Verslininkai pasirašys už sąžiningą kainų perskaičiavimą

Verslininkai pasirašys už sąžiningą kainų perskaičiavimą

Pirmadienį Vyriausybės rūmuose Lietuvos verslo asociacijų ir savivaldos atstovai kartu su Vyriausybės, Ūkio ir Finansų ministerijų vadovais pasirašys Gerosios verslo praktikos, įvedant eurą, memorandumą.

Dokumentas įpareigos verslininkus euro įvedimo laikotarpiu laikytis skaidraus kainų perskaičiavimo ir nedidinti prekių ir paslaugų kainų.

Prisijungusieji prie memorandumo įgis teisę naudotis specialiai šiam tikslui sukurtu logotipu "Perskaičiuota sąžiningai" ir juo pažymėti prekybos ir paslaugų teikimo vietas, naudoti jį reklamoje, oficialiuosiuose dokumentuose ir renginiuose, informuoti vartotoją, kad laikosi memorandume nustatytų principų.

"Pasigirsta kaltinimų, kad memorandumas - našta verslui, nes prisiimama papildomų įsipareigojimų, bet yra atvirkštinis dalykas - tai yra galimybė verslui reklamuotis, kad jie yra sąžiningi", - yra sakęs ūkio ministras Evaldas Gustas.

Šalies įmonės, verslo atstovai, savivaldybės prisijungti prie memorandumo iki euro įvedimo dienos galės savanoriškai.

Euro įvedimo Lietuvos Respublikoje įstatymas numato, kad, netinkamai perskaičiavus prekių ar paslaugų vertes iš litų į eurus ar nesilaikant kitų įstatymo reikalavimų, bus taikomi įspėjimai ir baudos.

Euro įvedimo įstatymas numato, kad fiziniai asmenys už pirmą pažeidimą bus įspėti, o už pakartotinį pažeidimą bus nubausti iki 5 tūkst. litų bauda. Juridinių asmenų vadovai ar jų įgalioti asmenys už pirmą pažeidimą taip pat bus perspėjami arba baudžiami bauda iki 1 tūkst. litų, o už pakartotinį įstatymo pažeidimą bus nubausti nuo 1 tūkst. iki 10 tūkst. litų bauda.

Galutinį sprendimą dėl Lietuvos priėmimo į euro zoną 2014 m. liepos 23 d. paskelbė Briuselyje posėdžiavusi Europos Sąjungos (ES) Ministrų Taryba. Praėjus 30 dienų po šio sprendimo, t. y. nuo rugpjūčio 22 d., visose prekybos ir paslaugų teikimo vietose kainos vartotojams turi būti nurodytos dviem valiutomis - litais ir eurais.

Lietuva 2015 metais taps 19-ąja euro zonos nare ir paskutine iš trijų Baltijos šalių, įsivesiančia bendrąją ES valiutą.

Gemius

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder