VMI skolų mokėti neprašo, tačiau pataria iš anksto vertinti ir planuoti mokesčių grąžinimą

VMI skolų mokėti neprašo, tačiau pataria iš anksto vertinti ir planuoti mokesčių grąžinimą

Valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) duomenimis, neigiamas COVID-19 pasekmes patyrę verslininkai, pasinaudoję mokestinės pagalbos priemonėmis vėlesniam laikui jau yra atidėję 637,1 mln. eurų mokėtinų mokesčių.

„Daugiau kaip 551 mln. eurų susidarė po kovo 16 d. paskelbto karantino, o didžiausią mokėtinų įmokų dalį – 378,8 mln. eurų, sudaro pridėtinės vertės mokestis“, – Alfa.lt sakė VMI Nepriemokų departamento vyresnioji patarėja Džiuginta Balčiūnienė.

Pasak jos, 573 verslininkai jau sudarė mokestinės paskolos sutartis su VMI ir 28 mln. eurų mokesčių sumokės dalimis, be jokių palūkanų.

Kaip žinoma, atsižvelgdama į nustatytus ribojimus ir draudimus veiklos vykdymui dėl COVID-19, VMI sudarė ir paskelbė mokesčių mokėtojų, nukentėjusių nuo COVID-19, sąrašą.

Šiame sąraše šiuo metu yra automatiškai įtrauktos 50,8 tūkst. įmonių. Jos į sąrašą pateko pagal vykdomas ekonominės veiklos sritis, kurios karantino metu buvo apribotos arba uždraustos Vyriausybės nutarimais.

Kita dalis – dar 10,5 tūkst. įmonių – į sąrašą įtrauktos pagal jų pačių pateiktą prašymą. Šioms įmonėms, galioja tokios pačios VMI pagalbos priemonės kaip ir toms, kurios į jį buvo įtrauktos automatiškai.

Turėję įsiskolinimų iki karantino, raginami sudaryti paskolos sutartis

Karantino metu nuo COVID-19 nukentėjusioms įmonėms susikaupusių nesumokėtų įmokų „Sodrai“ įsiskolinimus leista atidėti iki rugpjūčio 17 d., tai yra du mėnesius po karantino pabaigos.

Tuo metu mokesčių mokėtojai artimiausiu metu VMI dar nebus verčiami padengti savo mokestinių įsipareigojimų.

Į VMI nukentėjusių įmonių sąrašą įtrauktos įmonės, kurioms nuo kovo 16 d. iki ekstremaliosios situacijos pabaigos ir du mėnesius po jos, atsiras mokėtinų mokesčių, yra automatiškai be prašymo atleidžiamos nuo delspinigių, nevykdomas jų mokesčių išieškojimas.

Situacijos įsivertinimui ir veiksmų susiplanavimui skirtu dviejų mėnesių laikotarpiu į sąrašą įtrauktoms įmonėms taip pat nėra vykdomas naujų deklaruotų mokesčių išieškojimas, nuo jų neskaičiuojami delspinigiai.

Verslininkai, turintys mokesčių skolų, kurios susidarė dar iki paskelbiant karantiną, tačiau jų šiuo metu sumokėti negali, raginami kreiptis į VMI dėl mokestinės paskolos sutarties (MPS), o tie, kurie jau yra sudarę tokias sutartis, gali pateikti prašymą pakeisti MPS grafiką ir sąlygas.

Sudarius MPS, mokesčiai šiems verslininkams gali būti atidėti iki ekstremaliosios situacijos pabaigos ir dar du mėnesius po ekstremalios situacijos atšaukimo ir toliau mokami sutartu grafiku (jei mokesčių mokėtojas neprašys intensyvesnio mokėjimo).

Verslininkams sudaryta galimybė sudaryti MPS ir dėl gyventojų pajamų mokesčio (GPM).

VMI duomenimis, juridinių asmenų GPM skola dabar yra 85,8 mln. eurų, o iš jų įmonių, kurios yra įtrauktos į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašus – 71,7 mln. eurų.

Prieš piktybinius skolininkus imsis įprastų išieškojimo veiksmų

VMI Nepriemokų departamento vyresnioji patarėja D. Balčiūnienė Alfa.lt aiškino, kad VMI bus priversta imtis įprastų mokesčių išieškojimo veiksmų prieš įmones, kurios yra įtrauktos į nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašą, tačiau po ekstremaliosios situacijos pabaigos ir dar du mėnesius po jos nesumokės susidariusios mokesčių skolos ir nesikreips į mokesčių administratorių dėl MPS be palūkanų sudarymo.

Delspinigiai šioms įmonėms būtų skaičiuojami įprasta tvarka, tai yra 0,03 proc. už kiekvieną pradelstą dieną.

Priklausomai nuo to, ar bus skaičiuojami delspinigiai, ar palūkanos, poveikis įmonės finansams yra skirtingas.

„Palūkanos yra mokamos, kai mokesčių mokėtojas, kuris nėra nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašuose, sudaro su VMI mokestinės paskolos sutartį ir mokesčių skolą moka dalimis, pagal numatytą grafiką.

Tuo metu delspinigiai yra skaičiuojami, kai mokesčių mokėtojas, kuris nėra nukentėjusių nuo COVID-19 sąrašuose, laiku nesumoka įmokų ir nesikreipia į mokesčių administratorių dėl mokestinės paskolos sutarties sudarymo“, – aiškino D. Balčiūnienė.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder