Sandarūs langai taupo šilumą

Konsultuoja "Etna"

Į skaitytojų klausimus atsako UAB "Etna" technikos direktorius Ričardas Grigaliūnas.

"Šiuo metu neturiu galimybės senus langus pakeisti naujais. Kaip juos užsandarinti, kad bute būtų šilčiau?" - klausia ponia Birutė.

Langų sandarinimas neduos tokio efekto kaip nauji, gerai pagaminti langai. Gero lango 1 kvadratinio metro kaina su įstatymu kainuoja maždaug 400-500 litų. Sandarinimas atsieina iki 20 proc. naujų langų kainos ir duoda apie 60 proc. naujo lango šiluminio efekto. Gerai užsandarinus langą, galima sutaupyti 20-30 proc. šilumos, apsisaugoti nuo skersvėjų. Sandarinimo juosta sulaiko dulkes ir žymiai sumažina triukšmą, o kambario temperatūra pakils 3-4 laipsniais.

Geriausia sandarinti langus vasarą, tuoj po remonto ir dažymo. Jeigu langų nedažote, tada kruopščiai nuvalykite dulkes, nusausinkite ir nuriebalinkite paviršių, prie kurio klijuosite tarpiklį. Išmatuokite lango aukštį. Paimkite dvigubą tarpiklio juostelę ir atkirpkite. Atskirkite juosteles. Nuplėškite apsauginį popierėlį ir stipriai prispauskite tarpiklį prie paviršiaus. Iš pradžių klijuokite vertikaliai, po to - horizontaliai.

Medinės stiklajuostės nesulaiko nei drėgmės, nei vėjo, pūdo lango rėmą ir sukelia nemalonią vibraciją. Rekomenduojame išorinio stiklo stiklajuostes pakeisti tam skirtu hermetiku MONO 321. Jis gana standus, kokybiškas, ilgaamžis, lengvai nuplaunamas muilu.

Plyšiams labiau rekomenduotini geros kokybės, nebrangūs firmos "Tremco" hermetikai "Tremsil 200" ir "Glassilikone".

Norint sustiprinti lango sandarumą, į seną langą galima įmontuoti trečią stiklą arba stiklo paketą vietoj vidinio stiklo. Sandarinant būtina palikti tris plyšius: tarp stiklo ir lango rėmo - užtepant hermetiku; tarp rėmo ir staktos - klijuojant ar įfrezuojant guminį tarpiklį; tarp staktos ir sienos - plyšį užtaisant mineraline vata, makrofleksu, o po to užglaistant.

Parengė Žygimantas MEŠKAUSKAS

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder