Europos Parlamentas siekia vieno kroviklio visiems mobiliesiems telefonams

Europos Parlamentas siekia vieno kroviklio visiems mobiliesiems telefonams

Visi Europos Sąjungoje (ES) parduodami mobilieji telefonai turėtų veikti su vieno tipo krovikliu. Tai pažymima ketvirtadienį Europos Parlamente (EP) patvirtintose radijo įrenginių taisyklėse, praneša EP spaudos tarnyba.

Su ES Taryba jau suderinta direktyva nustato tokių įrenginių kaip mobilieji telefonai, automobilių signalizacijų pulteliai ar modemai patekimo į ES rinką taisykles. Jose atsižvelgiama į didėjančią radijo ryšio įrenginių įvairovę, siekiama padidinti jų atsparumą trukdžiams ir užtikrinti, kad jie atitiktų minimalius sveikatos apsaugos ir saugos reikalavimus.

EP siūlo įpareigoti sukurti vieno tipo kroviklį mobiliesiems telefonams ir kai kuriems kitiems įrenginiams, nes tai supaprastintų jų naudojimą, taip pat sumažintų išlaidas bei atliekas. Konkrečias įrenginių kategorijas, kurie turės veikti su vieno tipo krovikliu, nustatys Europos Komisija (EK), įgyvendindama šį teisės aktą.

Kartu EP pritarė siūlymui suteikti rinkos priežiūros institucijoms papildomų įrankių nustatyti reikalavimų neatitinkančius radijo prietaisus. Europos Komisija nustatys šių prietaisų kategorijas, kurias bus galima tiekti rinkai tik juos įregistravus duomenų bazėje. Analogiška sistema taikoma JAV.

"Esu labai patenkinta, kad mums pavyko susitarti dėl bendro naudojimo kroviklio. Tai pasitarnaus tiek vartotojams, tiek aplinkosaugai. Vieno tipo kroviklis leis sumažinti šio pobūdžio elektronines atliekas, kurių kasmet surenkama apie 51 tūkst. tonų", - pažymėjo EP pranešėja Barbara Vailer (Barbara Weiler).

Atnaujintoms taisyklėms pritarė 550 EP narių, nepritarė 12, o susilaikė 8. Dėl jų jau pasiektas susitarimas su ES Taryba, todėl neliko kliūčių joms įsigalioti. ES valstybės turės per dvejus metus perkelti jas į savo teisę ir suteikti dar vienerius metus gamintojams prie jų prisitaikyti.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder