Pakeitus administratorių - skolų našta

Pakeitus administratorių - skolų našta

"Vakarų ekspresas" jau ne kartą rašė apie konfliktus, kylančius tarp gyventojų bandant įkurti daugiabučio namo savininkų bendrijas. Tačiau su problemomis susiduria ir tie, kurie nori tik pakeisti namo administratorių. Taip nutiko Minijos g. 157 įsikūrusio buvusio bendrabučio gyventojams.

Jie, sumanę atsisakyti, jų teigimu, nekokybiškų UAB "Klaipėdos bendrabutis" teikiamų administravimo paslaugų, esą sulaukė ne tik nepasitenkinimo, bet ir spaudimo kuo greičiau grąžinti įsiskolinimus. Kitu atveju, pasak gyventojų, UAB "Klaipėdos bendrabutis" pagrasino perduoti skolas antstoliams.

Atliko apžiūrą

Daugiabučio gyventoja Olga Frolova neslėpė nepasitenkinimo susidariusia situacija. Buvusiame bendrabutyje esą vis iškildavo įsisenėjusių problemų. Viena jų - sena ir nekokybiška elektros instaliacija.

"Erzino ne tik laiptinėse ir koridoriuose nesaugiai kabantys laidų gniužulai, bet ir nežmoniškos kainos. Už bendrą laiptinių apšvietimą vienam butui kas mėnesį tekdavo mokėti po keliolika, o kartais ir per dvidešimt litų. O laiptines, koridorius ir namo išorę dažniausiai gaubė tamsa. Kai kreipėmės į "Klaipėdos bendrabučio" administraciją, šie pareiškė, jog kažkas iš gyventojų vagia elektrą ir jeigu norime mokėti mažiau, turime patys išsiaiškinti, kas", - stebėjosi O. Frolova.

Prieš porą metų gyventojai neapsikentę surinko parašus, kad name būtų pakeista elektros instaliacija. Rado, kas šiuos darbus būtų atlikę už 5 tūkst. litų. Deja, namo administratoriai elektros instaliacijos neleido keisti, kol nebuvo atlikta bendra pastato apžiūra. Tam reikalui administratoriai nusamdė inžinerinę konsultacinę firmą. Šios įmonės atstovas atliko apžiūrą, už kurią iš gyventojų paprašyta 8 tūkst. litų.

"Tas žmogus net balkonų name tiksliai nesuskaičiavo. Parašyta, jog jų pas mus yra aštuoni, o ir paprastas praeivis lengvai suskaičiuotų devynis. Akte parašyta, jog prausyklose sudėti mediniai langai, bet pas mus net nėra prausyklų! Ir tualetų bendrų nėra kaip parašyta", - atsistebėti negalėjo daugiabučio gyventoja.

Jos nuomone, tiesiog buvo pasiimti kažkokio panašaus namo dokumentai ir viskas įžūliai nurašyta.


Nenori paleisti

Gyventojai, pasipiktinę tokiais veiksmais, nusprendė, jog geriausia būtų pakeisti namo administratorių. Jie surinko parašus ir pateikė prašymą miesto savivaldybei atsisakyti bendrovės paslaugų. Gyventojai nusprendė namo administratoriumi pasirinkti "Marių valdas". Nuo lapkričio 1 d. būtent ši įmonė ėmė administruoti daugiabutį.

Tačiau UAB "Klaipėdos bendrabutis" savo buvusių klientų nenori taip lengvai paleisti.

"Jie pradėjo mus gąsdinti, jog jeigu nesusimokėsime už minėtą namo apžiūrą, kainavusią 8 tūkstančius litų, bei kitus įsiskolinimus, būsime užsiundyti antstoliais. Toks spaudimas buvo vykdomas laiptinėse pakabinus skelbimus. Iš jų buvo galima suprasti, jog jeigu gyventojai nuspręstų grįžti pas senąjį administratorių, į skolas būtų pažvelgta pro pirštus. Kaip taip gali būti?" - stebėjosi gyventoja.

Skolas reikia apmokėti

UAB "Klaipėdos bendrabutis" direktorius Stanislovas Kulėša tikino, jog tikrai nelaiko jokio pykčio ir nesiruošia per prievartą administruoti minėtojo daugiabučio.

"Jeigu žmonėms yra geriau, tegul pereina. Kad tik į naudą", - sakė S. Kulėša.

Atliktą bendrą namo apžiūrą UAB "Klaipėdos bendrabutis" vadovas aiškino paprastai. Anot jo, tikrai ne visi gyventojai norėjo atlikti tik elektros instaliacijos remonto darbus. Vieni pageidavo keisti vamzdynus, kiti dar kažką. Anot S. Kulėšos, buvo net atlikta apklausa raštu ir išsiaiškinta, kad gyventojų norai nesutampa. Tokiu atveju, direktoriaus teigimu, būtina atlikti bendrą namo apžiūrą, kad būtų išsiaiškintos silpniausios vietos ir būtų lengviau apsispręsti, ką remontuoti pirmiausia. S. Kulėšos teigimu, elektros instaliacijos darbai tikrai būtų atsiėję daug daugiau, negu gyventojų minėti 5 tūkst. litų, todėl ne visi su tuo ir sutiko.

Atliktos apžiūros S. Kulėša nesiryžo vertinti: "Ją atliko atestuoti specialistai. Kodėl reikėtų jais abejoti? Čia tiesiog susidariusi priešiška kai kurių gyventojų nuomonė."

Spaudimą susimokėti likusius įsiskolinimus S. Kulėša taip pat aiškino paprastai. Esą normalu, kai keičiant namo administratorių, prašoma susimokėti likusias skolas.

"Juk tai įsiskolinimai už komunalinius patarnavimus. Normalu, kad jų nesumokėjus kreipiamasi į antstolius. O kalbos apie skolų nubraukimą sugrįžus - visiška nesąmonė. Tai man kelia juoką. Juk mums reikia sumokėti vandens, elektros, šilumos ir kitiems tiekėjams. Na, nebent aš asmeniškai laimėčiau milijoną, tada galėčiau iš savo kišenės ir apmokėti visų skolas", - sakė S. Kulėša.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder