Atsinaujinusi „Aterna“ stebi kolumbariumo paklausos augimą

Atsinaujinusi „Aterna“ stebi kolumbariumo paklausos augimą

Klaipėdoje, kaip ir visoje Lietuvoje, populiarėja palaikų kremavimas. Atsirandant vis didesniam krematoriumų teikiamų paslaugų poreikiui, auga ir kolumbariumų paklausa. 2012-aisiais metais Joniškės gatvėje pradėjęs veikti bendrovės „Aterna“ valdomas kolumbariumas, sulaukia vis didesnio artimuosius išlydinčių žmonių dėmesio. 

Šiuo metu kolumbariume yra įrengta 900 kriptų, iš kurių užimta beveik 200. Kripta gali būti ir šeimos kapavietė. Joje galima palaidoti 9 asmenis, kaip paprastame kape, tik čia palaikai laidojami kremuojant, jie būna urnose. Ateityje „Aterna“ yra numačiusi kriptų skaičių dar didinti, nes poreikis auga.

Populiarėja laidojimas kriptose

„Aterna“ direktorė Simona Taurienė pastebi, jog kolumbariumų paklausą lemia kelios priežastys.

„Vis aktualesnė tampa laidojimo vietų problema kapinėse, nes Klaipėdos kapinės darosi perpildytos, o naujos kapinių infrastruktūros nėra kuriama. Kol savivaldybė ieško galimybių įkurti naujas kapines, nemaža žmonių dalis renkasi alternatyvą – kolumbariumus“, – sako S. Taurienė.

Poreikį kolumbariume laidoti savo artimuosius lemia ir ne toks sudėtingas atsisveikinimo procesas: nereikia rūpintis kapo duobės kasimu, naujos kapavietės įrengimu, tolimesne jos priežiūra.

„Amžinojo poilsio vieta kolumbariumą savo artimiesiems vis dažniau renkasi žmonės, gyvenantys užsienyje, tolimesniuose Lietuvos regionuose ir neturintys galimybės rūpintis artimųjų kapais. Kolumbariume laidoti yra daug praktiškiau, nes kripta nereikalauja tiek priežiūros, kiek įprastas kapas“, - teigia „Aterna“ vadovė.

Populiarėjant laidojimui kolumbariumuose „Aterna“ ritualinių reikmenų parduotuvėje vis didesnė ekspozicijos dalis skiriama urnoms. Neseniai pradėta prekiauti vienetinio dizaino urnomis Circulus Urns.

Priežiūra – itin paprasta

Prieš pusmetį Joniškės gatvės kolumbariume mamą palaidojusi Jovita sako, kad laidojimo kapavietėje net nesvarstė.

„Atsisveikinti su mama teko karantino metu, kai dėl COVID – 19 pandemijos laidotuvėms buvo taikomi įvairūs ribojimai. Įvertinau, kad laidojimas kapinėse pareikalaus daugiau papildomų veiksmų, tokių kaip: leidimo įrengti naują kapavietę Savivaldybėje gavimas, rūpimasis kapo paruošimu, specialiu transportu ir kt. Norėdama viso to išvengti, pasirinkau paprastesnį variantą – laidojimą kriptoje“, – pasakoja moteris.

Jovita sako, kad šis sprendimas pasiteisino, nes kriptos priežiūra yra itin paprasta. Pašnekovė yra pasirinkusi „Aterna“ siūlomą kriptos priežiūros paslaugą. Bendrovės darbuotojai užtikrina kriptos švarą, tvarko ir prižiūri aplinką šalia kolumbariumo, esant poreikiui uždega žvakutę ar kriptą papuošia gėlėmis.

„Aš kriptą įsivaizduoju lyg artimo žmogaus sielos namelį, kurį atvykus aplankyti visada randu švarų, papuoštą, tad belieka tik uždegti žvakutę ir mintimis pabūti su mama“, – kalba Jovita bei priduria, kad kolumbariumo teritorija ir jos prieigos yra ne tik itin kruopščiai prižiūrimos, bet ir saugomos. Esant poreikiui yra sudaryta galimybė kolumbariumą stebėti internetu 24 val. per parą.

Urnas kuria menininkė

Populiarėjant laidojimui kolumbariumuose „Aterna“ ritualinių reikmenų parduotuvėje vis didesnė ekspozicijos dalis skiriama urnoms.

„Pastebėjome, jog vis dažniau klientai teiraujasi išskirtinio dizaino urnų, todėl ieškome galimybių tai pasiūlyti. Neseniai pradėjome bendrauti su lietuvių menininkais Greta Unguvaityte ir Jonu Kentru Aliuku, kurie kuria vienetinio dizaino urnas Circulus Urns“, – pasakoja S. Taurienė.

Laidojimo specialistai pastebi, kad mieliau pasirenkamos natūralių, rudos, smėlio ir juodos spalvų urnos, dekoruotos gamtos motyvais. Jei anksčiau žmonės pirmenybę teikdavo stačiakampėms, klasikinėms urnoms, tai dabar vis drąsiau renkasi netaisyklingų linijų, netikėtų formų urnas.

Kompleksinis požiūris

„Aterna“ valdo ne tik kolumbariumą, bet ir dvejus laidojimo namus Klaipėdoje. Vieni jų įsikūrę Šilutės pl., o kiti – šalia kolumbariumo, Joniškės gatvėje.  

Po praėjusiais metais atliktos rekonstrukcijos Joniškės gatvėje esančiuose laidojimo namuose atsirado daugiau šviesių spalvų, šarvojimo salėse vyrauja skandinaviškas minimalizmas, jose įrengta moderni vaizdo prieiga skirta atminimo nuotraukoms rodyti, kokybiška įgarsinimo sistema, sukurtos atskiros artimųjų pabuvimo erdvės.

„Kiekvieno žmogaus išėjimas iš gyvenimo sukelia didelį skausmą artimiesiems, todėl siekiame, kad šis laikotarpis būtų kuo lengviau išgyvenamas. Ir kad artimieji galėtų susitelkti į patį atsisveikinimą, o ne rūpintis organizaciniais reikalais“, - kalba S. Taurienė bei priduria, kad „Aterna“ teikia visas ritualines paslaugas: nuo mirusiojo kūno paėmimo iki jo palaidojimo, kapo ar kriptos paruošimo ir sutvarkymo, priežiūros bei kt.

Artėjant Vėlinėms, bendrovės darbuotojai planuoja sutvarkyti apleistus ir nelankomus kapus Joniškės g. kapinėse. Taip pat uždegti žvakutes ant benamių kapų Lėbartų kapinėse.

Už visus, kurie yra palaidoti „Aternos“ kolumbariume, šv. Mišios Klaipėdos Marijos Taikos Karalienės bažnyčioje bus aukojamos spalio 31 d. 18 val.

Vėlinių savaitgalį, prie kapinių Joniškės g., „Aterna“ prekiaus gyvomis gėlėmis, žvakėmis bei pamiršusiems degtukus nemokamai juos dalins.

„Patirtis rodo, kad žmonės dažnai užmiršta degtukus ir lankydami kapus neturi kuo uždegti žvakučių. Ankstesniais metais vis ateidavo pas mus skolintis, todėl šiemet nutarėme pasiruošti nemokamų degtukų dėžučių, kurias mielai dalinsime visiems, kam reikės“, - šypsosi „Aternos“ vadovė. 

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder