Mažas sklypas - ne kliūtis šiuolaikiškai nuotekų sistemai

(1)

Statybos

Nuotekų valymo įrenginius gaminančių ir prižiūrinčių bendrovių atstovai teigia, kad šiuolaikišką nuotekų valymo sistemą galima įdiegti bet kokio dydžio sklype, tereikia išlaikyti nustatytus sanitarinius atstumus.

Praėjusį kartą "Keturiuose kampuose" rašėme apie tai, kokius reikalavimus nuotekų sistemoms kelia valstybinės institucijos. Šį kartą individualaus namo statybas planuojantiems skaitytojams pateiksime specialistų patarimus, į ką reikia atsižvelgti planuojant nuotekų tvarkymo sistemą.

Rezervuaras ar įrenginiai?

Pasak nuotekų tvarkymo sistemomis užsiimančių bendrovių atstovų, būsimieji individualių namų naujakuriai dažniausiai renkasi biologinio valymo įrenginius, kurie yra sandarūs, pagaminti iš ilgaamžių medžiagų ir užtikrina begarsį, bekvapį nuotekų tvarkymo sistemos veikimą.

"Tiesa, planuojantiems mažuose sklypuose statyti namą, higienistai ar projektuotojai yra labiau linkę nurodyti įsirengti nuotekų surinkimo rezervuarą, o ne valymo įrenginius. Tačiau toks sprendimas dažniausiai priimamas vadovaujantis subjektyvia nuomone ir nėra pagrįstas. Šiandien rinkoje yra aukštą vandens išvalymo kokybę garantuojančių įrenginių, tad juos galima įrengti ir standartiniame 6 arų sklype soduose. Tokiu atveju tikslinga papildomai įrengti išvalytam vandeniui kaupti skirtą rezervuarą. Jame būtų kaupiamas pažangiausiomis technologijomis išvalytas vanduo, iš kurio būtų pašalintas ir azotas bei fosforas. Tokį vandenį, kurio kokybė prilygsta švariausių Lietuvos ežerų ar upelių kokybei, galima naudoti ūkinėms reikmėms - laistymui, automobilių plovimui", - sako UAB "Ekuva" direktorius Linas Eglinskas.

Tokios pat nuomonės laikosi ir bendrovės "Traidenis" Klaipėdos atstovybės projektų vadovas Ramūnas Rudaitis.

"Svarbu, kad būtų galimybė privažiuoti specializuotam transportui, turinčiam kartą metuose, o gal ir rečiau išsiurbti įrenginiuose susidarantį aktyvųjį dumblą", - pasakojo R. Rūdaitis.

Anot pašnekovų, išlaidos įsirengiant šiuolaikišką nuotekų rezervuarą bus ne ką mažesnės nei įrenginėjant biologinio valymo įrenginius. Šešių arų sklype galima įrengti iki 5 kubinių metrų tūrio rezervuarą. Šiuolaikiškas tokio dydžio iš stikloplastiko ar polipropileno pagamintas rezervuaras kainuotų apie 5000 litų. Vienam namui skirti biologiniai valymo įrenginiai - truputį daugiau nei 6000 litų. Įrengimo darbai abiem atvejais kainuoja panašiai, mat rezervuarą dar reikėtų ankeruoti, kad jo į paviršių neiškeltų gruntiniai vandenys.

"Viename name gyvenanti šeima per parą vidutiniškai suvartoja apie kubinį metrą vandens, tad nesunku paskaičiuoti, kiek dažnai reikės rūpintis tokios talpos išvalymu", - sako L. Eglinskas.

Klaipėdoje nuotekų išvežimo paslaugą teikiančios bendrovės "Specialus autotransportas" dispečerinėje pasiteiravus buvo suteikta informacija, kad 3,25 kubinio metro nuotekų išvežimas Klaipėdos apylinkėse kainuoja 90 litų.

Tad išgrėbimo duobę rekomenduojama įsirengti tik tuo atveju, kai naudojama mažai vandens, pavyzdžiui, sodo namelyje, kuriame lankomasi retai, ar poilsiavietėje, kur atostogaujama.

Reikia specialistų priežiūros

Anot specialistų, nors šiuolaikiniai nuotekų valymo įrenginiai reikalauja minimalios priežiūros, tačiau renkantis jų tiekėjus reikėtų atsižvelgti į tai, kur jie yra įsikūrę, ar galės operatyviai reaguoti iškilus kokiems nors nesklandumams.

"Pavyzdžiui, specialistų pagalbos gali prireikti laikinai sumažėjus gyventojų skaičiui ar smarkiai padidėjus vandens suvartojimo kiekiui, mat įrenginiuose vyksta biologiniai procesai, kuriems būtina tam tikra terpė", - aiškino L. Eglinskas.

Kasdieninė valymo įrenginių priežiūra, pašnekovų teigimu, yra nesudėtinga. Svarbu, kad orapūtė, kuri tiekia įrenginiams būtiną deguonį, nebūtų pastatyta per toli ar drėgnoje patalpoje.

Taip pat gyventojai turi atsiminti, kad į kanalizaciją negalima mesti vienkartinių lėkščių, šakučių, sintetinių servetėlių - to, kas netirpsta vandenyje, nes tokie daiktai gali užkišti įrenginių mechaninio valymo grotas.

"Skalbimo milteliai nekenkia valymo įrengimuose esančioms bakterijoms, tačiau reikia saikingai naudoti unitazo valiklius, chlorkalkes, naikinančias įvairias bakterijas", - sako R. Rūdaitis.

L. Eglinskas savo ruožtu akcentuoja, kad naujausiose nuotekų valymo technologijose numatyta galimybė į kanalizaciją leisti visus buityje naudojamus buitinės chemijos produktus.

Klaipėdos krašto problemos

Klaipėdos krašte egzistuoja specifiniai faktoriai, kuriuos reikia žinoti eksploatuojant biologinius nuotekų valymo įrenginius.

"Dažniausiai individualiam namui vanduo yra tiekiamas iš šalia įrengto artezinio gręžinio. Tokių grežinių vanduo Klaipėdos krašte net 90 proc. atvejų turi sieros vandenilio, mangano ir geležies. Kai name įrengiami vandens filtrai, kuriems praplauti naudojamas kalio permanganatas, jie gali nužudyti įrenginiuose esančias ir nuotekas skaidančias bakterijas. Kenkia ir druskiniai filtrai, tačiau jų daroma žala yra mažesnė. Bet kuriuo atveju, įsirengiant tokius filtrus, reikia perspėti ir jų pardavėjus, ir nuotekų įrenginius prižiūrinčią bendrovę. Šiuos filtrus statyti galima, tačiau reikia atlikti tam tikras korekcijas", - sako L. Eglinskas.

Anot jo, jei filtrai nestatomi ir buitinėms reikmėms naudojamas daug geležies turintis vanduo, jame esanti dažniausiai dvivalentė geležis, patekusi į valymo įrenginį, oksiduojasi ir tam naudoja deguonį. Tokiu atveju reikia statyti galingesnę orapūtę.

Be to, reikia atkreipti dėmesį ir į tai, kad įsirengus tokius filtrus padidėja suvartojamo vandens kiekiai, nes vanduo papildomai naudojamas filtrams praplauti.

Kita Klaipėdos kraštui būdinga problema - aukštas gruntinio vandens lygis ir jo svyravimai. Jei namo gyventojai išsiurbinėtų valymo įrenginyje susidariusį perteklinį aktyvųjį dumblą, kai gruntinis vanduo yra aukštai, įrenginio talpa gali iškilti į paviršių arba deformuotis.

Garantija - 10 metų

Anot pašnekovų, paprastai 1-3 namams skirto įrenginio nuotekoms valyti montavimas užtrunka vieną dvi dienas. Montavimo darbus galima atlikti ir žiemą, jei įšalas nedidelis.

Dažniausiai įrenginiai pastatomi atliekant visus žemės darbus, o pradedami eksploatuoti kai namas apgyvendinamas. Pradedant eksploatuoti nuotekų tvarkymo sistemą reikia atlikti biologinio valymo įrenginio paleidimo-derinimo darbus. Juos privalo atlikti įrenginius tiekianti įmonė, nes tam reikalingi specialūs prietaisai bei kvalifikuoti specialistai.

Visiems tokių įrenginių gamintojams ir platintojams įstatymais yra uždėta prievolė suteikti požeminėms talpoms dešimties metų garantiją. Anot R. Rūdaičio, tokie įrenginiai yra ilgaamžiai, nes juose nėra korozijai neatsparių ir mechaniškai besitrinančių detalių.

Bendrovių atstovai teigia, kad statant namą ir planuojant vien tik jam skirtus įrenginius, šiam tikslui reikia numatyti apie 10 tūkst. litų.

Martynas VAINORIUS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder