Bibliotekos vadovės svečių namams gresia buldozeriai

Bibliotekos vadovės svečių namams gresia buldozeriai

Klaipėdos savivaldybė stengiasi parengti visus įmanomus dokumentų pakeitimus, kad nereikėtų griauti Tilžės gatvėje tik prieš 6 metus pastatytų svečių namų "Aismarės", kuriuos valdo Klaipėdos miesto savivaldybės viešosios bibliotekos direktorės Bronislavos Lauciuvienės vadovaujama bendrovė "Pelėda".

Priešingu atveju kentėtų ir savivaldybės administracijos, ir Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) biudžetai, nes teismo sprendimu šios dvi institucijos turėtų kompensuoti dabar tarsi nelegaliai stovinčio pastato griovimo darbus.

"Teismo sprendimu dabar tas pastatas stovi nelegaliai. Todėl ir bandome padaryti visus įmanomus dokumentų pakeitimus, kad nereikėtų to pastato griauti", - kodėl pradėtos teritorijos tarp Bangų, Baltikalnio ir Tilžės gatvių detaliojo plano korekcijos, paaiškino savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėja Mantė Černiūtė-Amšiejienė.

Prokurorai B. Lauciuvienės viešbučiu, pastatytu privatizavus bibliotekai priklausiusį sklypą uostamiesčio centre, susidomėjo iškart po jo statybų - 2008 m.

"Iš Generalinės prokuratūros ieškinio matyti, kad prokurorai duomenis gavo iš televizijos laidos "Paskutinė instancija", - kodėl prieš 6 metus buvo susirūpinta naujai išdygusiu pastatu, prisiminė savivaldybės administracijos Teisės skyriaus vedėjas Andrius Kačalinas.

Generalinė prokuratūra kreipėsi į teismą, kad 2005 m. parengtas sklypo, kuriame stovi svečių namai, detalusis planas ir kiti jį lydintys dokumentai būtų pripažinti negaliojančiais.

"Teismas ieškinį patenkino, todėl ir susidarė situacija, kad šis pastatas pastatytas pagal panaikintą statybos leidimą. Pagrindinis motyvas, kodėl teismas panaikino detalųjį planą - pagal tuo metu galiojusius teisės aktus bendrovei "Pelėda" negalėjo būti parduotas žemės sklypas. Sklypą pardavė tuometinė Klaipėdos apskrities viršininko administracija", - paaiškino A. Kačalinas.

Jo žiniomis, dabar vyksta bylinėjimasis dėl statybos pagal neteisėtai išduotą statybos leidimą padarinių pašalinimo.

"Teismai leido bendrovei "Pelėda" per 30 mėnesių nuo sprendimo įsiteisėjimo dienos - šių metų vasario - parengti naują techninį projektą arba pertvarkyti esamą ir pagal jį gauti statybos leidimą. NŽT įpareigota išnuomoti arba parduoti žemės sklypą, jei tai leidžiama pagal teisės aktus, o Klaipėdos savivaldybė įpareigota per 30 mėnesių parengti naują arba pakoreguoti seną sklypo detalųjį planą. Jei tai nebus padaryta - savivaldybės ir NŽT lėšomis "Pelėda" privalės pastatą nugriauti", - pasakojo Teisės skyriaus vedėjas.

Jo manymu, dabar koreguojant detalųjį planą turėtų būti suplanuotas kitokio dydžio žemės sklypas, ko gero - gerokai mažesnis, nei buvo suplanuotas 2005 m.

"Galbūt reikės perstatyti ir patį pastatą, kad jis įtilptų į naujai suformuotą sklypą. Visa tai paaiškės detaliojo plano rengimo metu", - sakė A. Kačalinas.

"Esame atsidūrę teisinėje kolizijoje ir bandome ją išspręsti. Teritorija, kur stovi minėtas pastatas, yra senamiestyje, tad planavimo metu išaiškės, ar jis neprieštarauja kultūros vertybės teritorijos sprendiniams", - kad užduotis nėra lengvai išsprendžiama, neslėpė M. Černiūtė-Amšiejienė.

B. Lauciuvienė situaciją komentavo nenoriai, tačiau pabrėžė, kad nesėkmės atveju nukentėtų ne jos vadovaujama bendrovė, o valstybė, nes ji turėtų padengti griovimo nuostolius.

POZICIJA. Bronislava Lauciuvienė situaciją komentavo nenoriai, tačiau pabrėžė, kad nesėkmės atveju nukentėtų ne jos vadovaujama bendrovė, o valstybė, nes ji turėtų padengti griovimo nuostolius. Egidijaus JANKAUSKO nuotr.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder