Langai rasoja dėl blogos ventiliacijos

Klausia skaitytojai

"Prieš tris mėnesius firma įdėjo naujus langus. Kai oro temperatūra nukrito žemiau nulio, jie pradėjo rasoti. O kai atšalo iki 15 laipsnių, langai viduje net apšalo. Ar tai buto ventiliacijos problema, ar visgi langas buvo įdėtas netinkamai?" - klausia "Vakarų ekspreso" skaitytoja Sandra.

Į skaitytojos klausimą atsako UAB "Etna" technikos direktorius Ričardas Grigaliūnas.

Rasojimas - daugelio itin sandarių, gerai šilumą izoliuojančių plastikinių langų bėda. Jis gali atsirasti dėl kelių priežasčių. Viena jų - netinkamai atlikti lango montavimo darbai. Šiuolaikinio lango kokybė net 80 proc. priklauso nuo to, ar kvalifikuotai buvo atlikti lango montavimo darbai ir kokiomis medžiagomis buvo užsandarinti plyšiai.

Tačiau dažniausiai langai rasoja dėl prastos patalpų ventiliacijos. Būsto ore visuomet yra vandens garų. Jie susidaro gaminant maistą, prausiantis. Žmogus per parą išskiria apie 1 litrą vandens. Garų koncentracija patalpoje padidėja ir dėl naujo lango sandarumo.

Dėl temperatūrų skirtumo lango krašteliuose atsiradusi drėgmė - ženklas, jog lango stiklas geriau izoliuoja šilumą nei rėmas ar varčia. Langai labiau rasoja, kai stiklo pakete įmontuotas aliumininiai rėmelis, kuris blogiau nei plastikinis izoliuoja šilumą, sklindančią iš patalpų vidaus.

Rasojimo išvengti padeda lange įrengtos orlaidės, savaiminio vėdinimo sistemos - jų dėka pro nedidelį plyšį oras cirkuliuoja visą parą net ir esant uždarytiems langams. Pagelbės ir vadinamoji mikroventiliacija. Lango rankenėlę pasukus atitinkama kryptimi, oras judės pro nedidelį plyšį tarp varčios ir staktos.

Taip pat Sandrai patarčiau pasidomėti, kokios būklės jos bute yra pagrindiniai natūralaus vėdinimo ortakiai. Dažniausiai jie būna įrengti vonioje, tualete ir virtuvėje. Užsiteršę ortakiai apsunkina normalų oro judėjimą, patalpoje atsiranda didesnė drėgmės koncentracija. Ortakius būtina reguliariai išvalyti.

Viršutiniuose aukštuose, kur natūrali trauka mažesnė, rekomenduojama įsirengti groteles su ventiliatoriumi. Kartais žmonės, tikėdamiesi pašiltinti butą, ortakius užklijuoja popieriumi. Tai - didelė klaida. Bute susidaro drėgmės perteklius, o dėl jo rasoja langai.

Norint efektyviai, be didelių šilumos nuostolių ir papildomų investicijų išvėdinti patalpas, rekomenduojama keletą kartų per dieną trumpam kuo plačiau atverti langus. Oras patalpoje greitai pasikeis, jis bus sausesnis. Nors bute bus šiek tiek vėsiau, tačiau langai neberasos.

Parengė Žygimantas MEŠKAUSKAS

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder