SGD terminalas bus prieinamas latviams ir estams

SGD terminalas bus prieinamas latviams ir estams

Lietuvos energetikos ministras Jaroslavas Neverovičius ketvirtadienį vykusio dvišalio susitikimo metu Latvijos ekonomikos ministrui Vjačeslavui Dombrovskiui priminė, jog Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalas turės laisvą trečiosios šalies prieigą - terminalo pajėgumai tomis pačiomis sąlygomis bus prieinami ne tik Lietuvos, bet ir Latvijos bei Estijos įmonėms.

J. Neverovičius pakvietė Latvijos įmones rezervuoti pajėgumus per išankstinę metinės talpos užsakymo procedūrą arba pasinaudoti galimybe užsakyti SGD ištisus metus, kas leistų gauti naudos iš sezoninių SGD kainų panaudojant Inčiukalnio požeminę gamtinių dujų saugyklą.

Taip pat buvo pabrėžta, kad laisva prieiga prie Latvijos Inčiukalnio požeminės gamtinių dujų saugyklos pajėgumų yra itin svarbi ir Lietuvai. Lietuvos rinkos dalyviams tokia prieiga pasitarnautų tiek saugant atsargas tiekimo saugumo tikslais, tiek naudojantis saugykla siekiant efektyviau panaudoti Klaipėdos SGD terminalą. Planuojama, kad pasinaudojimo Inčukalnio saugykla potencialas padidės 2015 m. pab. įgyvendinus dujotiekio Klaipėda-Kiemėnai pajėgumų išplėtimo projektą.

"Mūsų parama Inčiukalnio projektui remiasi prielaidomis, kad šis projektas bus reguliuojamas nediskriminaciniu būdu pagal trečiosios šalies prieigą, taip pat kad toks priėjimas prie dujų laikymo pajėgumų bus sukurtas kaip įmanoma greičiau ir atitiks ES Trečiojo energetikos paketo reikalavimus. Mes remiame Inčiukalnio projektą pagal abipusiškumo principą ir tikimės Latvijos įnašo į dujotiekio tarp Lietuvos ir Lenkijos statybas bei dujų vamzdynų pajėgumų tarp Klaipėdos ir Kiemėnų išplėtimo projektą", - sakė energetikos ministras.

Buvo aptarti strateginių energetikos projektų įgyvendinimo klausimai, regioninės elektros ir dujų rinkos aktualijos, Europos Sąjungos (ES) Trečiojo energetikos paketo įgyvendinimo Lietuvoje ir Latvijoje eiga.

J. Neverovičius pabrėžė, kad siekiant sukurti bendrą regioninę dujų rinką reikalingas politinis sutarimas dėl priemonių, skirtų suderinti reguliavimo aplinką tarp Baltijos šalių, aktyvus bendradarbiavimas tarp ministerijų, perdavimo sistemos operatorių ir nacionalinių reguliavimo institucijų, taip pat analitinis darbas nustatant būtinas teisines, ekonomines ir technines priemones, skirtas veiksmingam funkcionavimui bendroje regioninėje rinkoje.

V. Dombrovskis buvo informuotas ir apie mūsų Vyriausybės pasirengimą toliau vykdyti ekonomiškai naudingesnę naujos branduolinės elektrinės projekto plėtrą.

Šiuo tikslu trečiadienį pasirašytas Supratimo memorandumas tarp Energetikos ministerijos ir strateginio naujos branduolinės elektrinės Lietuvoje investuotojo "Hitachi Ltd." įpareigojo abi puses imtis veiksmų rengiantis įsteigti tarpinę projekto bendrovę.

"Latvijos ekonomikos ministrui perdaviau informaciją, kad iki rugsėjo vidurio bus parengtas detalusis tarpinės projekto bendrovės įkūrimo planas, kuriame bus apibrėžta šios bendrovės struktūra ir funkcijos. Mes matome tarpinę projekto bendrovę kaip labiausiai priimtiną variantą, galintį išspręsti iki šiol kylančius klausimus bei palengvinti diskusijas su Lietuvos Respublikos Vyriausybe. Taip regioniniai investuotojai būtų užtikrinti dėl vienodų sąlygų, sprendžiant išskirtinius projekto įgyvendinimo klausimus, bei būtų palengvintas kitų projekto parengiamųjų darbų vykdymas. Tačiau tarpinė projekto bendrovė gali būti efektyvi tik tuo atveju, jei dauguma partnerių dalyvautų jos steigime ir veikloje", - pabrėžė energetikos ministras.

Susitikimo metu ministrai taip pat sutarė aktyviai bendradarbiauti ministerijų lygiu siekiant ES finansinės paramos bendriems regiono energetikos projektams pagal Europos infrastruktūros tinklų priemonę (Connecting Europe Facility, CEF).

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder