Komfortas naujakuriams nustelbia visus trūkumus

Komfortas naujakuriams nustelbia visus trūkumus

Naujoji Klaipėda

Vienas po kito Klaipėdoje dygsta nauji daugiabučiai, o jų gyventojai pamažu apsipranta naujuosiuose namuose. Naujakuriai vienbalsiai tvirtina senos statybos būstuose gyvenę nepalyginamai blogiau.

Tačiau nepaisant daugybės pranašumų, ne visi pajėgia susitaikyti su nelengva paskolų našta, tiesiai po langais nuo ryto iki vakaro burzgiančiais buldozeriais bei netesėtais statybininkų pažadais.

Naujas butas - naujas gyvenimas

25-erių Tadas Račkauskis savo 60 kvadratinių metrų ploto butą Žolynų gatvėje, naujame kvartale Danės upės slėnyje, jau vadina tikraisiais namais, nors renginių organizatorius čia dar nebaigė kurtis. Kol kas vaikino bute - tik būtiniausi baldai, visai neįrengta virtuvė.

"Neskubu, viską įsigysiu pamažu. Nesinori vėl skolintis", - sakė T. Račkauskis, tvirtai nusprendęs į naująjį būstą vežtis tik naujus daiktus.

"Atsikračiau visų senienų, išskyrus šį šaldytuvą, - apie savo svetainės kampe stovintį seną zirziantį šaldytuvą, kurį ilgainiui taip pat ketina pakeisti nauju, sako Tadas. - Pradedu naują gyvenimą, tad nesinori nieko seno."

T. Račkauskis čia gyvena nuo rugsėjo. Butą penkiaaukštyje įsigijo dar anksčiau, maždaug prieš metus. Vaikinas džiaugiasi pataikęs "ant bangos" ir butą nusipirkęs, kaip dabar jam atrodo, labai nebrangiai - už 148 tūkstančius litų. Sako, kad dabar tokio buto vertė išaugo bene dvigubai.

"Nors man tada ši suma atrodė labai didelė ir kurį laiką apie pirkinį nesakiau net mamai - nenorėjau išgąsdinti - džiaugiuosi, kad pasiryžau, nes dabar už tokius pinigus jau nieko neįpirkčiau", - tvirtina naujakurys.

Jis, kaip ir daugelis, būstą įsigijo paėmęs banko paskolą. Kas mėnesį Tadas 550 litų grąžina bankui, - jei negrąžins paskolos anksčiau, tokias įmokas teks mokėti visus keturiasdešimt metų, nes tokiam laikotarpiui jis ir pasiskolino reikalingą sumą.

"Tai nėra itin daug, tačiau jei skolinčiausi dabar, suma galėtų būti dvigubai didesnė. O tai jau būtų nemažai", - sakė pašnekovas, abejojantis, ar tokią finansinę naštą pakeltų.

Beje, Tadas savo draugams, kurie taip pat dairosi nuosavo būsto, pataria neskubėti ir nepulti strimgalviais į bankus.

"Dabar kainos yra nenormaliai išpūstos. Matau, kad žmonės būstų jau nebeįperka", - sako T. Račkauskis.

Taip pat jis pataria gerai pasverti savo galimybes, nes nemažų pinigų prireiks ne tik būstui įsigyti, bet ir jam įsirengti.

"Nusipirkau plikas sienas. Čia nieko nebuvo, net kanalizacijos vamzdžiais patiems reikėjo pasirūpinti. Nedariau brangios apdailos ir kitiems patariu to nedaryti, nes kol pastatas visai naujas, kai kur sienose atsiranda įskilimų - tai įprastas dalykas, nes namas turi "nusėsti". Remonto darbams samdžiau darbininkus iš mažesnių miestelių, todėl sutaupiau net apie 10 tūkst. litų", - pasakojo T. Račkauskis.

Gyventojas džiaugiasi, kad su kai kuriais kaimynais jau spėjo susidraugauti. Dauguma kaimynų - jauni 30-35-erių metų amžiaus žmonės, tad ir interesai panašūs.

Tadą šiek tiek nuvylė tik vienas dalykas - gražųjį Danės upės slėnio vaizdą, kuris atsiveria žiūrint pro jo langus, baigia užgožti naujai statomi daugiabučiai.

Girdi kaimynus

Tuo tarpu kitas Žolynų gatvės gyventojas, prašęs neviešinti jo vardo, namo statytojams turi įvairių pretenzijų.

Vyriškis sako nebuvęs informuotas, kad gyvenamasis kvartalas taip plėsis ir kad dar ilgai teks gyventi lyg statybvietėje. Be to, vietoje žadėtos lodžijos sako teturįs patį paprasčiausią balkoną. Anot vyriškio, gyventojams buvo žadami ir rūsiai, tačiau vėliau paaiškėjo, kad už juos reikia papildomai susimokėti gana nemažą sumelę. Bute, pasak pašnekovo, prasta ventiliacija bei garso izoliacija.

"Vos ne už sienos vaikštantį kaimyną gali išgirsti", - tvirtino klaipėdietis.

Sumažėjo mokesčiai

Kitas mūsų pašnekovas Mantas su žmona įsikūrė naujame daugiabutyje Debreceno gatvėje.

"Ar buvo verta pirkti? Tikrai taip. Turbūt pats didžiausias pliusas - ekonomiškumas. Iš karto pajutome autonominio šildymo pranašumus: jei senos statybos bute už šildymą mokėdavome vidutiniškai 200 litų, tai dabar mokame tik apie 50", - sumažėjusiais komunaliniais mokesčiais džiaugiasi 70 kv. m ploto butą įsigijęs Mantas.

"Naujame bute jaučiamės puikiai, į seną nė už ką nebenorėtume eiti, - toliau kalbėjo jaunuolis. - Niekada nesijautėme taip saugiai: laukujos durys šarvuotos, su elektronine sistema, todėl pašaliniai neįeina."

Vis dėlto Mantas įvardija ir keletą minusų. Ir jis nėra visiškai patenkintas sienų garso izoliacija. "Juokauju, kad jei kas nors bute pagadina orą, kaimynai už sienos jau juokiasi - jie viską girdi", - šypsojosi jis.

Be to, vaikinas patartų nepirkti buto su apdaila - esą dėl to kyla įvairių nesusipratimų, nes statybininkai ne visada noriai atsižvelgia į šeimininkų pageidavimus ir ima reikalauti už tam tikrus darbus susimokėti papildomai.

O labiausiai gyventoją siutina itin duobėtas įvažiavimo kelias. Jį esą žadėta sutvarkyti, tačiau kol kas nervus vairuotojams gadinančios duobės niekur nedingo.

"Jau sakau, kad skųsiuosi miesto merui. Mes mokame valstybei tokius mokesčius, o čia duobių negali išlyginti. Patys pasižiūrėkite: gyventojams nelieka kitos išeities, kaip tik važiuoti šaligatviu", - piktinosi Mantas.

Kaimynų susitikimams - terasa

Sumažėjusiais mokesčiais džiaugiasi ir pirmieji Gandrališkių kvartalo gyventojai Donatas Ketlerius ir Evaldas Čivilis.

Donatas prisimena, kad ieškodamas būsto rinkosi iš kelių variantų. "Apsispręsti buvo nelengva. Gandrališkių variantas buvo bene brangiausias, tačiau ryžausi čia pirkti butą ir dabar galiu pasakyti, kad nenusivyliau", - teigė D. Ketlerius.

E. Čivilis pripažįsta, kad perkant butą dar nepastatytame name apninka įvairiausios abejonės. Tačiau vyriškis tvirtina nuolat stebėjęs statybų eigą ir pirmą kartą įžengęs į savo butą nenusivylė, nes visos palyginti nedidelės kvadratūros buto erdvės buvo optimaliai išnaudotos.

E. Čivilio buto sienose taip pat matomi nežymūs įskilimai, tačiau jis tvirtina, kad tai esąs normalus dalykas.

Gandrališkių gyventojams po langais dideliu tempu vykstančios statybos nuotaikos negadina. "Susitaikėme. Nieko nepadarysi, juk kvartalas per vieną dieną nepastatomas. Bet jokio triukšmo iš lauko tikrai nesigirdi, gyvename ramiai", - sakė beveik vienu metu butus Gandrališkėse įsigiję klaipėdiečiai.

T. Ketlerius džiaugiasi lauko terasa. Erdvioje terasoje pastatyti mediniai suolai, sūpuoklės, pasodintos eglaitės. "Čia bus smagu išeiti atšilus orams. Tai ir susitikimų su kaimynais vieta. Kol kas dar ne visi kaimynai atsikraustė, kiti dar kuriasi, bet, kiek mačiau, daugiausia tai jaunos šeimos", - pasakojo T. Ketlerius.

Per metus - 16 naujų daugiabučių

Klaipėdos savivaldybės administracijos duomenimis, naujų namų statybos uostamiestyje įgijo didelį pagreitį. Vien praėjusiais metais tinkamais naudoti pripažinta šešiolika daugiabučių namų su 366 butais.

Be to, Statybos leidimų ir statinių priežiūros skyriaus vedėjos Lilijos Misiulienės teigimu, pernai išduoti dar 27 leidimai naujiems daugiabučiams su 953 butais statyti. 127 leidimai išduoti statyti individualius namus.

Prieš kelerius metus statybų tempai buvo gerokai lėtesni: 2002 metais Savivaldybė išdavė vos 4 leidimus daugiabučiams namams statyti.

Bendrovės "Agrekas" vadovas Artūras Kaktavičius sakė, kad šiuo metu Danės upės slėnyje statomi septyni nauji daugiabučiai ir dar trys yra projektuojami.

Gandrališkių kvartalą statančios bendrovės "Plienas" Rinkodaros ir pardavimų direktorė Irena Lūžienė informavo, kad šių metų pabaigoje planuojama baigti statyti keturis septynaukščius namus. O 2007-ųjų pavasarį tikimasi pastatyti ir 34 aukštų dangoraižį.

Giedrė PETKEVIČIŪTĖ

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder