Mėnuo su 5G Lietuvoje: 20 TB duomenų šviesolaidžio greičiu

Mėnuo su 5G Lietuvoje: 20 TB duomenų šviesolaidžio greičiu

Lygiai prieš mėnesį „Telia“ Lietuvoje įjungtą nekomercinį 5G ryšį jau išbandė daugiau nei tūkstantis Lietuvos gyventojų, kasdien juo naudojasi bent po kelis šimtus žmonių. Naujosios technologijos testuotojai per mėnesį sunaudojo 20 TB duomenų ir pateikė pirmuosius vertimus: 4 iš 5 penkių testuotojų 5G norėtų naudotis kasdien, tačiau kas ketvirtas visgi liktų prie šviesolaidžio.   

„5G bandantys mūsų klientai apklausoje įvertino svarbiausius šios technologijos privalumus, pirmiausia – įspūdingą greitį, galintį pasiekti iki 1,9 gigabito per sekundę (Gb/s). Pastebėjome, kad žmonės atvyksta specialiai į Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centrus išbandyti 5G ryšio. Šie bandymai itin svarbūs ir mums, kadangi padeda pasiruošti ateinantiems metams, kuomet, įsigiję reikiamus dažnius, 5G galėsime siūlyti komerciškai“, – sako „Telia“ mobiliojo ryšio verslo vadovė Eglė Sonata Padagaitė. 

Internete skraido reaktyvine sparta

Kaip rodo anoniminė „Telia“ tinklo statistika, realus 5G duomenų atsisiuntimo greitis dažnai viršija 1 Gb/s, o esant dideliam tinklo apkrovimui jis siekia maždaug 650 megabitų per sekundę (Mb/s). Duomenų išsiuntimo sparta naudojant 5G technologiją siekia iki 200 Mb/s, vėlinimas – iki 10 milisekundžių.  

„Testuotojų skaičius pateisino mūsų lūkesčius, tiesa, jų galėjo būti kur kas daugiau, tačiau dar ne visi gamintojai yra aktyvavę savo telefonus 5G veikimui Lietuvoje. Šiuo metu daugiausia žmonių 5G Lietuvoje testuoja naudodami „OnePlus“ telefonus, toliau rikiuojasi „Xiaomi“, „Sony“ ir „Huawei“, – pastebi E. S. Padagaitė.

Ji taip pažymi, kad 5G duomenų suvartojimui įtakos turi ir Lietuvoje galiojantis karantinas, dėl kurio žmonės teisingai elgiasi mažiau vykdami į didžiųjų miestų centrus, kuriuose veikia 5G.  

5G norėtų turėti kasdien

Dalis 5G technologiją testuojančių žmonių operatoriui jau pateikė ir savo atsiliepimus. Daugiau nei pusė jų nurodė, kad 5G pateisino lūkesčius, o keturi iš penkių apklaustųjų juo norėtų naudotis kasdien arba bent kartais.

Beveik kas antras 5G testuotojas svarstytų naudotis šios technologijos internetu namuose, tačiau kas ketvirtas net galėdamas rinktis 5G pasiliktų šviesolaidinį internetą.

E. S. Padagaitė pastebi, kad, nepaisant 5G privalumų, šviesolaidinis internetas namuose dar ilgai liks nepakeičiamas – jis užtikrina garantuotą spartą ir, kitaip nei mobilusis internetas, nėra priklausomas nuo reljefo, orų sąlygų ar prie tos bazinės stoties prisijungusių vartotojų skaičiaus. Be to, kad užtikrintų didžiausią greitį, ir pačios bazinės stotys yra jungiamos šviesolaidžiu, taigi ateityje vystant 5G tinklus geriausią spartą galės užtikrinti būtent tie operatoriai, kurie jau turi geriausiai išvystytus šviesolaidinio interneto tinklus.

Komercinės paslaugos – kitąmet

5G ryšio bandymus realiame tinkle „Telia“ pirmoji Lietuvoje atliko dar 2018 metais, tačiau tuo metu rinkoje praktiškai nebuvo vartotojams skirtų 5G įrenginių. Šių metų lapkritį, Ryšių reguliavimo tarnybai suteikus dažnius nekomerciniam naudojimui, „Telia“ įjungė 11 naujos kartos 5G bazinių stočių Vilniaus, Kauno ir Klaipėdos centruose, dar dvi 5G bazinės stotys netrukus darbą pradės ir Klaipėdos LEZ teritorijoje.

5G ryšį nemokamai testuoti gali visi „Telia“ klientai, turintys 5G ryšį Lietuvoje palaikančius įrenginius ir neribotų duomenų planą.

Komercines 5G mobiliojo ryšio paslaugas Lietuvoje „Telia“ pradės teikti įvykus 5G radijo dažnių aukcionui. Tikimasi, kad tai bus jau kitais metais.

„Telia“ yra pasirašiusi strateginės partnerystės susitarimą su Švedijos bendrove „Ericsson“ dėl mobiliojo ryšio tinklo atnaujinimo ir 5G ryšio plėtros. Per artimiausius trejetą metų Lietuvoje „Telia“ su „Ericsson“ įranga iš viso planuoja atnaujinti apie 2000 bazinių stočių.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder