Būsto statybų ir įrengimo etapai: kada metas galvoti apie apšvietimą?

Būsto statybų ir įrengimo etapai: kada metas galvoti apie apšvietimą?

Namų statybos ir įrengimas – sudėtingas procesas, kurį, norint išvengti klaidų ir galvos skausmo ateityje, svarbu atsakingai planuoti ir nuosekliai, žingsnis po žingsnio, vykdyti. Skirtingiems statybų bei įrengimo etapams samdomi skirtingų sričių specialistai ir darbininkai, nes Lietuvoje paplitęs posakis „visų galų meistras“ jau senokai įgavo kiek neigiamą atspalvį. Universalių statybininkų pasitaiko, tačiau norint aukščiausios kokybės, verta samdyti ar bent jau pasikonsultuoti su siauresnių sričių ekspertais. Tai itin aktualu ir planuojant apšvietimą, teigia “Žiburys” internetinės parduotuvės ekspertai.

Konkrečios srities žinovas, dažniausiai geriau išmanys procesus ir darbo subtilybes, nes procesui perprasti bus paskyręs daug daugiau valandų – tikėtina, kad toks specialistas bus atidesnis detalėms ir galės suteikti naudingesnių patarimų sprendžiant sudėtingas, specifines situacijas. Statant gyvenamąjį namą ar daugiabutį svarbiausi elementai yra stabilūs, patvarūs pamatai, patikima pastato konstrukcija (kokybiškos sienos, pertvaros, kolonos, stogas), santechnika ir elektros instaliacija. Jei bent vienas iš šių procesų atliekamas atmestinai, netinkamai, pastatas gali būti ne tik nefunkcionalus, nepatogus gyventi, bet ir pavojingas. Būtent dėl saugumo, pirmiausia patikrinamas sklypas, kuriame planuojamos statybos. Prieš pradedant bet kokius darbus, siekiama įsitikinti, kad vieta tinkama ir galima ne tik projektuoti būsimus statinius, bet ir lieti pamatus.

Architektai parengia detalų būsimo pastato planą – apskaičiuoja išmatavimus, atsako už konstrukcijos stabilumą, numato kambarių išdėstymą. Menkiausia klaida gali vilkinti procesą ir priversti tam tikras užduotis atlikti pakartotinai. Visi statybas vykdantys specialistai ir darbininkai viso proceso metu vadovaujasi būtent tuo planu ar bent jau turėtų taip daryti. Statybininkai sujungia konstrukcijos dalis, lieja cementą, mūrija sienas. Ir kai jau turime pagrindinius statinio elementus, o pastatas pradeda priminti namus, darbo imasi santechnikai ir elektrikai.

Planuokite apšvietimą prieš išvedžiojant elektros laidus

Būtent šiame etape skirtingi laidai išvedžiojami po namus, tarsi venos išsiraizgantys po kūną ir vėliau suteiks erdvei šviesos, šilumos ir gyvybės. Jei perkate būstą dar nepastatytame name ar patys savarankiškai organizuojate nuosavo namo statybas ir turite galimybę bendrauti su darbų vykdytojais ir specialistais, informuokite juos apie savo poreikius – būsimų kambarių paskirtį, planuojamą apšvietimą, numatomą baldų išdėstymą. Jei samdote interjero dizainerį, jis gali tapti puikiu tarpininku, tačiau bet kokiu atveju, idealu, jei apšvietimo planą turėsite prieš pradedant elektros instaliaciją. Taip išvengsite rizikos, kad vėliau teks laidus vedžioti iš naujo – jau įrengtame būste tą padaryti gerokai sudėtingiau nei tuomet, kai būsimuose namuose dar tik plikos sienos.

Ekspertai rekomenduoja apšvietimo planą rengti tuo pat metu, kaip ir baldų išdėstymo planą. Nes būtent nuo baldų išdėstymo priklausys, kuriose vietose reikės šviestuvų, kur bus galima įrengti rozetes ar numatyti vietos šviestuvams. Planuojant apšvietimą, verta atkreipti dėmesį ir į tai, kad jis turi ne vieną funkciją – be skleidžiamos šviesos, profesionalūs apšvietimo sprendimai gali padėti ir optiškai formuoti erdvę, išryškinti tam tikras zonas ar stiliaus detales.

Labai svarbu ir tinkamas elektriko ir apšvietimo projektuotojo pasirinkimas. Patyrę, profesionalūs šios srities žinovai išmano, kuriame kambaryje kiek šviesos gali prireikti, atsižvelgiant į ten patenkančios natūralios šviesos kiekį ir planuojamas funkcines zonas, patalpų paskirtį. Taip pat jie padės suplanuoti kelių lygių apšvietimą, tinkamai suderinti bendrojo, funkcinio, dekoratyvaus ar akcentinio apšvietimo sprendimus. Pasirinkimams įtakos gali turėti ir šeimininkų amžius bei sveikata – jei būste gyvens ir vyresnio amžiaus ar silpnesnį regėjimą turinčių žmonių, jiems skirtose erdvėse reikėtų ryškesnės šviesos. Universalus sprendimas – dimeriuojami šviestuvai, suteikiantys galimybę patiems reguliuoti šviesos ryškumą, apšvietimo intensyvumą.

Klausimai, į kuriuos verta atsakyti rengiant apšvietimo planą

Rengiant apšvietimo planą, svarbu numatyti, kokių laidų ir kur jums reikės. Kad sprendimas būtų ilgalaikis ir tenkintų visus šeimos narius – tarkitės tarpusavy, pasikonsultuokite su profesionalais. Baigus tinkavimo ir dažymo darbus ir apstačius namus baldais, pastebėjus klaidas, jas ištaisyti dažniausiai įmanoma, bet gerokai ilgiau užtruks ir brangiau atsieis nei teisingai pasirinkus pradiniame būsto įrengimo etape. Užmaršumas ar žinių trūkumas turi savo kainą – dulkės, sugadinta apdaila, baldų perstatymas, pakartotinis tinkuotojo, dažytojo, elektriko samdymas ir išaugusios išlaidos. Tad geriau devynis kartus pamatuoti ir tik dešimtą imtis vykdyti.

Prieš sudarant planą, specialistai rekomenduoja apmąstyti šiuos klausimus:

  1. Kokia kambario paskirtis? Pagalvokite apie visas galimas funkcijas – nuo poilsio iki darbo zonų ar vaikų žaidimo erdvių. Gal svetainėje bus ir pietaujama, ir apnakvindinami svečiai, ir žaidžiami stalo žaidimai, ir ruošiamos pamokos? Valgysite virtuvėje ar ant sofos prie televizoriaus – įvertinus savo ir šeimos narių įpročius, priimti tinkamus sprendimus ir numatyti visus variantus bus lengviau.
  2. Ką kiekvienoje erdvėje norisi išryškinti – paveikslą, augalą, skulptūrą, šeimos nuotraukų rėmelius? Užsirašykite šiuos dalykus. Tai padės suplanuoti akcentinį apšvietimą.
  3. Kas bus pagrindiniai konkrečios erdvės naudotojai – vaikai, suaugę, vyresnio amžiaus žmonės? Paskaičiuota, kad vyresni nei 60 metų gyventojai sunaudoja 15 kartų daugiau šviesos skaitymui nei dešimtmečiai.
  4. Kokiu paros metu patalpoje bus daugiausia žmonių, kada juo bus naudojamasi?
  5. Kiek natūralios šviesos patenka į patalpą?

Kaip parengti apšvietimo planą savarankiškai?

Nesvarbu, ar statybas vykdot savarankiškai ir daug darbų imatės patys, ar esate skyrę dalį biudžeto interjero dizaineriui, apšvietimo projektuotojui ir kitiems specialistams, bent preliminarus apšvietimo planas padės jums išsigryninti savo poreikius ir aiškiau perduoti juos žmonėms, su kuriais teks dirbti įrengiant būstą.

Tad paimkite lapą popieriaus ir nusibraižykite kambario planą. Tuomet:

  1. Pažymėkite jame visus objektus, kurių nebus galima perkelti ar keisti – židinį, duris, langus, nišas.
  2. Rodyklėmis nurodykite, kur dažniausiai bus nukreipiami žmonių žvilgsniai, kai jie bus konkrečioje vietoje ar ant konkretaus baldo – į televizorių, darbo stalą, langą.
  3. Pažymėkite jau įrengtas ar planuojamas, reikalingas rozetes. Jei jų per mažai, kyla perkrovos rizika.
  4. Nurodykite, kur turėtų būti šviesos jungikliai. Logiška juos įrengti prie įėjimo/išėjimo į/iš patalpos. Išties nepatogu, jei jungiklio tenka apgraibomis ieškoti tamsoje.
  5. Suplanuokite, kur stovės dideli, pagrindiniai kambario baldai – sofa, lova, valgomojo ar rašomasis stalas, spintos ir kiti.
  6. Pagalvokite apie šviestuvų priežiūrą – ar bus patogu pakeisti lemputę, valyti dulkes ir pan. Jei patalpa itin aukštomis lubomis, kaip pasieksite šviestuvą palubėje?

Šviestuvų pasirinkimas – galutiniame būsto įrengimo etape

Kai instaliacija sutvarkyta ir interjeras suplanuotas, metas išsirinkti šviestuvus konkrečiai erdvei, spręsti, kokios spalvos, formos, faktūros, medžiagų šviestuvus įsigyti, kokio atspalvio šviesą turėtų skleisti elektros lemputės, apsvarstyti ekologiškus, taupius variantus. Į fizinę ar elektroninę parduotuvę keliauti verta tik atlikus namų darbus ir gerai žinant, ko ieškote. Verta numatyti ne tik, kur ir kaip kris šviesos srautas, bet ir išsirinkti jūsų erdvei tinkamiausio dizaino šviestuvus, kurie padės kurti nuotaiką.

Pasirinkimą dažniausiai lemia bendras interjero stilius, spalvos, kambarių dydis ir proporcijos. Tarkim, didžiulis sieninis šviestuvas keistai atrodys siaurame koridoriuje, o gal net trukdys praeiti, maži led lubiniai šviestuvai ar kabinamas šviestuvas erdvioje patalpoje erdviomis lubomis gali tiesiog paskęsti. Rinkdamiesi pagalvokite, koks jūsų tikslas – paversti šviestuvą vienu iš kambario stiliaus akcentų, ryškių interjero detalių ar jų neišryškinti, bet užtikrinti, kad skleis tinkamą šviesą ir padės sukurti išbaigtą, vientisą, jaukią namų atmosferą. Derinkite šviestuvus tarpusavyje – pagal spalvinę gamą, formą, dekoro detales, medžiagas.

Išsigryninus interjero stilių, žinant patalpų išmatavimus ir paskirtį bei pasinaudojant apšvietimo ekspertų patarimais, kaip pasirinkti šviestuvus ar kaip išvengti apšvietimo klaidų, planuoti apšvietimą bus lengviau. Turėdami reikiamą informaciją galėsite priimti užtikrintus sprendimus, kurie džiugins ilgus metus.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder