Verslininko prašymas: pirmosiomis euro dienomis būkite tolerantiški

Verslininko prašymas: pirmosiomis euro dienomis būkite tolerantiški

Euro įvedimui besirengiantys verslininkai prašo pirkėjų tolerancijos pirmosiomis sausio dienomis, mat ne viskas gali eiti kaip sviestu patepta. Vienas pagrindinių mažų įmonių rūpesčių – ar jos turės pakankamai litų, kad iš anksto sukauptų grąžai reikėsiančią eurų sumą.

Artėjantis euras verčia ir pabambėti, nes jo dar nėra, o rūpesčių naujai valiutai pasirengti – jau yra. Ir svarbiausia, anot verslininkų, kad viskam reikia pinigų, nesvarbu, kad įmonės apyvarta labai kukli. Kai kurios parduotuvės ramios, nes sukti galvos bent jau dėl to, ar iškart po Naujųjų grąžą pirkėjams galės atiduoti eurais, jiems nereikia.

„Mūsų prekės nėra pigios ir didžioji dalis klientų pas mus atsiskaito kortelėmis ir pavedimu, tai su grynaisiais mes neturim labai daug bėdų“, – sako laikrodžiais prekiaujančios įmonės „Savas laikas“ prekybos direktorius Audrius Markuckas.

Tačiau kai kurie smulkieji verslininkai sako, kad dirbti kaip šveicariškam laikrodžiui pirmosiomis sausio dienomis jiems gali ir nepavykti. Gerokai daugiau klientų turinčios parduotuvės skaičiuoja, ar iš anksto sukaups pakankamas sumas litų, kad iškeistų juos į eurus ir sausį galėtų ramiai dirbti. Dėl eurų gavimo su komerciniais bankais verslas raginamas tartis kuo greičiau.

„Morališkai pasiruošę esam. Bet su eurais yra šiek tiek sudėtingesnė situacija. Pavyzdžiui, jeigu man reikia dabar 10 tūkst. eurų, aš jau banke turiu įnešt prieš kurį laiką 35 tūkst. litų. Neaišku, ar aš juos sausio 1 d. turėsiu, ar ne. Turiu būti pasiruošęs jau iš anksto“, – sako individualios prekybos įmonės savininkas Kęstutis Petrauskas.

Kai kurios įmonės, sako, tariasi su bankais, kad trūkstamą sumą galėtų pasiskolinti. Apie pusę tūkstančio parduotuvių vienijančios kooperatyvų sąjungos vadovas sako, kad dramatizmo dėl euro būtų kur kas mažiau, jeigu visi būtų atlaidesni.

„Reikia turėti eurų ne mažiau kaip penkių pirmųjų dienų apyvartai. Reikėtų visiems šiek tiek daugiau tolerancijos“, – sako Lietuvos kooperatyvų sąjungos generalinis direktorius Raimondas Koreiva.

Pasak jo, prekybininkai turi pasistengti, tačiau gyventojų lūkesčiai, neturėtų būti pernelyg aukšti. Jo teigimu, problemų gali kilti, jei žmonės ims vaikščioti ir pirkti mažas prekes vien tam, kad galėtų pasmulkinti stambią kupiūrą.

Verslo atstovo teigimu, nė viena parduotuvė sausio pradžioje neketina specialiai dirbti blogiau, nei gali. Tad esą ir bausti tokiais atvejais būtų neteisinga.

Smulkieji baiminasi, kad tik pasirodžius naujai valiutai gali rastis ir padirbtų eurų. Taip pat nenorėtų apiplėšimų, tad policijos prašo patruliuoti prie parduotuvių, kur apsaugininkas, ypač kaimuose, neretai yra pati pardavėja.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder