„Mano BŪSTAS“ pataria: kaip daugiabučių gyventojams išvengti avarinės tarnybos vizito?

„Mano BŪSTAS“ pataria: kaip daugiabučių gyventojams išvengti avarinės tarnybos vizito?

Prasidėjus karantinui, butuose praleidžiame vis daugiau laiko. Tuo pačiu vartojame daugiau elektros, vandens, visu pajėgumu dirba nuotekų sistemos. Kokių priemonių imtis ir kaip elgtis daugiabučių namų gyventojams, kad namų inžinerinės sistemos veiktų nepriekaištingai ir būtų išvengta avarijų?

Avarijų mažiau, bet laukia augimo

Daugiabučius administruojanti bendrovė „Mano BŪSTAS“ skaičiuoja, kad didžiuosiuose šalies miestuose karantino laikotarpiu avarinė tarnyba į daugiabučius namus vyko rečiau. Tačiau prognozuojama, kad situacija gali greitai pasikeisti.

„Nors karantino pradžioje avarijų fiksavome mažiau, laikui bėgant, prognozuojame avarinių iškvietimų augimą. Natūralu, kad daugiau laiko praleidžiant namuose, labiau apkraunamos namo inžinerinės sistemos, kyla ir daugiau problemų. Verta atkreipti dėmesį į patarimus, kurie leidžis išvengti tipinių gedimų, su kuriais susiduria avarinė tarnyba“, - sakė Julius Žilinskas, vadovaujantis daugiabučių priežiūros darbams įmonėje „Mano BŪSTAS“.

Prieš karantiną, kovo 1-10 dienomis, Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje įmonė užfiksavo 509 pranešimus. Paskelbus karantiną, kovo 16-25 dienomis, avarinės tarnyba šiuose miestuose į pagalbą gyventojams skubėjo 448 kartus.

Kodėl kemšasi kanalizacija?

Anot J. Žilinsko, daugiausia iškvietimų daugiabučiuose sulaukiama dėl avarinių vamzdynų sistemų darbų.  „Mano BŪSTAS“ avarinės tarnybos darbuotojai, kasdien keliaujantys valyti užsikimšusių vamzdžių, sako, kad daugiabučių kanalizacijose galima rasti visko: nuo smulkiausių higienos priemonių iki didesnių atliekų. 

„Įprasta kanalizacijos vamzdžiuose „sužvejoti“ plastikinių butelių, klozetų gaiviklių, įvairiausių skudurų, paviršių valymo šluosčių, higieninių priemonių, sauskelnių, buitinių atliekų. Gyventojai į kriaukles pila riebalus, kavos tirščius, kurie taip pat užkemša vamzdynus“, – teigia J. Žilniskas.

Šiomis dienomis gyventojams rekomenduojama profilaktiškai pilti daugiau karšto vandens į kriaukles riebalų ištirpinimui, o klozetuose nuleisti daugiau vandens, kad atliekos nesikauptų vamzdynuose.

Dėmesys prevencijai

Verta atkreipti į kanalizacijos vamzdžių prevencinę priežiūrą. „Jeigu matote, jog kanalizacijos vamzdžiais vanduo nubėga sunkiai, reiktų imtis veiksmų ir užkirsti kelią didesnėms problemoms. Kanalizacijos vamzdžių valymui patarčiau naudoti specialią pompą ar buitinės chemijos priemones“, – sakė namų priežiūros specialistas.

Tiesa, buitinę chemiją reikėtų naudoti tinkamai: įpylus jos į kanalizaciją, neilgai trukus privaloma ją nupilti ir karštu vandeniu, jog cheminė medžiaga nespėtų sukietėti ir taip nepaskatintų papildomo vamzdžių kimšimosi.

„Būna, jog iš plautuvės ar vonios pradeda sklisti keistas burbuliavimo garsas. Tai – taip pat vienas požymių, jog vamzdynas kemšasi“, – sakė J. Žilinskas.

Kad nedingtų elektra

Dingusi elektra – dar viena dažna bėda senos statybos daugiabučiuose. „Siekiant to išvengti, karantino metu derėtų stengtis riboti elektros prietaisų naudojimą namų ūkiuose. Tai ypač aktualu senos statybos daugiabučiuose, nes maksimali leistina naudoti galia vienam butui dažna yra tik 3 kilovatai. Įsivaizduokite, jei visi gyventojai vienu metu įjungtų virdulius, skalbykles, dulkiu siurblius. Vidaus elektros tinklas gali netalaikyti apkrovos, galimi laidų svilimai, dėl ko gali dingti elektra bute ar net kilti gaisras, tad ir avarinės tarnybos vizitas - neišvengiamas“, - pasakojo J. Žilinskas.

Norint, kad taip neįvyktų, specialistas rekomenduoja vienu metu neužsiimti ir skalbimu, ir kilimų siurbimu, ir vandens virinimu, nes būtent šie prietaisai naudoja ypatingai daug elektros energijos.

„Vienu metu sujungus daug prietaisų, gali būti viršyta elektros leistinoji galia butui. Suveikus galią ribojančiam prietaisui, gali bute nutrūkti elektros energijos tiekimas“, - teigė specialistas.

Jei laiptinėse esantys elektros tinklai nėra renovuoti, gali perkaisti ir komutavimo įrenginiai ar sujungimo kontaktai – nutrūkti elektros tiekimas visam namui.

Taigi, tokius prietaisus kaip elektrinis vandens virdulys, skalbimo mašina, dulkių siurblys ir kiti galingi elektros įrenginiai, siūloma naudoti skirtingu metu.

Specialistai taip pat rekomenduoja atjungti nenaudojamus elektros prietaisus iš kištukinių lizdų.

„Ir, žinoma, pagrindinis patarimas šiuo sudėtingu laikotarpiu – reguliariai vėdinkite patalpas, ne rečiau kaip penkis kartus per dieną. Tai nepadės nuo avarijų, tačiau išliksime sveikesni“, - sakė J. Žilinskas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder