neliks“, - piktinosi miestietė. 

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder