Ką svarbu žinoti kreipiantis dėl paskolos?

Ką svarbu žinoti kreipiantis dėl paskolos?

Kreipiantis dėl paskolos būsto pirkimui, namų remontui, didesnių pirkinių, automobilio įsigijimui ar medicinos išlaidoms padengti, tampa ypač svarbu tinkamai užpildyti paraišką bei pateikti prašomus duomenis, kadangi bankai taiko tam tikrus reikalavimus bei sąlygas visiems, siekiantiems gauti finansavimą. Kadangi bet kokia paskola yra finansinis įsipareigojimas, specialistai rekomenduoja ypač gerai įvertinti asmenines skolinimosi galimybes. Geriausiai tai gali atlikti finansų ekspertai, apžvelgę asmens ar šeimos gaunamas pajamas, kredito reitingą, mokumą ir kitus panašius aspektus. Dar prieš priimant sprendimą pildyti paskolos paraišką, specialistai rekomenduoja atlikti tam tikrą „treniruotę“. Preliminariai nusprendus, kokios pinigų sumos reikės, mažiausiai 3 mėnesių laikotarpiu atsidėti tokią gaunamų pajamų sumą, kurią, teigiamu paraiškos atveju, reikės kiekvieną mėnesį grąžinti bankui. Šis metodas leidžia pastebėti, ar gaunamų pajamų pakaks ne tik kasdienėms reikmėms apmokėti kaip nuosavos transporto priemonės išlaikymas, maisto produktai, būtini įsigyti drabužiai, avalynė, vaikams skirtos išlaidos, bet ir įmokoms bankui. Daugiau informacijos apie kreditus, jų tipus, sąlygas bei reikalavimus, taikomus paraiškų teikėjams rasite tinklalapyje.

Tam, kad asmens teikiama paraiška nebūtų atmesta, o sulauktų teigiamo sprendimo, rekomenduojama atkreipti dėmesį į tam tikrus aspektus, kurie ne tik nulems palankų sutarties pasirašymą abejoms pusėms, bet ir padės gauti geresnes finansavimo sąlygas. Vienas svarbiausių aspektų, į kurį atsižvelgia bankai, asmeniui teikiant paskolos paraišką – kredito istorija. Ši istorija nurodo asmens finansinį pajėgumą atsiskaityti su kreditoriais. Kredito ataskaitoje yra pateikiami visi esami ir buvę įsipareigojimai, praeityje buvę pradelsti mokėjimai, skolos. Visi šie duomenys formuoja asmens kredito reitingą. Jeigu praeityje asmuo turėjo pradelstų mokėjimų, kurių terminas siekė daugiau nei 30 dienų, tai sumažina galimybes gauti naują paskolą palankiomis sąlygomis. Iki paskolos paraiškos teikimo turint nepadengtų įsiskolinimų, pavyzdžiui, telekomunikacijų, lizingo bendrovėms, kredito unijoms ir kitoms įstaigoms, primygtinai reikalaujama juos apmokėti, kitu atveju, svarstant paskolos paraišką, galima sulaukti neigiamo sprendimo. Jeigu asmuo ankstesniu laikotarpiu turėjo kitų paskolų, didesnius pirkinius įsigijo lizingu, tačiau įmokas mokėdavo laiku, neturėjo skolų, atsiskaitė su visais kreditoriais, tai neturėtų turėti įtakos neigiamam paskolos sprendimui.

Kiti svarbūs kriterijai, į kuriuos atkreipia dėmesį bankas, svarstantis paskolos paraišką – asmens gaunamos pajamos, jų stabilumas, laikotarpis, kurį yra oficialiai dirbama. Jeigu asmuo paskutinėje darbovietėje dirba ne pirmą mėnesį, o mėnesio pajamos atskaičius mokesčius siekia ne mažiau, nei reikalauja bankas, tokia paraiška taip pat gali būti vertinama teigiamai. Jeigu paraiškos teikėjas – verslininkas, dirbantis pagal individualią veiklą ar verslo liudijimą, prie paskolos paraiškos dažniausiai reikalaujama pridėti pajamas patvirtinančius dokumentus kaip metinė pajamų deklaracija, įvairūs gaunamų pajamų žurnalai, kuriuos pildo asmenys, dirbantys su jau minėtu verslo liudijimu. Išnagrinėti tokią paraišką gali prireikti daugiau laiko, todėl besikreipiantiems dėl paskolos rekomenduojama iš anksto pasiruošti reikiamus dokumentus, o metų eigoje juos tvarkingai pildyti. Neturint reikiamų dokumentų, bankas gali atmesti paraišką dėl kredito gavimo, kadangi dirbant su minėtomis pažymomis, oficialios pajamos nėra matomos tokiose sistemose kaip „Sodra“ ir pan.

Tam, kad paraiškos sprendimas paskolai gauti būtų teigiamas, būtina atkreipti dėmesį į banko taikomus reikalavimus asmens amžiui, uždirbamai pinigų sumai. Taip pat paraiškos teikėjas privalo sutikti, kad jo asmens duomenys bus tvarkomi pasirinkto kreditoriaus, todėl asmuo įsipareigoja pateikti tikrus duomenis apie save. Taigi, atsižvelgus į visus reikalavimus, neturint skolų ir pateikiant tikslius asmeninius duomenis, dokumentus tampa kur kas paprasčiau greitai pateikti paskolos paraišką ir sulaukti teigiamo sprendimo.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder