AB „Klaipėdos vanduo“ valdyba: reformos neišvengiamos, jos prasidėjo

AB „Klaipėdos vanduo“ valdyba: reformos neišvengiamos, jos prasidėjo

Visuomenės ir žiniasklaidos akiratyje pastaruoju metu vėl atsidūrė savivaldybės valdoma akcinė bendrovė „Klaipėdos vanduo“. Ryžtingi naujosios valdybos sprendimai, griežta laikinojo vadovo pozicija bei paskelbtas naujo generalinio direktoriaus atrankos konkursas viešojoje erdvėje sukėlė komentarų audrą.

Kas iš tikrųjų vyksta bendrovėje, paprašėme paaiškinti AB „Klaipėdos vanduo“ valdybos pirmininkę Reginą Derkintytę-Kaupienę.

Ieškoma naujo vadovo

Po daugiau nei metus užsitęsusios generalinio vadovo atrankos peripetijų, šių metų sausio 2 dieną buvo paskelbtas naujas bendrovės vadovo konkursas. Bet pasikartojo metų senumo istorija: iškart viešojoje erdvėje pasipylė anoniminiai straipsniai ir komentarai. Nesiimu spręsti kam tai naudinga, bet galiu užtikrinti: bendrovėje vyksta normalus darbas ir jokios skleidžiamos sąmokslo teorijos įtakos valdybos ir bendrovės veiklai neturi ir neturės.

Niekam ne paslaptis, kad AB „Klaipėdos vanduo“ yra viena didžiausių šalyje ir puikiai vertinama vandentvarkos įmonė. Todėl jai vadovauti galbūt norėtų ne tik šios srities profesionalai, bet ir politinį užnugarį turintys žmonės. O kur dideli interesai – didelės ir intrigos. Prieš metus žiniasklaidoje pasklido įtarinėjimų ir gandų lavina, susijusi su galimų kandidatų interesais, tad įmonės pagrindinis akcininkas – Klaipėdos miesto savivaldybė – paprašė buvusios valdybos sustabdyti generalinio direktoriaus atranką ir atliko procedūras, kad išrinktų naują nepriklausomą valdybą, kurioje nebūtų politikų ar jų įtakojamų asmenų.

Vienas pirmųjų darbų, deleguotų naujajai valdybai, - vykdyti vadovo atranką ir bendrovėje pradėti būtinas reformas.

Taigi, vadovo konkursas jau vyksta. Pretendentams iškelta aukšta kvalifikacijos kartelė, reikalaujama solidžios vadovavimo patirties, bet neapribojama profesinės veiklos sritis. Naujuoju vadovu gali tapti ir inžinierius, ir vadybos magistras, ir finansų ar ekonomikos studijas baigęs savo srities profesionalas.

Svarbiausius sprendimus priima valdyba

Daug dėmesio sulaukė bendrovės valdybos sprendimas dėl laikinojo vadovo paskyrimo. Priminsiu situaciją: besibaigiant 2019 metams, kai reikėjo pratęsti ir pasirašyti sutartis, planuoti kitų metų darbus ir tvirtinti biudžetą, tuometinis laikinas generalinis direktorius Algirdas Špučys prieš kasmetines mėnesio trukmės atostogas nusprendė pasitraukti iš vadovo pareigų. Valdybos narių manymu, palikti bendrovę be administracijos vadovo tokiu svarbiu momentu nebuvo galima, todėl valdybos narys Alenas Gumuliauskas, turintis  solidžią vadovavimo patirtį, buvo paskirtas laikinuoju generaliniu direktoriumi.

Prieš Naujus metus buvo atsisveikinta su trimis AB „Klaipėdos vanduo“ departamentų vadovais. Nors darbuotojus į darbą priima ir atleidžia generalinis direktorius, valdyba ir stebėtojų taryba taip pat matė, jog finansų ir kai kuriuose kituose sektoriuose reikėjo daugiau proveržio ir iniciatyvos. Dabar bendrovėje vykdomas veiklos auditas.

Akivaizdu, kad ryžtingos permainos sukėlė nerimo ir pasipriešinimo audrą. Viešojoje erdvėje matome puolimą prieš laikinąjį vadovą, bandymus diskredituoti valdybos narius.

Žiniasklaidoje pastarosiomis dienomis pateikiami anoniminiai prasimanymai, esą Alenas Gumuliauskas, tapęs laikinuoju vadovu, ėmė naudotis dar nematytomis iki šiol bendrovėje privilegijomis. Nors iš tikro viskas priešingai: jis dirba tokiomis pat finansinėmis sąlygomis, kaip ir ankstesni administracijos vadovai. Beje, jis vienintelis iš bendrovės vadovų atsisakė valdybos leidžiamos kompensacijos už nuosavo transporto naudojimą.  A. Gumuliauskas darbui be papildomo užmokesčio naudoja jam priklausantį automobilį bei kurą apmoka iš asmeninių lėšų.

Nesiveldama į skleidžiamų prasimanymų komentavimą, noriu patikinti: AB „Klaipėdos vanduo“ veikia stabiliai, o vykstančios reformos nėra bandymas su kuo nors susidoroti. Mūsų – stebėtojų tarybos, valdybos ir bendrovės vadovų – tikslas paprastas: reikia nuolat ieškoti efektyvesnių veiklos modelių ir priemonių. Nuo to priklauso paslaugų kainos visiems mūsų klientams.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder