NT ekspertas apie karantino įtaką rinkai: NT nėra tarp labiausiai kenčiančių

NT ekspertas apie karantino įtaką rinkai: NT nėra tarp labiausiai kenčiančių

COVID-19 pandemija ir nežinia kada pasibaigsiantis karantinas tiek pasaulyje, tiek Lietuvoje kelia nerimą dėl vienų jau juntamos, o kitų dar tik prognozuojamos finansinės krizės. Nekilnojamo turto (NT) ekspertai pabrėžia esantys „ant ribos“ ir teigia, jog šiuo metu itin sunku įvardinti būsimus krizės laimėtojus: ar tai bus pirkėjai, ar pardavėjai.

NT rinka kol kas nestoja

NT bendrovės „Bonava Lietuva“ vadovas Remigijus Pleteras teigia, jog jau mėnesį trunkantis karantinas Lietuvoje NT rinkai kol kas nespėjo atsiliepti skaudžiai, mat daugelis bendrovių turi pakankamai rezervo išgyventi bent vieną ar kelis mėnesius. Jo teigimu, taip pat negalima sakyti, kad pardavimai smuko drastiškai.

„Jei karantinas tęstųsi ilgiau nei vieną metų ketvirtį, žinoma, situacija gali kisti dramatiškai, tačiau šiuo metu nėra prielaidų teigti, kad NT rinka yra tarp labiausiai kenčiančių“, – tikina NT ekspertas.

R. Pletero teigimu, tai lemia kelios priežastys: „Pirma, solidžios įmonės turi pakankamai resursų, kad galėtų išgyventi vieną ar kelis mėnesius nedarant didelių pardavimų. Antra, statybos nėra ryškiai paveiktos karantino – darbuotojai dirba lauke. Tai yra leidžiama, todėl projektai nestoja, o namai kyla. Trečia, tie, kas jau spėjo nusižiūrėti sau būstą, bando kuo skubiau susitvarkyti paskolą su banku, nes baiminasi, kad ateityje dėl kasdien griežtėjančių sąlygų jos negaus. Juk jau seniai žinoma, kad ekonominės būsto paskolos Vilniuje įmoka dažniausiai būna mažesnė nei nuomos, tad daugelis susimąsto, ar nereikėtų skubiau įsigyti nuosavo būsto“, – sako ekspertas.

Jis pažymi, kad galiausiai reikia pripažinti ir faktą, jog naujus būstus dažniausiai perka jaunesnio arba vidutinio amžiaus žmonės, dar vadinami „interneto karta“. Jiems priimti sprendimą dažnai užtenka ir paveikslėlio internete, net ir kalbant apie NT pirkimą.

Nuomos rinka palankesnė nuomininkams

R. Pleteras aiškina, kad kita vertus, didesni pokyčiai matomi būsto nuomos rinkoje. Pirmiausia dėl to, kad dėl sudėtingos padėties šalyje daugelis studentų jau paliko sostinę ir tai padarė anksčiau nei savininkai dažniausiai planuoja – gegužės-birželio mėnesiais. Pasak eksperto, tai yra pagrindinė priežastis, kodėl būsto nuomos rinkoje atsirado tarytum „skylė“.

„Paskelbtas karantinas ir ugdymo persikėlimas į virtualią erdvę lėmė tai, kad Vilniaus mieste besinuomojančių būstą studentų liko nedaug. Didžioji dalis jų grįžo į tėvų namus šalies regionuose. Kadangi karantino terminai dar nėra aiškūs, o numatoma mokslo metų pradžia pasislinko iki rugsėjo vidurio – daugelis ryžtasi nutraukti nuomos sutartį ir būstus palikti tuščius,“ – aiškina R. Pleteras.

Pasak NT eksperto, jei koronaviruso plitimo pavojus išliks ir vasarą, yra tikėtina, kad nuomininkų gretos ženkliai sumažės, o daugelis būstų taip ir liks neišnuomoti: „Studentų išvykimas ne tik iš Vilniaus, bet ir iš kitų didžiųjų miestų išaugins ekonominės klasės būstų nuomos pasiūlą, o kaina – kris“, – įžvalgomis dalijasi R. Pleteras.

Jis sako, kad tokią situaciją galima apibūdinti kaip įsitvirtinančią „pirkėjo rinką“: „Vos per kelias karantino savaites NT rinkos švytuoklė pasviro į pirkėjų pusę. Jiems atsivėrė platesnė būstų pasiūla, o ir pardavėjai jų atžvilgiu yra lankstesni derėtis dėl palankesnių nuomos sąlygų“, – teigia R. Pleteras.

Kita vertus, eksperto teigimu, būstus nuomojantys asmenys šiuo metu gali bandyti išlošti pasinaudojant išaugusia trumpalaikės nuomos paklausa: iš įvairių pasaulio kraštų grįžę ten dirbantys, bet dėl karantino šalyje įstrigę lietuviai ieško būstų, kur saugiai praleisti mėnesį ar du, iki leidimo išvykti. Tai gali stabilizuoti nuomos rinką.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder