Independence

Nusprendė pirkti „Independence“ arba kitą laivą per 5 metus

Naftos ir SGD terminalų operatorės KN (AB „Klaipėdos nafta“) valdyba priėmė sprendimus dėl ilgalaikio SGD importo užtikrinimo į Lietuvą įgyvendinimo, įsigyjant laivą-saugyklą „Independence“ arba kitą plaukiojančią suskystintų gamtinių dujų laivą-saugyklą ne vėliau nei iki 2024 metų pabaigos.

Taip pat priimtas sprendimas jau dabar kreiptis į Valstybinę energetikos reguliavimo tarybą (VERT) dėl terminalo kaštų optimizavimo, siekiant sumažinti SGD terminalo infrastruktūros kaštus vartotojams po 27 mln. eurų kasmet jau nuo 2020 metų.

„Vertinimai rodo, kad SGD terminalas po 2024 m. kurs ekonominę naudą Lietuvai ir regiono dujų vartotojams. Būdamas patikima alternatyva dujų importui, SGD terminalas užtikrins konkurenciją dujų rinkoje ir prisidės prie šalies energetinio saugumo. Savo ruožtu – Lietuvai tai sudaro galimybes regioninei lyderystei energetikos sektoriuje, o KN – galimybę toliau aktyviai plėtoti valstybių sienas peržengiančią SGD vertės grandinę“, – sako KN Klaipėdos SGD direktorius Arūnas Molis.

Galutinius sprendimus dėl konkretaus plaukiojančios suskystintų gamtinių dujų laivo-saugyklos pasirinkimo ir sąlygų tvirtins KN valdyba – planuojama, kad toks sprendimas bus priimtas iki 2022 metų pabaigos.

Siekiant įgyvendinti sprendimus dėl saugumo dedamosios mažinimo, kuris galėtų būti atliktas jau nuo 2020 m. sumažinant saugumo dedamąją apie 27 mln. eurų, bendrovė planuoja iš Šiaurės investicijų banko (toliau – NIB) skolintis iki 135,5 mln. eurų. Paskola būtų skirta mokėtinam laivo-saugyklos nuomos mokesčiui finansuoti. Paskolos grąžinimas būtų užtikrinamas valstybės garantija, kuri jau suderinta su Europos Komisija (EK) ir taip pat turės būti patvirtinta Seime.

„Priimti sprendimai yra itin svarbūs, nes sudaro pagrindą bendrovei inicijuoti konkrečius veiksmus dėl SGD sąnaudų optimizavimo kuo įmanoma greitesniais terminais. Žinoma, tai yra tik vienas iš elementų siekiant bendro valstybės tikslo – saugumo dedamosios mažėjimo. Tam, kad jis būtų įgyvendintas kuo greičiau, bus itin svarbus sklandus sprendimų priėmėjų, įskaitant VERT, bendradarbiavimas“, – sako A. Molis.

A. Molis pabrėžia, kad KN siūlys VERT mažinti saugumo dedamąją su sąlyga, kad iki tol bus pasirašytas susitarimas su NIB dėl tam reikalingos paskolos ir aktyvuota valstybės garantija šiai paskolai. KN valdyba bendrovei pavedė iki 2020 balandžio pabaigos su kredito įstaigomis susitarti dėl finansavimo laivo saugyklos išpirkimui, o iki 2021 m. gegužės pabaigos – užsitikrinti šių paskolų atitiktį valstybės pagalbos reikalavimams.

„Siekiame kuo greičiau ir efektyviau įgyvendinti SGD įstatyme numatytus veiksmus. Kadangi visas procesas, kuriuo siekiama bendro tikslo – užtikrinti ilgalaikio SGD tiekimo į šalį galimybes – išlieka itin kompleksiškas, nutarėme šiuo metu visus sprendimus palikti sutelktus KN ir skirti savo dėmesį tolimesniam, bet nemažiau svarbiam etapui, kuris susijęs su laivo-saugyklos įsigijimu“, – sako A. Molis.

KN valdybos sprendimams turi pritarti KN akcininkai šaukiamame visuotiniame akcininkų susirinkime.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder