Programėlę jau atsisiuntė 10 tūkst. žmonių

Programėlę jau atsisiuntė 10 tūkst. žmonių

Artumą su sergančiuoju fiksuojančią mobiliąją programėlę atsisiuntė apie 10 tūkst. žmonių, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro vadovas Robertas Petraitis.

„Mes nevertinome, koks galėtų būti programėlę įsidiegusių žmonių skaičius Lietuvoje, tačiau kitų šalių patirtis rodo, kad iki 40 proc. gyventojų įsidiegia ją. O tai, kad šiandien Lietuvoje yra įsidiegusių apie 10 tūkst. žmonių, kol kas mus nuteikia optimistiškai“, – spaudos konferencijoje penktadienį kalbėjo R. Petraitis.

Programėlė „KoronaStopLT“ veikia naudodama „Bluetooth“ ryšį, kuris fiksuoja artumą  tarp įrenginių. Ją nemokamai galima atsisiųsti iš „Google Play“ ir „App Store“ internetinių parduotuvių.

Pasak R. Petraičio, žmogus, kuriam nustatyta COVID-19 liga, pats turės programėlėje pažymėti jog serga. Tuomet apie galimą sąlytį bus informuojami kiti jos naudotojai.

Jis pabrėžia, kad bet kas pranešti apie ligą negalės, nes programėlėje reikės įvesti specialų kodą.

„Tą kodą suteiks Nacionalinis visuomenės sveikatos centras, jis galios parą“, – teigė įstaigos vadovas ir pridūrė, kad, nespėjus suvesti pirmojo kodo, bus galimą kreiptis į NVSC ir gauti naują kodą.

„Svarbu, kad žmonės šioje situacijoje liktų pilietiški, atsakingi ir nepamirštų pažymėti apie jiems nustatytą infekciją tam, kad galimai turėjusieji sąlytį iš karto būtų informuoti“, – pridūrė jis.

Anot jo, galimą sąlytį su sergančiuoju turėjusiems asmenims programėlėje bus pateiktos rekomendacijos, kaip elgtis toliau. R. Petraičio teigimu, pirmiausia, pranešimą apie sąlytį gavęs žmonės turėtų izoliuotis, vengti susibūrimų, taip pat dėl individualaus rizikos įvertinimo pasikonsultuoti su NVSC specialistais, kurie oficialiai galėtų paskirti izoliaciją.

Jis akcentavo, kad programėlė neatstoja epidemiologinių tyrimų ir yra papildoma infekcijos valdymo priemonė.

Kaip spaudos konferencijoje aiškino sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga, programėlė neseks žmonių buvimo vietos.

„Norėčiau nuraminti – ji neskirta kam nors sekti, kaupti ar rinkti duomenis. Jei rasite tokių sąmokslo teorijų, kad ji sukurta sekti, valdyti, tai tikrai netikėkit“, – sakė A. Veryga.

Jam antrino ir R. Petraitis, kuris teigė, kad „buvo atliktas poveikio duomenų apsaugai vertinimas, jos saugumą įvertino Nacionalinis kibernetinio saugumo centras“.

NVSC vadovo teigimu, panašios programėlės naudojamos kitose šalyse, todėl ketinama, jog „KoronaStopLT“ ateityje keisis informacija su kitų šalių programėlėmis, o tai pravers keliaujantiems žmonėms.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder