„Mėlynasis pirmadienis": kaip technologijos gali padėti pasirūpinti emocine higiena

„Mėlynasis pirmadienis": kaip technologijos gali padėti pasirūpinti emocine higiena

Psichologų išskaičiuota pati liūdniausia diena metuose – trečiasis sausio mėnesio pirmadienis, kitaip dar vadinamas „Mėlynuoju pirmadieniu“ (angl. „Blue Monday“). Ši diena – priminimas, kad savo emocine higiena reikėtų rūpintis reguliariai. Be profesionalių priemonių emocinės savijautos gerinimui verta išbandyti ir patogias programėles, padėsiančias lavinti savo emocinius įgūdžius kiekvieną dieną.

Arnoldas Lukošius, „Tele2 Inovacijų biuro“ ekspertas, dalinasi aplikacijomis, kurios gali padėti formuoti teisingus emocinius įgūdžius ir išlaikyti pusiausvyrą tarp darbo, laisvalaikio ir poilsio.

#1. Gyvenimo balansui „Life Balance“. Kiekvienas paroje turime po lygiai tiek pat valandų. Gyvenimo kokybė priklauso nuo to, kaip šias valandas paskirstome įvairioms veikloms: darbui, mokslams, poilsiui, bendravimui ir kita. Išlaikyti balansą paprastai yra nemenkas iššūkis – ypač jei žmogus kiekvienoje gyvenimo srityje siekia maksimumo.

Atidžiau planuoti savo užimtumą ir poilsio laiką yra paprasčiau, pasitelkus specialius įrankius, pavyzdžiui, programėlę „Life Balance“. Čia galėsite žymėti dienoje skirtą laiką tokioms veikloms kaip darbas, karjera, sveikata, šeima ir draugai, asmeninis tobulėjimas, savanoriška veikla, laisvalaikis ir pomėgiai bei poilsis ir miegas. Taip pat yra galimybė vesti asmeninį dienoraštį bei žymėtis kiekvienos dienos užduočių sąrašą.

Aplikacijoje matysite savo užimtumo savaitines ir mėnesines ataskaitas, įžvalgas ir rekomendacijas užimtumo planavimui tobulinti. Taip ne tik iš šalies pažvelgsite į savo rutiną, bet ir galėsite ją sėkmingai koreguoti.

#2. Emocinei saviugdai – „What's Up?“. Dažniausiai psichologiniai iššūkiai užklumpa tada, kai užspaudžiame, netinkamai išreiškiame savo emocijas arba kitaip jas ignoruojame. Emocijos – natūrali organizmo reakcija į tai, kas vyksta aplinkoje. Jeigu pasijutote blogai – leiskite sau emocijas išgyventi pasitelkę keletą vertingų metodų joms tinkamai išreikšti. Tai padaryti bus lengviau turint programėlę – emocijų gidą.

Patrauklaus dizaino programėlėje „What's Up?“ pateikiami metodai, padėsiantys kovoti su nerimu, pykčiu, stresu ir kitomis būsenomis.

Aplikacijoje išsamiai pateikti neigiamo mąstymo modeliai ir būdai juos įveikti. Čia taip pat galėsite vesti nuotaikų dienoraštį ir įvertinti emocijų stiprumą, pasinaudoti įrankiais problemos dydžiui ir svarbai nustatyti ar sekti savo neigiamus įpročius bei išsikelti tikslus teigiamų ugdymui. Atsipalaiduoti padės programėlėje esantis „įžeminimo“ žaidimas, kvėpavimo pratimai ar motyvuojančios citatos.

#3. Streso valdymui – „Ramu“. Anot sveikatos specialistų, stresas yra įprasta organizmo reakcija ir ne visados neigiama. Keblumu kyla tada, kai jis tampa nebevaldomas, trukdo kasdienėms veikloms, sutrikdo miegą ar iššaukia nuolatinę nerimo būseną. Viena geriausių priemonių norint nurimti ar susikaupti yra kvėpavimas.

Lietuvoje sukurta nemokama interaktyvi programėlė „Ramu“ padės praktikuoti naudingus kvėpavimo pratimus bei nusiraminimo ir atsipalaidavimo įgūdžius. Aplikacija paruošta profesionalių psichologų ir remiasi mokslininkų sukauptomis žiniomis apie nerimą bei panikos atakas.

Įrankyje rasite instrukcijas kaip kvėpuoti ir nusiraminti, galėsite atlikti pratimus, kuriais lengviau įveiksite nerimą ar paklausyti meditacijų, kurios leis pailsėti ir atgauti jėgas.

#4. Kokybiškam miegui – „White noise Lite“. Tinkamai emocinei būklei ypač didelę reikšmę turi deramas nakties miegas, kurį vertinti reikėtų ne pagal išmiegotas valandas, o pagal jo kokybę. Jei kokybišku miegu pasidžiaugti negalite, pasitelkite vartotojų pamėgtą programėlę „White noise Lite“.

Dažniausiai užmigti yra sunku dėl pernelyg aktyvios sąmonės ir daugybės galvoje dūzgiančių minčių. Tokiu atveju reikėtų susitelkti į atpalaiduojančius garsus – taip sąmonė nurims greičiau ir galėsite panirti į miegą.

Ši aplikacija pravarti tuo, kad galite ne tik pasirinkti iš parengtų raminančių garsų įrašų, bet įrašyti ir pridėti asmeniškai jus atpalaiduojančius garso takelius. Programėlėje jau yra paruošti lietaus, audros ar perkūnijos, bangų mūšos, svirplių ar katino murkimo bei kiti populiariausi, miegą pagreitinantys garsai.

Patogu ir tai, kad papildomais nustatymais galite užblokuoti kitų telefone esančių programėlių pranešimus, kad ilsėtumėtės be trikdžių. Taip pat galite pasirinkti žadintuvo melodiją, kad ši po truputį garsėdama natūraliai išbudintų jus iš gilaus miego.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder