Klaipėdos naftos terminale – žaliavinės naftos krovos šuolis

Klaipėdos naftos terminale – žaliavinės naftos krovos šuolis

Rugpjūčio pradžioje KN (AB Klaipėdos nafta) valdomame Klaipėdos naftos terminale laukiama prisišvartuojant tanklaivio UMLMA, kuris atgabena jau antrąjį apie 75 tūkst. t žalios naftos krovinį iš JAV, skirtą Baltarusijai. Tai bus jau 9-asis šiemet tanklaivis su žaliavine nafta, skirta Baltarusijai.

Tanklaivis UMLMA Klaipėdos naftos terminale lankysis pirmą kartą. Iš JAV Port Nečes (Port Neches-Beaumont) uosto, esančio Teksaso valstijoje, atplaukiantis tanklaivis, pastatytas 2006 m. ir plaukiojantis su Kataro vėliava, Klaipėdos uostą turėtų pasiekti rugpjūčio 6-8 dienomis.

Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklą žaliavinė nafta iš Klaipėdos uosto pasieks geležinkeliu.

KN, pagal ilgalaikę 2016 m. pasirašytą sutartį su Belarusskaja neftenaja kampanija (BNK), užtikrina naftos produktų ir žaliavinės naftos tranzitą per KN Klaipėdos naftos terminalą. Ši sutartis, kuri pernai atnaujinta, galioja iki 2021 m. pabaigos.

„Mūsų bendradarbiavimas su BNK tęsiasi jau daugiau nei dešimtmetį: KN yra tiekimo grandinės dalis  užtikrinant naftos produktų eksportą ir šiemet – alternatyvios žaliavinės naftos tiekimą į Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklas. Šiemet net 64 proc. naftos, kurią iš jūrinės rinkos į Baltarusiją importuoja BNK, keliauja per KN valdomą terminalą. Taip KN prisideda prie Baltarusijos siekio diversifikuoti naftos tiekimo šaltinius – šiemet baltarusiai per Klaipėdą importuoja jau antrą naftos krovinį iš JAV.

Mūsų bendrovė pastaruosius keletą metų nuosekliai investuoja į infrastruktūros plėtrą ir jos tobulinimą, siekiant atitikti besikeičiančius klientų ir rinkos poreikius, todėl KN valdomame naftos terminale nuo 2019 m. metų gebame priimti įvairių rūšių žaliavinę naftą ir kartu neapriboti savo klientų galimybių tęsti naftos produktų eksportą, -  komentuoja Darius Šilenskis, KN generalinis direktorius.

Šiemet per pirmąjį pusmetį perkrauta apie 669 tūkst. t žaliavinės naftos (8 tanklaiviai), kai pernai per visus metus – apie 100 tūkst. t (du tanklaiviai).

Pasak KN vadovo, jau 9-tasis žaliavinės naftos importo tanklaivis šiemet leidžia daryti prielaidą, kad ši paslauga tampa aktuali klientams ir tikėtinas jos tęstinumas ilgalaikėje perspektyvoje.

Pirmasis Baltarusijai skirtas tanklaivis su 77 tūkst. t JAV kilmės žaliavine nafta į KN buvo pristatytas gegužę.  

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder