Daugelis lietuvių pirmąjį būstą įsigyja visam gyvenimui

Daugelis lietuvių pirmąjį būstą įsigyja visam gyvenimui

Daugiau nei trečdalis lietuvių (39 proc.) pirmąjį būstą įsigijo ar planuoja nusipirkti visam gyvenimui, o dar 12 proc. žada jame gyventi 25-35 metus.

Nekilnojamojo turto skelbimų portalo Domoplius.lt duomenimis, tik 9 proc. respondentų teigia, kad pirmąjį būstą pirktų ne ilgiau nei penkeriems metams, o 16 proc. - 5-10 metų.

Pasak Domoplius.lt projekto vadovo Evaldo Narbuntovičiaus, beveik pusė respondentų (46 proc.) planuoja būstą įsigyti ar jau įsigijo sulaukę 25-30 metų. 19 proc. apklausos dalyvių tinkamiausiu amžiumi įsigyti pirmąjį būstą laiko 20-25 metus, 17 proc. - 30-35 metus.

16 proc. respondentų nurodė, kad bent vieną kartą jau yra keitę būstą. Daugiau nei pusė iš jų - 58 proc. - būstą keitė dėl pasikeitusios šeimyninės padėties, kas ketvirtas - dėl pagerėjusios finansinės situacijos, 9 proc. - dėl emigracijos.

Dažniausiai pirmasis įsigytas ar planuojamas įsigyti būstas - dviejų kambarių butas. Būtent tokį būstą kaip pirmąjį nurodė 38 proc. apklausos dalyvių. Kas penktas respondentas žada įsigyti namą, 19 proc. - trijų ir daugiau kambarių butą, ik 12 proc. - vieno kambario butą.

E. Narbuntovičius sako, kad šiuo metu didžiausią pasiūlą Domoplius.lt sudaro būtent dviejų kambarių butai - tokių skelbimų yra daugiau nei 13 tūkstančių. Didžiąją dalį jų sudaro Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje parduodami nekilnojamojo turto objektai. Dažniausiai jų plotas siekia 40-60 kvadratinių metrų.

Apklausos metu respondentai atsakė ir kiek lėšų jie planuoja išleisti ar jau išleido įsigydami pirmąjį būstą. Daugiausiai - 44 proc. - išleido iki 150 tūkst. litų, 15 proc. - nuo 150 iki 200 tūkst. litų, 13 proc. - nuo 200 iki 250 tūkst. litų, 12 proc. - nuo 250 iki 300 tūkst. litų.

Pernai dažniausiai pardavinėjami butai Vilniuje buvo iki 250 tūkst. litų, Kaune - iki 140 tūkst. litų, o Klaipėdoje - iki 215 tūkst. litų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder