2019 metais Klaipėdos butų ir individualių namų/kotedžų rinka atsigavo bei paaugo

2019 metais Klaipėdos butų ir individualių namų/kotedžų rinka atsigavo bei paaugo

VĮ Registrų centro duomenimis, per metus Klaipėdoje registruota 3211 (6,3 proc. daugiau) butų ir 231 (9,5 proc. daugiau) individualių namų/kotedžų pirkimo-pardavimo sandoris. Uostamiestyje toliau stebimas individualių namų/kotedžų sandorių augimas.

Individualūs namai klaipėdiečiams tampa patrauklia alternatyva, kadangi čia vis dar yra pakankamai sklypų statyboms. 2019 metais Klaipėdos pirminė rinka taip pat sumušė savo aktyvumo rekordą. Šiais metais Klaipėdoje susitarta dėl 386 naujų butų, o tai – 18 proc. daugiau nei 2018-ais.

Tuo tarpu NT plėtotojai, veikiausiai, nesitikėjo taip išaugusios paklausos ir nespėjo patenkinti augančių pirkėjų poreikių, tad rinkai pasiūlė tik apie 330 (24 proc. mažiau) naujų butų. 2019 metais paklausai gerokai viršijus pasiūlą neparduotų (laisvų ir rezervuotų) butų skaičius uostamiestyje per metus sumažėjo iki 584 butų.

2019 metais plėtotojai Klaipėdos rinką daugiausiai papildė vidutinės klasės būstu, kas sužadino didesnį pirkėjų dėmesį šiam segmentui. Atitinkamai, šio segmento pardavimai sudarė didžiausią dalį – 51 proc. visų parduotų butų. Likvidumo rodiklis Klaipėdoje nuo 2,0 reikšmės metų pradžioje pagerėjo iki 1,5 – metų pabaigoje.

Tai reiškia, kad nesikeičiant esamai pasiūlai ir paklausai visus naujus butus galima parduoti per maždaug 18 mėnesių. 2019 metų pirmą pusmetį Klaipėdoje naujos statybos butų pasiūlos kainos visuose segmentuose kito nevienodai. Ekonominiame ir vidutiniame segmentuose butų kainos augo, o prestižiniame – sumenko.

Nuo metų pradžios ekonominės ir vidutinės klasės butų kaina augo, atitinkamai, 4 proc. ir 3 proc. ir vidutiniškai siekia apie 1185 EUR/kv. m bei 1470 EUR/kv. m. Tuo tarpu prestižinės klasės butų kaina nuo metų pradžios sumenko 5,5 proc. ir vidutiniškai siekia apie 2177 EUR/kv. m. Klaipėdos prestižinį segmentą sudaro vos keli projektai, o pasiūloje esančių butų skaičius yra santykinai nedidelis, todėl bet kokie pokyčiai turi reikšmingos įtakos kainų svyravimui.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder