Vieni laukia eilėse, kiti deklaruoja pajamas per kelias minutes

Vieni laukia eilėse, kiti deklaruoja pajamas per kelias minutes

Liko dar keletas dienų, kai galima pateikti pajamų deklaracijas, tad norinčiųjų tai padaryti bent jau Klaipėdos apskrities valstybinės mokesčių inspekcijos (VMI) Klientų aptarnavimo centre pastarosiomis dienomis driekiasi ilgos eilės.

Didžiausias antplūdis užfiksuotas praėjusį ketvirtadienį. Tačiau būtent tą dieną Klaipėdos VMI apsilankiusiems "Vakarų ekspreso" žurnalistams pavyko pajamas deklaruoti vos per keletą minučių.

Į "Vėtrungės" pasaže įsikūrusią Klaipėdos apskrities VMI ketvirtadienį atvykome 11 val. Koridoriuose pasitikusios ilgos eilės lūkuriuojančių žmonių nieko gero nežadėjo.

Laimei, kai priėjome pasiimti talonėlio, konsultantė pasiteiravo, ar naudojamės internetine bankininkyste, ir rekomendavo rinktis būtent šį deklaravimo būdą.

Pasirodo, kitoje salėje įrengta atskira erdvė, kur žmonės patys gali sėsti prie kompiuterių ir, padedami VMI darbuotojų, deklaruoti pajamas. Panašu, kad dažnam reikia pasitikslinti vos vieną kitą detalę, tad procesas vyko gana greitai ir laukiančiųjų beveik nebuvo.

Vienas kompiuteris kaipmat atsilaisvino, tad prisėdę užtrukome vos kelias minutes. Viską, kas buvo neaišku, kaipmat paaiškino šalia stovėjusi VMI darbuotoja.

Tad kyla klausimas, kodėl kiti žmonės gaišta kilometrinėse eilėse ir laukia valandų valandas?

Į šį klausimą atsakymo neturi ir VMI atstovai. Jie ir patys stebisi, kad galimybe deklaruoti pajamas kur kas greičiau daugelis vis nesiryžta pasinaudoti.

"Pastebime, kad šia paslauga šiemet naudojasi kur kas daugiau žmonių, tačiau, kaip ir kasmet, yra dalis klientų, kurie nori tik individualios konsultacijos, todėl yra nusiteikę palaukti eilėje. Jų argumentai dažniausiai tie patys - nedrąsu deklaruoti be profesionalios pagalbos, bijo įvelti klaidų ir pan. Bet juk prireikus jiems taip pat padeda VMI konsultantai", - komentavo Klaipėdos apskrities VMI Mokestinių prievolių departamento direktorė Laimutė Mačernienė.

Individualios pagalbos pildant ir teikiant deklaracijas, kaip rodo VMI patirtis, daugiausiai pageidauja gyventojai, kurie vykdo individualią veiklą. Kai kurių iš jų situacijos yra specifinės, todėl jiems reikalingas detalesnis išaiškinimas.

Pastariesiems VMI turi gerą žinią - kitąmet deklaruoti jie galės kur kas paprasčiau, jei šiemet pradės naudotis virtualiu buhalteriu (i.APS). Tai nauja VMI e. paslauga - nemokama apskaitos programa, skirta smulkiesiems verslininkams. Daugiau informacijos apie tai galima rasti VMI interneto svetainėje.

Klaipėdos klientų aptarnavimo centre balandžio 24-ąją buvo užfiksuotas šių metų rekordas - per dieną konsultacijos buvo suteiktos 1 216 gyventojų, kai vidutiniškai šį deklaravimo laikotarpį per dieną apsilankydavo iki 800-900 žmonių.

Iš viso iki balandžio 26 d. pajamas, gautas 2018 m., jau deklaravo apie 51,6 tūkst. Klaipėdos m. gyventojų, turtą - 3 657 gyventojai.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder