„Amber Grid“: pirmą ketvirtį iš Klaipėdos SGD terminalo buvo tiekiama daugiau dujų nei vamzdynais

„Amber Grid“: pirmą ketvirtį iš Klaipėdos SGD terminalo buvo tiekiama daugiau dujų nei vamzdynais

Pasaulinėje dujų rinkoje susiformavus palankioms dujų kainoms, pirmąjį šių metų ketvirtį trys ketvirtadaliai dujų, patiektų per Lietuvos dujų perdavimo tinklą, buvo importuota per Klaipėdos SGD terminalą. Dujų perdavimo sistemos operatoriaus duomenimis, sausio-kovo mėn. iš terminalo buvo patiekta 74 poc., o vamzdynais iš Baltarusijos ir Latvijos – 26 proc. viso įleisto dujų kiekio, skirto Lietuvos, Baltijos šalių ir Suomijos vartotojams.

„Tai buvo pirmas kartas, kai visą pirmąjį metų ketvirtį dujos iš Klaipėdos SGD terminalo dominavo bendrame dujų sraute ir nukonkuravo vamzdžiais tiekiamas dujas. Paprastai suskystintos gamtinės dujos būdavo konkurencingesnės šiltuoju metų laiku, tačiau šią žiemą dujų kaina buvo gerokai patrauklesnė. Tarptautinėse prekybos aikštelėse pastaruoju metu dujų kaina svyruoja tarp 7 ir 10 eurų už megavatvalandę, kai pernai vidutinė kaina siekė apie 16 eurų ir daugiau”, – sako „Amber Grid“ generalinis direktorius Nemunas Biknius.

Į Lietuvą per pirmąjį 2020 m. ketvirtį buvo patiekta 7,1 teravatvalandės (TWh) dujų, neskaitant dujų transportavimo į Kaliningrado sritį. Tai 9 proc. mažiau, palyginti su 2019 m. sausio-kovo mėn., kai į Lietuvą buvo transportuota 7,7 TWh dujų. Per šį laiką Lietuvos poreikiams buvo suvartota 6,8 TWh dujų arba 10 proc. mažiau nei pernai tuo pačiu metu, kai buvo suvartota 7,5 TWh dujų.

„Dešimtadaliu mažesnį dujų suvartojimą Lietuvoje lėmė neįprastai šilti žiemos orai. Tai turėjo tiesioginės įtakos sumažėjusiai dujų paklausai šilumos gamyboje. Mažesnes pajamas už dujų perdavimą Lietuvos klientams iš dalies atsvėrė išaugę dujų eksporto srautai Baltijos šalių kryptimi“, – sako N. Biknius.

Palankios dujų kainos 2020 m. pirmąjį ketvirtį didino dujų srautus per Lietuvą į kitas Baltijos šalis, palyginti su tuo pačiu laikotarpiu pernai. Per sausio-kovo mėn. buvo perduota 73 proc. daugiau dujų, iš viso – 118 gigavatvalandžių (GWh) dujų, kai pernai tuo pačiu metu - 68 GWh dujų. Dujų srautams teigiamą įtaką galėjo daryti ir naujoji dujų jungtis tarp Estijos ir Suomijos „Balticconector“ bei nuo 2020 m. liberalizuota Suomijos dujų rinka.

Dujų transportavimas per Lietuvą į Kaliningrado sritį per pirmus tris šių metų mėnesius sudarė 7,7 TWh ir buvo 4 proc. mažesnis nei pernai tuo pačiu metu, kai per mūsų šalį į Kaliningradą buvo perduota 8 TWh dujų.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder