Lietuviško elektrobuso kurėjams – inovatyvios įmonės statusas, kuris yra naujovė Europoje

Lietuviško elektrobuso kurėjams – inovatyvios įmonės statusas, kuris yra naujovė Europoje

Mokslo, inovacijų ir technologijų agentūra (MITA) Klaipėdos technologinei įmonei „Vėjo projektai“, sukūrusiai elektrinį autobusą „Dancer“, vienai pirmųjų Lietuvoje suteikė inovatyvios įmonės statusą. Šis statusas – tai naujovė ne tik Lietuvoje, bet ir Europoje.

Jis atveria kelius į inovatyvios veiklos pripažinimą, greitesnį mokslinių tyrimų ir eksperimentinės plėtros (MTEP) veiklų identifikavimą, rašoma pranešime žiniasklaidai.

„Tai svarbus pripažinimas, nes rezultate įmonė galės vystyti jau esančią elektrinių autobusų technologinę lyderystę ir išlikti konkurencinga ateityje. Ne mažiau svarbu ir tai, kad turime galimybę pasinaudoti pelno mokesčio lengvatomis. Įprastai įmonių pelno mokesčio tarifas yra 15 proc., tuo tarpu bendrovėms, turinčioms inovatyvios įmonės statusą, jis siekia 5 proc.“, – sako dr. Rimantas Didžiokas, UAB „Vėjo projektai“ Inovacijų ir plėtros departamento vadovas.

„Praktika rodo, kad nemaža dalis įmonių Lietuvoje vykdo MTEP veiklas, tačiau nepasinaudoja galimybe sutaupyti. Pelno mokesčio lengvata gali pasinaudoti bet kurioje srityje dirbančios įmonės – nuo gamybos iki paslaugų.“, – komentavo MITA l.e.p. direktorius Gintas Kimtys.

Elektrinis autobusas pagamintas iš perdirbto plastiko

Bendradarbiavimas su mokslininkais įmonei „Vėjo projektai“ padėjo sukurti elektrinį autobusą „Dancer“. Autobusas yra lengviausias iš šiuo metu eksploatuojamų elektrinių autobusų pasaulyje, o tai reiškia mažesnes energijos sąnaudas.

„Elektrinio autobuso „Dancer“ kėbulas, kurio technologijos kurtos kartu su Lietuvos mokslininkais, yra gaminamas panaudojant svarų kiekį perdirbto PET plastiko. Tokiu būdu įmonė veikia žiedinėje ekonomikoje, jos sukurti autobusai mažina ne tik CO2, kietųjų dalelių emisijas, tačiau ir plastiko atliekų kiekį“, – pasakojo dr. R. Didžiokas.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder