Vidutinė pensija kitąmet priartės prie 50 proc. algų vidurkio

Vidutinė pensija kitąmet priartės prie 50 proc. algų vidurkio

Vidutinė senatvės pensija 2021 metais priartės prie 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio (VDU), sako socialinės apsaugos ir darbo ministras. 

„Kadangi (pensijų – BNS) indeksavimo įstatymą keičiame, tai reiškia, kad indeksavimas bus spartesnis nei darbo užmokesčio augimas. Mūsų duomenimis, jau 2021 metais vidutinė pensija turėtų priartėti prie 50 proc. vidutinio darbo užmokesčio, kur kadencijos pradžioje buvo apie 40 ir mažiau procentų santykis“, – trečiadienį žurnalistams teigė Linas Kukuraitis.

Šiuo metu pensijos sudaro maždaug 42 proc. VDU. Tuo metu Europos Sąjungoje vidurkis yra siekia daugiau nei 60 procentų.

2021 metų „Sodros“ biudžeto projekte numatoma, kad pensijos bus indeksuojamos 7,17 proc. – vidutinė metinė senatvės pensija, turint būtinąjį stažą, kitąmet būtų 428,9 euro – 30 eurų (7,5 proc.) didesnė nei 2020 metais.

Tuo metu vidutinis darbo užmokestis iki mokesčių, pagal rugsėjį skelbtas naujausias prognozes, 2021 metais turėtų augti tik 3,3 proc. iki 1426,2 euro. Tokiu atveju atlyginimas į rankas siektų apie 862 eurus (jei žmogus dalyvauja antros pakopos pensijų kaupime), arba kiek daugiau nei du kartus didesnis už prognozuojamą vidutinę pensiją.

Prezidentūra siūlo pensijas didinti sparčiau nei dabar numato jų indeksavimo įstatymas, tačiau tai, anot L. Kukuraičio, priklauso nuo valstybės finansinių galimybių 

Vyriausybė trečiadienį svarstys siūlymus tobulinti pensijų indeksavimo įstatymą – jis numato, kad pensijos indeksuojamos, jei auga tiek bendrasis vidaus produktas (BVP), tiek darbo užmokestis. L. Kukuraičio teigimu, dabar siūloma pensijas indeksuoti, jei augtų ne abu, o bent vienas iš šių rodiklių. 

„Jeigu BVP yra neigiamas, kaip kad turime šiemet, o darbo užmokesčio fondas augtų tiek šiais metais, tiek kitais, yra prielaida indeksavimui, nes būtent darbo užmokesčio fondas ir yra pagrindinis šaltinis, iš kurio galime didinti pensijas. Taip pat būtų jei dėl kažkokių priežasčių – senkančio darbuotojų skaičiaus ar kažko nutikimo darbo rinkoje – darbo užmokestis pradėtų trauktis, o BVP augimas būtų dėl ekonomikos plėtros, tada indeksavimo šaltinis būtų ekonomikos augimas“, – aiškino L. Kukuraitis. 

„Tai leidžia turėti tvarų sprendimą pensijų indeksavimui ir neužkliūti už tokių metų, kaip šiemet, kai neaišku, ar BVP kris vis dėlto, ar ne“, – pridūrė jis.

Pensijos indeksuojamos nuo 2017 metų – tuomet jos augo 6 proc., 2018 metais – 6,94 proc., 2019 metais – 7,63 proc., 2020-aisiais – 8,11 procento.

Pensijų indeksavimui kitiems metams papildomai iš „Sodros“ ir valstybės biudžeto prireiktų 249 mln. eurų. 

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder