Nuspręsta: Lietuva pirks SGD laivą-saugyklą

Nuspręsta: Lietuva pirks SGD laivą-saugyklą

Seimas antradienį pritarė, kad Lietuva turi nusipirkti suskystintųjų gamtinių dujų (SGD) laivą-terminalą.

Už tai, kad SGD terminalas būtų perkamas, balsavo 99 parlamentarai, 1 balsavo prieš, 17 susilaikė.

Pritarus siūlytiems įstatymų pakeitimams, SGD terminalo operatorius „Klaipėdos nafta“ ne vėliau kaip iki 2024 m. gruodžio 31 d. nuosavybės teise įsigys plaukiojančiąją SGD saugyklą ir taps jos valdytoju.

Tiesa, tai nebūtinai reiškia, kad bus įsigyjamas būtent dabar iš norvegų kompanijos „Hoegh LNG“ nuomojamas laivas „Independence“. Kaip Eltai teigė energetikos ministro patarėja Aurelija Vernickaitė, „Klaipėdos nafta“ turės pasirinkti ekonomiškai naudingiausią tuo metu rinkoje esantį pasiūlymą.

„Tai gali būti tiek dabartinėje sutartyje esanti opcija dėl laivo-saugyklos „Independence“ išpirkimo, tiek įsigyjama kita plaukiojanti suskystintųjų gamtinių dujų saugykla, jei tai būtų ekonomiškai naudingesnis variantas“, - komentavo A. Vernickaitė.

Kaip ELTA jau rašė, 2014 metų spalį į Lietuvą atplukdytą SGD laivą-saugyklą Lietuva nuomoja iki 2024 metų iš norvegų „Hoegh LNG“. Tai leido panaikinti priklausomybę nuo vienintelio dujų tiekėjo iš Rusijos.

Tarptautiniai ekspertai, įvertinę, ar Lietuvai ekonomiškai labiau apsimoka nupirkti, ar toliau nuomotis Klaipėdos uoste esantį SGD laivą-saugyklą, pateikė išvadą, kad Lietuvai po 2024 metų labiausiai verta jį nusipirkti. Skaičiuojama, kad, nupirkus laivą, jo infrastruktūros išlaikymo kaštai per metus sumažėtų nuo dabartinių 66 mln. iki 43 mln. eurų.

Įstatymų pakeitimais sukuriamas teisinis pagrindas Vyriausybei ir SGD terminalo operatoriui priimti sprendimus iki 2024 m. pabaigos ekonomiškai naudingiausiu būdu nuosavybės teise įsigyti SGD laivą bei leisti nustatyti finansavimo mechanizmą SGD laivo įsigijimui ir SGD terminalo veiklos sąnaudų mažinimui.

Kaip pažymi Energetikos ministerija, šiuo metu Klaipėdos SGD terminalo veiklos sąnaudos siekia apie 66 mln. eurų per metus. Siūlomas ilgalaikis SGD tiekimo modelis leistų 23-25 mln. eurų sumažinti SGD terminalo metines veiklos sąnaudas.

Seime taip pat priimtos kitos SGD terminalo įstatymo pataisos, kuriomis reguliuojamiems energijos gamintojams bus suteikiama pasirinkimo galimybė diversifikuoti savo dujų tiekimo portfelį, dujas įsigyjant iš skirtingų šaltinių (50 proc. dujų įsigyti biržoje, o likusią dalį - savo pasirinkimu). Energetikos ministerija siekia liberalizuoti gamtinių dujų tiekimo tvarką, panaikinant prievolę reguliuojamiems energijos gamintojams pirkti gamtines dujas iš paskirtojo tiekėjo „Litgas“. Energetikos ministerijos teigimu, įgyvendinus šiuos pakeitimus, būtų padidinta konkurencija gamtinių dujų rinkoje ir jos likvidumas.

Energetikos komisijos pirmininkas „valstietis“ Virgilijus Poderys mano, kad sprendimas išpirkti laivą yra teisingas, nes trečdaliu sumažintų jo išlaikymo sąnaudas.    

„Turėdami savo terminalą, su juo galime elgtis kaip norime – pirkti, parduoti ar pardavus kitą nusipirkti – turėtume daugiau laisvės ir galimybių apsispręsti“, – teigė jis. 

Tuo metu Ekonomikos komiteto narys liberalas Eugenijus Gentvilas pareiškė, kad dėl didelių pokyčių dujų rinkoje  sprendimas išpirkti laivą yra ankstyvas.  

„Šiandien yra per anksti spręsti šitoje nuolat kintančioje rinkoje, kuri rodo aiškią tendenciją, kad ko gero ateityje Lietuvai reikės mažiau dujų negu dabar suvartojame“, – prognozavo parlamentaras ir siūlė dėl laivo likimo apsispręsti ne dabar, o priartėjus 2024 metams. 

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder