Užplūdusi šilumos banga kelia nerimą: tirpstantis sniegas ir krintantys varvekliai gadina turtą

Užplūdusi šilumos banga kelia nerimą: tirpstantis sniegas ir krintantys varvekliai gadina turtą

Vos prieš porą savaičių termometro stulpelis rodė rekordinius šalčius, tačiau praūžus Užgavėnėms žiema pamažu ima trauktis iš kiemo. Staigūs temperatūrų pokyčiai – ne tik iššūkis gamtai, draudikai įspėja, kad atlydys gali būti itin pavojingas. Tai vienas nuostolingiausių besibaigiančios žiemos reiškinių, galintis sukelti daug žalos.

Pasak draudimo bendrovės „If" turto žalų grupės vadovės Ievos Rapkauskės, staiga sušilusiais orais džiaugtis reikėtų atsargiai – nuo stogų čiuožiantys sniego luitai, krintantys varvekliai ne tik gali apgadinti netoli stovinčius automobilius, tokiu metu dėl slidžios kelio dangos padidėja ir gatvėse žmonių patiriamų traumų tikimybė.

„Po šį savaitgalį aplankiusios šiltesnės oro bangos fiksuojame išaugusį skaičių įvykių tiek dėl būsto, tiek dėl transporto žalos atlyginimo, tokiu metu įprastai dažniau kreipiamasi ir dėl nelaimingų atsitikimų", – sako I. Rapkauskė.

Pasak jos, šiais metais atlydys ypač pavojingas dėl neįprastai gausaus tirpstančio sniego kiekio. Dienos metu teigiama temperatūra jį tirpdo, o naktį, paspaudus šaltukui, vėl susidaro varvekliai. Krisdami nuo stogų jie gali tiek smarkiai sužeisti žmones, tiek apgadinti turtą.

„Tarp dažniausių šio atlydžio žalų – krisdamas gabalais sniegas nuplėšė lietaus latakus, įvairias namo konstrukcijas, nuo stogo prasiskverbęs sniegas apliejo namo lubas ir sienas. Šiuo metu ypač svarbu prižiūrėti savo turtą ir kur įmanoma, imantis visų saugumo priemonių nusivalyti sniegą nuo stogų", – pasakoja draudimo bendrovės atstovė.

Jos teigimu, tokių įvykių žala kol kas vidutiniškai siekia 460 eurų. Dvigubai didesnes išlaidas gali tekti patirti ne vietoje pastačius transporto priemones – ant automobilių krintantis sniegas vidutiniškai pridaro 1000 eurų žalos.

„Sulaukiame įvairių kreipimųsi: nuo pastatų stogų ir medžių krintantis sniegas apgadina automobilių stogus, sulaužo valytuvus. Ledo gabalais krintančios nuošliaužos įlenkia kėbulą, suskaldo stiklus. Kai kuriais atvejais kartu su sniegu ant transporto priemonių užvirsta ir pastato konstrukcijos – tokiais atvejais materialus turtas gali būti kaip reikiant apgadintas", – tikina I. Rapkauskė.

„If" atstovė sako, kad, norint išvengti atodrėkio keliamų grėsmių, reiktų suskubti pasirūpinti aplinka bent jau savo kieme: nusikasti nuo stogų sniegą, įsitikinti, ar vandens nutekėjimo vamzdžiai yra pralaidūs, nes į pastato vidų pro stogą prasiskverbęs vanduo akimirksniu apgadina lubų ir sienų apdailą. Taip pat vertėtų atidžiai rinktis, kur statyti automobilį.

„Itin svarbu būti budriems: venkite vaikščioti arti pastatų, jei šaligatviai atitverti „stop" juostomis – verčiau pereikite į kitą gatvės pusę", – pataria I. Rapkauskė.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder