KN ir PGNiG sutartis žada naujas galimybes

KN ir PGNiG sutartis žada naujas galimybes

Vos dvejus metus skaičiuojanti "Klaipėdos naftos" (KN) mažos apimties antžeminė suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) paskirstymo stotis pradės komercinę veiklą - pasirašyta sutartis su Lenkijos naftos ir dujų bendrove PGNiG.

KN ir PGNiG sutarė dėl penkerių metų sutarties, tad tiek laiko Lenkijos bendrovei bus rezervuotas SGD paskirstymo stoties pajėgumas.

Abipusė nauda

"Klaipėdos nafta" dalyvauti pajėgumų paskirstymo rezervavimo konkurse kvietė ne tik regionines, bet ir pasaulines SGD bendroves, turinčias SGD prekybos portfelius, SGD transportavimo pajėgumų ir interesą vystyti SGD rinką Baltijos šalyse ir Lenkijoje. Pasak KN atstovų, sprendimas priimtas vadovaujantis geriausios kainos pasiūlymu.

"Kuo ši diena svarbi? Pasirašoma sutartis su viena didžiausių Lenkijos energetikos bendrovių, kuri turėtų užsiimti komercine veiklos puse. Svarbiausia tai, kad turime kompaniją, kuri mūsų regione užsiima suskystintųjų gamtinių dujų rinkos plėtra. KN nėra gamtinių dujų pardavėjas.

Mūsų pagrindinė užduotis - infrastruktūros eksploatavimas. Per dvejus metus suskystųjų gamtinių dujų rinka - SGD naudojimas transporte ar laivuose - nesiplėtojo taip greitai, kaip buvo galima tikėtis prieš keletą metų", - "Vakarų ekspresui" sakė "Klaipėdos naftos" Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų tarnybos direktorius Arūnas Molis.

Pasak jo, atsiradus tokiai bendrovei galima tikėtis, kad pajudės kai kurie kiti strateginiai klausimai. Galbūt atsiras infrastruktūra būtent tokiu kuru varomam transportui.

"Kalbame apie tai, kad transporto sektoriuje turime sprendimą, susijusį su klimato sauga ir emisijų mažinimu. Transporto sektoriuje CO2 emisijos iki 2030-ųjų turės sumažėti 20 procentų. O kokius problemos sprendinius turime dabar? Yra elektromobiliai, suslėgtomis gamtinėmis dujomis varomi autobusai.

Vakarų Europos pavyzdys rodo, kad SGD pasiteisina net iš finansinės pusės. Turėdami įmonę, kuri veš SGD didesniais kiekiais, galime tikėtis, kad tai paskatins tokių SGD degalinių plėtrą Lietuvoje, kurių neturime", - teigė A. Molis.

Klaipėdos suskystintųjų gamtinių dujų tarnybos direktoriaus manymu, per keletą metų uostamiestyje galėsime pamatyti ne tik sunkvežimius, varomus SGD, bet ir mažiau taršius krovininius laivus. Tam sudarytos puikios galimybės.

"Laivai galėtų švartuotis čia arba kituose terminaluose. Tam tikrus laivus būtų galima užpildyti pakankamai greitai, sutvarkius tam tikras procedūras uoste. Tokiu atveju sunkvežimiai privažiuotų prie laivų, kurie juos pripildytų dujų. Laikas - pinigai. Plaukti čia tik dėl pripylimo neapsimokėtų.

Plėtra turėtų spartėti ne tik Lietuvoje. Tai iš principo atitinka PGNiG strategiją - jie yra numatę tokių degalinių statybą ir plėtrą. Kažkada mes turėjome prieiti prie sprendimo investuoti į paskirstymo stotį, o Lenkijos pusė taip pat turėjo priimti sprendimą dėl plėtros. Bet šiuo metu požiūriai yra sutampantys ir susitarimas buvo pasiektas pakankamai sklandžiai", - tikino A. Molis.

Užtikrins veiklos stabilumą

Oficialiai sutartį pasirašė ir rankomis sukirto naujasis "Klaipėdos naftos" generalinis direktorius Darius Šilenskis ir PGNiG valdybos prezidentas Piotras Wozniakas.

P. Wozniako teigimu, "Klaipėdos nafta" įvertino PGNiG patirtį, sukauptą prezidento Lecho Kaczynskio vardu pavadintame Svinouiscio SGD terminale ir valdant SGD infrastruktūrą, esančią Adelnau ir Didžiosios Lenkijos Grodziske.

"Antžeminė SGD paskirstymo stotis Klaipėdoje suteiks PGNiG geresnę prieigą prie mažos apimties SGD rinkos Baltijos šalyse ir padidins bendrovės konkurencingumą Šiaurės-rytų Lenkijoje bei Vidurio ir Rytų Europoje. Iš tiekimo saugumo perspektyvos itin svarbu, kad PGNiG savarankiškai spręs, iš ko bus įsigyjamos ir į paskirstymo stotį Lietuvoje tiekiamos SGD", - sakė P. Wozniakas.

Su "Vakarų ekspresu" mintimis pasidalijęs KN generalinis direktorius D. Šilenskis teigė, kad sudaryta sutartis su PGNiG neabejotinai naudos duos ir "Klaipėdos naftai", ir Klaipėdai. Pasak jo, KN turėti tokio lygio ir dydžio partnerį yra didžiulė vertybė, kuri užtikrins šios veiklos stabilumą, nepertraukiamumą ir tolesnę plėtrą.

"Dabar turime 5 rezervuarus po 1 tūkstantį kubinių metrų, bet turime galimybę esamą infrastruktūrą plėsti, jeigu atsiras rinka. SGD šiomis dienomis yra pats perspektyviausias kuras globaliame aplinkos taršos kontekste.

Tai, kad yra partneris, visada bus resursas. Sutartis yra pajėgumų rezervavimas. Juos rezervuojame šiai kompanijai, bet plėtros galimybės priklauso nuo paklausos.

Jeigu atsiras poreikis iš kliento didinti pajėgumą, tam būsime pasiruošę. Tai nebūtinai turi atsitikti po penkerių metų", - sakė D. Šilenskis.

Didžiulis potencialas

Oficialiame sutarties pasirašyme dalyvavo ir energetikos ministras Žygimantas Vaičiūnas. Jo teigimu, SGD rinkoje ši sutartis atveria naujas galimybes.

"Sutartis naudinga abiem šalims. Naujos technologijos suteikia galimybę prekiauti ir vežti, transportuoti gamtines dujas netgi prie tinklo neprijungtiems vartotojams. Tai yra didžiulis potencialas, didžiulė galimybė.

Džiaugiuosi, kad KN ir PGNiG pavyko susiderėti dėl geros sutarties, kuri leis tiekti dujas ne tik Lietuvos, bet ir Lenkijos vartotojams. Lietuvoje jau yra vienas iš pavyzdžių - Druskininkai. Jiems tokiu būdu jau tiekiamos dujos", - sakė Ž. Vaičiūnas.

Ar tai padės Lietuvai tapti labiau nepriklausoma energetikos srityje? Ž. Vaičiūnas tuo neabejojo.

"PGNiG kompanija aiškiai akcentavo, kad ji rinksis tiekėjus, kurie pateks į rinką. Tai esminis dalykas, užtikrinantis energetinę nepriklausomybę. Šįmet kaip tik yra penktosios terminalo "Independence" veiklos metinės. Labai simboliška, kartu praktiška ir smagu, kad būtent taip pradedame naująjį etapą", - sakė energetikos ministras Ž. Vaičiūnas.

STOTIS. SGD paskirstymo stoties statybos prasidėjo 2016 m. vasarį, kai buvo pasirašyta sutartis su rangovu Vokietijos ir Lietuvos bendrove "PPS Pipeline Systems GmbH", veikiančia jungtinės veiklos pagrindu su Čekijos "Chart Ferox", A.S. Šį projektą KN įgyvendino naudodama savo, skolintas ir Europos Sąjungos lėšas.

Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Informacija

Netoliese nuo Klaipėdos uosto vartų įsikūrusi KN SGD paskirstymo stotis oficialiai veiklą pradėjo 2017 m. spalį. Ją sudaro penkios talpyklos suskystintosioms gamtinėms dujoms, kurių kiekvienos talpa - 1000 kub. metrų. Vienu metu paskirstymo stotyje SGD galima užpildyti dvi autocisternas ir bunkeriuoti SGD varomus laivus. Pradėjus šios infrastruktūros eksploataciją, kartu su Klaipėdos uoste veikiančio SGD terminalo teikiamomis galimybėmis, KN tapo viena pirmųjų tokio tipo bendrovių pasaulyje, teikiančių visas integruotas SGD logistikos paslaugas ir taip įtvirtino SGD importo vertės grandinę regione.
Per dvejus veiklos metus SGD paskirstymo stotimi autocisternoms užpildyti naudojosi 12 įmonių iš Lietuvos, Estijos bei Lenkijos. Nuo paskirstymo stoties veiklos pradžios į KN SGD paskirstymo stotį buvo pristatyta 44 tūkst. kub. m SGD - dujas per šį laikotarpį pristatė 6 skirtingi mažos apimties dujovežiai.
Lenkijos naftos ir dujų bendrovė PGNiG veikia naftos ir gamtinių dujų gavybos ir gamybos srityse. PGNiG filialų ir pagrindinių grupės įmonių veikla apima dujų ir skystojo kuro importą, saugojimą ir pardavimą, elektros ir šilumos gamybą, taip pat teikia geofizinių tyrimų ir gręžinių paslaugas. PGNiG dukterinės bendrovės ir filialai vykdo gavybos ir gamybos veiklą Norvegijoje ir Pakistane, prekiauja dujomis Vokietijoje ir SGD per atstovybę Londone.
KN inf.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder