Statytojams nebeliks NT mokesčio lengvatų

Statytojams nebeliks NT mokesčio lengvatų

Siūloma kitais metais Klaipėdoje taikyti 0,8 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės tarifą nekilnojamajam turtui ir panaikinti lengvatą neparduotiems butams.

"Kadangi pastaruoju metu statybos nebevykdomos taip masiškai, o per pastaruosius metus nesulaukėme nė vieno prašymo, kad bendrovės turėtų daug neišparduotų butų - manome, kad šią lengvatą reikia panaikinti", - Finansų ir ekonomikos komitete sakė Mokesčių skyriaus vyriausioji specialistė, atliekanti Mokesčių skyriaus vedėjo funkcijas Edita Vaitiekūnienė.

Pasak jos, pastaruosius du metus neparduotiems naujos statybos butams buvo taikomas tik 0,3 proc. tarifas. Dabar siūloma mokesčių nebediferencijuoti - visiems taikyti 0,8 proc. tarifą, išskyrus netvarkomą arba apleistą, nenaudojamą arba naudojamą ne pagal paskirtį nekilnojamą turtą, kuriam bus taikomas 1 proc. tarifas.

"Sakykime taip - verlsininkai mūsų neprašė, tai mes ir nesiūlome", - svarstė Finansų ir ekonomikos komiteto primininkas Rimantas Taraškevičius.

Pagal Lietuvos Respublikos Nekilnojamojo turto mokesčio įstatymo 6 str. nuostatas konkretų NTM tarifą, kuris galios savivaldybės teritorijoje nuo kito mokestinio laikotarpio pradžios, nustato savivaldybės taryba iki einamojo mokestinio laikotarpio birželio 1 dienos. Mokesčio tarifas - nuo 0,3 procento iki 1 procento nekilnojamojo turto mokestinės vertės.

Jei taryba iki to laiko nepatvirtintų tarifų, savivaldybės teritorijoje būtų taikomas minimalus 0,3 procento tarifas.

Klaipėdos miesto savivaldybė 2010 metais surinko 27461,7 tūkst. litų, o 2011 metais 23743,2 tūkst. litų nekilnojamojo turto mokesčio. Pasak E. Vaitiekūnienės, esant tendencijai mažėti savivaldybės biudžeto pajamoms iš nekilnojamojo turto mokesčio, netikslinga diferencijuoti nekilnojamojo turto mokesčio tarifus.

Taip pat valdininkė minėjo, kad Klaipėdos mieste 2011 m. sausio 1 d. buvo atlikusi masinį nekilnojamo turto vertinimą. Po jo paaiškėjo, kad ženkliai sumažėjo nekilnojamojo turto mokestinė vertė, todėl esą ir siūloma taikyti 0,8 proc. tarifą.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder