Alkoholio prekybos ribojimai: pokyčių yra, bet ar tokių tikėtasi?

Alkoholio prekybos ribojimai: pokyčių yra, bet ar tokių tikėtasi?

Nuo Naujųjų pasikeitęs alkoholio prekybos laikas Lietuvos neišblaivino tik dar labiau pagyvino prekybą nelegaliu alkoholiu. Net ir tuose kaimuose, kur anksčiau "taškų" nebūdavo, esą vėl atsigauna nelegali prekyba.

Kai kurie mažesnių parduotuvėlių vadovai pasakoja, kad dėl šių pokyčių krito jų apyvarta, mat butelio negavę ir įsižeidę pirkėjai neateina ir duonos nusipirkti. Atviraujama, kad tomis valandomis, kai negalima prekiauti alkoholiu, ir pirkėjų gerokai mažiau.

Maža to, vakar Ramūnas Karbauskis vėl prabilo apie specializuotų alkoholio parduotuvių steigimą. Tačiau Sveikatos apsaugos ministerija tikino, kad šis klausimas bent kol kas padėtas į šoną.

Kalčiausios - pardavėjos

"Tas, kas gėrė, tas ir gers. Na ir kas, kad mes neparduodam, taškų pilna, "samagono" taip pat, visi girtuokliai žino, kur gauti. Didesnių miestų taksistai šneka, kad jie greitai pilis galės pasistatyti, nes gerai gauna "dirbdami" naminukės tiekėjais. O normalus žmogus, kuris grįždamas vėliau iš darbo arba po naktinės pamainos nori alaus butelį nusipirkti, yra apribotas. Keikia visi, tikriausiai patys žinote ką", - atvirai pasakojo Daukšaičių kaime esančios maisto parduotuvės vadovė Erika Šliaužienė.

Ji pasakojo, kad apyvarta gerokai krito. Sekmadieniais, kai alkoholį galima parduoti iki 15 val., netenkama maždaug 200-300 eurų pajamų.

Agluonėnuose esančios maisto parduotuvės pardavėja Rita taip pat pasakojo, kad šiemet apyvarta sumažėjo kone 20 proc.


PRISIDERINO. Ne vienos parduotuvės darbuotojai pažymėjo, kad pirkėjų būna kur kas daugiau tomis valandomis, kai galima prekiauti alkoholiu. Redakcijos archyvo asociatyvi nuotr.

"Į parduotuvę daugelis stengiasi ateiti tuo metu, kai galima įsigyti alkoholio. Darbo dienomis nuo 20 valandos, o sekmadieniais nuo 15 valandos beveik nė gyvos dvasios, gali ir užsidaryti", - pasakojo Rita.

Kur kas didesnis smūgis nei kritusi apyvarta pardavėjoms - atlaikyti pirkėjų spaudimą ir keiksmus, kai išgirsta, jog butelio jau nenusipirks.

"Ko tik nebūna. Juk moteris neįkibs į stambų vyrą, gali įsiutęs ir pastumti, ir pinigus paimti iš kasos. Juk į parduotuvę ateina visokių - ir pagiringų, ir įkaušusių, kuriems dar trūksta. Jiems pardavėjos atrodo pačios blogiausios, nors ne mes tuos įstatymus kuriame", - kalbėjo parduotuvės darbuotoja.

Tiesa, pardavėja pabrėžė, kad šitaip paprastai elgiasi tie, kurie retai išgeria.

"Tie, kurie jau degradavę, su įstatymais paprastai nesipyksta, jie jau tiksliai žino laiką, kada gali gauti", - nusijuokė Rita.

Pirkėjai įsižeidę

"Girkaliuose esančioje parduotuvėje apyvarta sumažėjo maždaug 15-20 proc. Žinote, kaip būna kaime - visi pažįstami, tai nesupranta, kaip tu gali neparduoti jiems alkoholio tada, kada jiems reikia. Kadangi mes sąžiningai laikėmės tvarkos, ne vienas užpyko ir net duonos nebeateina nusipirkti. Kerštauja. Atrodo, kad mes "blogiečiai", - pasakojo Girkaliuose ir Palangoje maisto parduotuves turintis Alvydas Balsys.

Pasak jo, Girkaliai niekaip neatitinka liaudyje populiarios klišės, esą kaime visi tik ir geria. Esą ankstesniais metais nebuvo nieko girdėti, jog šiame kaime būtų nelegalių alkoholio taškų ar naminukės virėjų. O šiemet jau pavyksta nugirsti tokių kalbų.

"Alkoholis sudaro tik 30 proc. visos apyvartos, didžiąją dalį suprekiaujame iš maisto produktų", - minėjo parduotuvės savininkas.

Nusiperka daugiau nei reikia

"Tie, kas tikrai nori gerti, visada ras būdą, kaip įsigyti alkoholio. Pavyzdžiui, man reikėjo parduotuvėje pagalbos, 6 valandą atsivežėme pagalbinį darbininką, o 9-ą, kai reikėjo prekes krauti, jis jau girtas. Kam labai reikia, apsirūpina", - pasakojo Doviluose maisto prekių parduotuvei vadovaujanti Elena Jakienė.

Jos nuomone, labiausiai pasikeitusi tvarka pakenkė ne "pijokėliams", o retkarčiais kultūringai alkoholį vartojantiems lietuviams, kurie neskuba pasirūpinti šio gėrimo juodai dienai.

"Pavyzdžiui, sugalvoji sekmadienį po pietų vyno taurę išgerti, bet negali, nes negausi. Taip ir man nutiko prieš dvi savaites. Nidoje ėjome į svečius ir užsukome į parduotuvę simboliškai nusipirkti vyno. Kaip tik buvo 15 valanda ir apsaugos darbuotojas mums tiesiai prieš nosį ant alkoholio lentynų užkabino storiausią grandinę", - nemalonią situaciją prisiminė moteris.

Tad esą nori nenori dabartinė tvarka žmones verčia apsirūpinti alkoholiu iš anksto. Praėjusį šeštadienį ji pati užsukusi Gargžduose į vieną prekybos centrą prieš 20 val. negalėjo atsistebėti, kiek daug vyrų stovi eilėje, prisikrovę kalnus alkoholio.

"Ne vienas skaičiavo paskutinius pinigus ir apsidrausdamas pirko daugiau, nes gali neužtekti. Taigi, atvirkščias rezultatas - parsineša namo daugiau ir viską išgeria. Jei žinotų, kad galės bet kada įsigyti, netemptų į namus tokiais kiekiais, gal net mažiau išgertų? Su draudimais nieko nepasieksi. Uždraustas vaisius dar saldesnis. Aš vieno alkoholiko klausiau, kaip žmona turėtų elgtis su juo. Jis tiesiai šviesiai atsakė, kad jokios priemonės neveikia, kai nori išgerti. Ir tokie visada ras, kur gėralo įsigyti", - pasakojo parduotuvės vadovė.

Atsigavo šešėlinė prekyba?

Vakar sostinėje surengtoje spaudos konferencijoje taip pat buvo kalbėta apie tai, kad įvedus alkoholio prekybos apribojimus atsigavo šešėlinė prekyba.

"Iki šiol nuosekliai mažėjusi prekyba nelegaliais alkoholiniais gėrimais vėl įgauna pagreitį. Tą rodo ne tik viešojoje erdvėje suaktyvėję skelbimai, siūlantys įsigyti alkoholio draudžiamu laiku, bet ir vis dažniau pasirodanti informacija apie policijos sulaikytus nelegalų alkoholį gaminančius asmenis. Jau kurį laiką nerimą kėlusius ženklus apie šešėlio suaktyvėjimą patvirtina ir statistiniai duomenys, rodantys, kad pildosi niūriausios prognozės", - teigiama su nelegalia prekyba kovojančios viešosios įstaigos "Lietuva be šešėlio" pranešime.

Šios įstaigos vadovas Kęstutis Kupšys skatino valdžią skirti resursų nelegalaus alkoholio užkardymo priemonėms. Elta informavo, kad vykusioje spaudos konferencijoje ženklus, kad akcizinė politika veikia prastai, K. Kupšys iliustravo nuotraukomis iš nedidelių gyvenviečių parduotuvių.

"Maža parduotuvė, nuo sostinės nutolusi 100 km, turi keturių skirtingų prekės ženklų odekolono. Mažmeninei prekybai tai yra "stipru", - Eltos pranešime cituojamas K. Kupšys.

Jo teigimu, nusikalstamų veikų, susijusių su alkoholinių gėrimų neteisėtu gabenimu, skaičius per tą patį 2017 ir 2018 metų laikotarpį yra beveik penktadaliu didesnis.

Nepamiršo?

Dar didesnis baubas nei laiko apribojimas mažesnėms parduotuvėms atrodo planai, kad alkoholiu būtų galima prekiauti tik specializuotose alkoholio parduotuvėse. Tokios idėjos šalininkai aiškina, jog tai padėtų sumažinti alkoholio vartojimą.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga anksčiau yra sakęs, kad tokios parduotuvės galėtų atsirasti 2018 metais. Visgi panašu, kad po kritikos lavinos neskubama dar labiau audrinti žmonių.

"Šiuo metu tai nėra prioritetinis Sveikatos apsaugos ministerijos klausimas, žinoma, yra ir kitų priežasčių, kodėl jį reikėtų atidėti. Pirmiausia, turi būti labai objektyviai įvertinta ir esama rinkos situacija bei, pavyzdžiui, jau Seimo priimtos priemonės, skirtos alkoholio vartojimui mažinti. Dalis jų jau veikia ir duoda teigiamų rezultatų, pavyzdžiui, šiais metais įsigaliojusi naujovė dėl akcizų, kuri rodo, kad daugelio alkoholinių gaminių pardavimas mažėja. Kita dalis priemonių įsigalios kitąmet, kurios, tikėtina irgi duos daug teigiamų rezultatų, nes analogiškos priemonės veikia užsienio šalyse, kur fiksuojamas teigiamas jų poveikis. Tad manome, kad nereikia skubėti teikti naujus pasiūlymus, kol dar nėra detaliai įvertintas jau veikiančių priemonių efektyvumas. Tad ministerija, teikdama savo argumentus Vyriausybei, siūlo šį klausimą atidėti, kol bus atliktas visapusiškas priimtų alkoholio kontrolės priemonių ir kitų šalių patirties vertinimas", - "Vakarų ekspresui" komentavo sveikatos apsaugos ministro patarėja Lina Bušinskaitė-Šriubėnė.

Visgi vakar didžiausios Seimo frakcijos vadovas Ramūnas Karbauskis žurnalistams užsiminė, kad šis klausimas bus pradėtas svarstyti dar šiemet.

"Mes turėsime neužilgo svarstyti priemones dėl specializuotų parduotuvių", - BNS vakar citavo R. Karbaukį.

Jo teigimu, svarstymai bus pradėti jau šiais metais, o sprendimai tikriausiai nusikels į 2019 metus ir įsigaliotų nuo 2020-ųjų.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto žiniomis, dabar Lietuvoje prekyba alkoholiniais gėrimais yra viena labiausiai reguliuojamų visoje Europoje. Instituto specialistų nuomone, užuot įvedus naujus ribojimus, reikia leisti žmogui rinktis.

Primename, kad nuo šių metų įsigaliojo tvarka, pagal kurią sutrumpintas prekybos alkoholiu laikas, uždrausta alkoholio reklama bei galimybė jį parduoti jaunesniems nei 20 metų asmenims. Nuo 2020 metų visuose masiniuose renginiuose bus galima prekiauti tik silpnu - iki 7,5 laipsnio - alkoholiu, bus draudžiama prekiauti alkoholiu paplūdimiuose.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder