Kaip vaikams saugiai elgtis internete?

Kaip vaikams saugiai elgtis internete?

Piktas dėdė interneto socialiniame tinkle "Facebook" pamato gražios jaunos mergaitės nuotrauką. Ar žinote, kad tas pats piktas dėdė, jei tik nesaugosite savo vaikų ir jie patys nesaugos savęs, gali be jokio vargo sužinoti ne tik kokioje mokykloje ta mergaitė mokosi, kokiu keliu eina namo, bet ir kurioje laiptinėje gyvena ar kaip atrodo jos kambarys?

Kaip išvengti piktų dėdžių internete Klaipėdos ir kitų Lietuvos miestų vaikams pasakojo telekomunikacijų bedrovės TEO LT projektų vadovas Egidijus Steponavičius, vesdamas Saugaus interneto akademijos paskaitas.

Informacija - blogiems tikslams

Daugelis paskaitose dalyvavusių vaikų buvo įsitikinę, jog socialiniai tinklai internete skirti įvairiems pomėgiams, draugystėms, pažintims, tačiau labai nustebo sužinoję, kad visi jie yra naudojami reklaminiams tikslams.

Socialiniuose tinkluose vartotojai skatinami dėti kuo daugiau ir išsamesnės informacijos apie save. Staiga Petrui, gyvenančiam Vilniuje ir savo anketoje pažymėjusiam, jog labai mėgsta picas, tame pačiame socialiniame tinklalapyje atkeliauja laiškas iš kokios nors sostinėje ką tik atsidariusios picerijos su kvietimu apsilankyti. Ar niekada nesusimąstėte, kodėl įvairūs pasiūlymai socialiniuose tinkluose taip atitinka jūsų pomėgius? Pasirodo, daugelis kompanijų moka socialiniams tinklams didelius pinigus, kad šie, filtruodami vartotojų pateiktą informaciją, atrinktų potencialius klientus ir pateiktų jiems sąrašą.

"Ar gatvėje priėjusiam nepažįstam žmogui pasakytumėte savo vardą, pavardę, adresą ir dar įduotumėte nuotrauką? Tai kodėl tai darote internete?" - vaikų klausė E. Steponavičius.

Beje, reklaminiai tikslai - ne pati didžiausia blogybė socialiniuose tinkluose. Vaikams reikėtų saugotis ir asmenų, norinčių susidraugauti tik tam, kad vėliau nesusitiktų neaišku kokiais tikslais, dėl patyčių skaitmeninėje erdvėje bei kompiuterinių virusų.

E. Steponavičius davė vaikams visais atvejais tinkantį patarimą - tikrąjį vardą socialiniuose tinkluose keisti į slapyvardį, o nuotrauką - į vadinamąjį "avatarą" (tam tikros tematikos paveikslėlį).

Pagrindinės taisyklės

Beje, yra būdų, padėsiančių atpažinti ir apsimetėlius, besislepiančius po panašia kombinacija. Pirmiausia reikėtų atkreipti dėmesį į žmogaus, besiperšančio į kompaniją internete, draugų skaičių. Netikras asmuo ar apsimetėlis niekada jų neturės daug, taip pat tie draugai jums nebus pažįstami. Be to, verta atkreipti dėmesį ir į tariamo draugo nuotraukas - jas dažniausiai nesunkiai aptiksite internete, jos bus visos skirtingos, nesisies tarpusavyje.

"Jūsų profilis socialiniame tinkle, pavyzdžiui, "Facebook" - jūsų namai. Juk jums nepatiktų, kad į juos ateitų ir jūsų stalčius kraustytų nepažįstami žmonės ar draugų draugai. Kaip rakinate namus, turite išmokti rakinti ir savo "Facebook" profilį", - sakė TEO LT projektų vadovas.

Be privatumo nustatymo socialiniuose tinkluose, specialisto teigimu, būtina atkreipti dėmesį į tai, kokias nuotraukas vaikai ir paaugliai talpina internete. Bet kuri nuotrauka gali netikėtai atsidurti reklaminio, erotinio ar net pornografinio pobūdžio tinklalapyje.

E. Steponavičiaus teigimu, reikia vadovautis pagrindinėmis taisyklėmis - nesidalinti medžiaga, kuri gali būti panaudota prieš tave patį, neleisti, kad kažkas tave filmuotų ar fotografuotų nepalankiomis aplinkybėmis, skubiai šalinti nepalankią medžiagą ir būtinai apie tai kalbėtis su tėvais ar mokytojais. Be to, visada prieš talpinant savo nuotrauką viešai, reikia vadovautis "mamos" taisykle. T. y., jei tos nuotraukos nerodytumėte savo mamai, geriau nerodykite ir socialiniame tinklalapyje.

Vis dėlto, anot specialisto, negalima būti kategoriškais ir teigti, jog internete tyko vien blogi žmonės. Niekas nedraudžia su internetiniu draugu susitikti. Tačiau ir šioje vietoje būtina laikytis pagrindinių taisyklių - apie susitikimą turi žinoti tėvai, į jį atlydėti turi tavo draugai, susitikti reikia viešoje vietoje, ir planuoti susitikimą taip, kad spėtum grįžti, kol dar šviesu.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder