Už vilionių keliauti pigiau slepiasi finansinės piramidės?

Už vilionių keliauti pigiau slepiasi finansinės piramidės?

Jei seniai matyta pažįstama netikėtai kviečia kavos ir mįslingai žada pristatyti savo naujienas - galite įtarti, kad tiesiog būsite viliojamas į tinklinės rinkodaros renginį.

Į mįslingą kelionių klubo nariu tapti siūlančių klaipėdiečių vakarėlį pateko ir "Vakarų ekspreso" žurnalistai. Amerikoje registruotos kompanijos "WorldVentures" vardu prisistačiusios moterys bandė įpiršti klaipėdiečiams neva pigiau kainuojančias keliones. Įdomu, kas gali slėptis po tokiais siūlymais?

Tinklą užmetė plačiai

Tai, kad seniai matyta pažįstama netikėtai vakare pakvietė išgerti kavos, nenustebino. Keistai tik nuskambėjo susitikimo laikas - 18.45 val. ir primygtinis prašymas būti kartu su vyru... Bandymai iškvosti, koks tokio susitikimo tikslas, buvo bevaisiai. "Pristatysiu savo naujienas" - intrigavo draugė.

Tik nurodytu laiku peržengusi kavinės slenkstį supratau, kad tai nebus paprastas pasimatymas su seniai matyta pažįstama. Kavinė lūžte lūžo nuo žmonių, ant sienos kabojo didelis ekranas...

Pamačiusi klausiamą mano veido išraišką, draugė skubėjo teisintis, kad SMS žinute tiesiog nesugebėjo visko paaiškinti, ir prašė nepabėgti, nors trumpam pabūti kelionių klubo pristatyme ir paklausyti patrauklių pasiūlymų.

"Juk judu su vyru mėgstate keliauti", - saldžiu balseliu įkalbinėjo prišokusi mano draugę į šį reikalą įtraukusi klaipėdietė.

Prieš akis kaipmat iškilo visos skaitytos ir girdėtos istorijos apie Lietuvoje veikusius, bet po to netikėtai bankrutavusius kelionių klubus. Apie tai, kaip narystę nusipirkę klientai taip ir liko be kelionių... Apie liūdnai pagarsėjusias finansų piramides.

Tai, kad įkliuvome į tinklinės rinkodaros pinkles, bylojo tai, kad pranešimą skaitė ne viena, o net keturios moterys. Pagal hierarchiją iš pradžių kalbėjo žemiausios grandies klubo narė, ji pristatė aukščiau jos esančią ir t. t. Kiekviena pranešėja savo kalbą pradėjo kone identiškai: "Aš, kaip ir jūs, čia patekau atsitiktinai. Tiesiog vieną dieną seniai matyta pažįstama netikėtai pakvietė puodelio kavos..."

Tai, kad žmonės į pristatymą viliojami apgaulės būdu, jau skamba nemaloniai. O juk klubo narės tikino, kad siūlo kone aukso puodą, tad kam tos pinklės?

Kritiškai susižvalgėme su šalia sėdėjusia moterimi. Ši į ausį man pakuždėjo, kad į panašią situaciją jau buvo patekusi prieš keletą metų, ir pažadėjo viską papasakoti, kai pasibaigs prezentacija.

Viliojo į finansinę piramidę

Tik vardais prisistačiusios keturios moterys tikino atstovaujančios kompanijai "WorldVentures". Jos ir pačios neslėpė, kad tai tinklinės rinkodaros kompanija, veikianti piramidės principu, kai didžiausi laimėtojai yra stovintieji piramidės smaigalyje.

Pasakojo, kad pati kompanija veikia jau 13 metų. Pagrindiniai biurai yra Teksase, JAV, o Europoje - Amsterdame, Nyderlanduose. Pasak jų, Lietuvoje tokiu principu keliauti galima tik šiemet, tad čia kol kas yra tik 700 narių.

Pristatymo metu rodytose skaidrėse bandyta įtikinti, kad tapus šio klubo nariu bus galima keliauti pigiau. Pateikiamos neva internete rastų kelionių kainos ir šalia kur kas žemesnė kaina, kuria esą naudojasi klubo nariai. Tiesa tam, kad taptum klubo nariu, teks pakratyti kišenę. Pavyzdžiui, platininės kortelės vienkartinė įmoka siekia kone 500 dolerių, be to, kas mėnesį reikia mokėti po 100 dolerių. Tikriausiai nesunku apskaičiuoti, kiek per metus investuosite į "pigesnę" kelionę?

Tačiau, skuba raminti klubo narės, jei jums pavyks į šį tinklą įtraukti bent keturis pažįstamus, mėnesinio mokesčio mokėti esą nebereikės.

"Pakelkite ranką, kurių banko sąskaitoje yra vietos papildomiems pinigams?" - džiaugsmingai teiravosi viena iš klubo narių. Ji aiškino, kad tapę šio klubo nariais galėsime ne tik pigiau keliauti, bet dar ir papildomai užsidirbti.

"Galima įsigyti vienkartinę franšizę. Vienkartinė įmoka 100 dolerių, mėnesinė įmoka - 20 dolerių. Jei jūsų keturi rekomenduoti žmonės įstos į klubą, mėnesinio mokesčio mokėti nebereikės. Nuo 30 "platininių" narių jums garantuotos nuolatinės pasyvios pajamos per mėnesį gali siekti apie 760 dolerių. Jei pasieksite kitą lygį ir turėsite 90 narių, mėnesinės pasyvios pajamos gali būti apie 2 000 dolerių ir t. t. Aukščiausią lygmenį pasiekę uždirba 35 tūkst. per mėnesį", - finansinės piramidės principus aiškino ji.

Pasibaigus prezentacijai, daugelis žmonių pasiliko aptarti galimybę tapti šio klubo nariu. Galbūt juos suviliojo dar vienas mestas jaukas - siūloma vos keletą dienų galiojanti nuolaida, kurią pritaikius, vienkartinis narystės mokestis vietoje kelių šimtų siekia tik 99 dolerius.

Paaiškėjo, kad į šį klubą bandžiusi įvilioti pažįstama jau pati buvo įsigijusi tokią narystę už 99 dolerius. Ji neslėpė, kad tiesiog sumokėjo pinigus, bet negavo jokio čekio, su ja nebuvo pasirašyta sutartis...

Pardavinėjo tai, kas turėtų būti veltui

Prezentacijos metu šalia sėdėjusi moteris vėliau papasakojo, kad į panašų klubą, tik kitokiu pavadinimu, ji buvo įviliota maždaug prieš penkerius metus. Tuomet už narystę ji mokėjo maždaug 500 litų.

"Buvo pažadėta, kad galėsime už tą sumą su vyru aplankyti Tenerifę. Pinigus sumokėjome, gavome kažkokį lapelį, grįžę namo įmetėme į stalčių ir pamiršome. Kai po kelių mėnesių jau nusprendėme, jog laikas būtų skristi į kelionę, sužinojau, kad ta kompanija staiga bankrutavo... Internetas mirgėte mirgėjo nuo pasipiktinusių žmonių skundų, kad pateko į aferistų rankas", - prisiminė moteris.

Tačiau ji nepasidavė ir parašė laišką tuo pačiu pavadinimu užsienyje veikiančiai kompanijai.

"Nustebau, kad sulaukiau atsakymo. Užsienyje esančios kompanijos atstovai atsiprašė už prastai lietuvių atliktą darbą ir pažadėjo, kad mes galime be papildomo mokesčio atskristi į Tenerifę savaitei. Tiesa, turėjome patys įsigyti lėktuvo bilietus. Kad pritaikytume juos prie mums rezervuotos viešnagės Tenerifėje, teko suploti didžiulius pinigus. Tad ta kelionė mums buvo netgi brangesnė, nei būtume vykę su kuria nors Lietuvoje veikiančia kelionių agentūra", - pasakojo moteris.

Tenerifėje ir paaiškėjo visa tiesa. Ten nuskridę jie turėjo išklausyti dar vieną prezentaciją, kurios metu sužinojo, kad užsienyje veikianti kompanija savaitės poilsį Tenerifėje veltui dovanoja kiekvienam, kuris sutinka atskristi ir išklausyti prezentaciją.

"O Lietuvoje šios kompanijos vardu prisistatę asmenys sugalvojo kaip papildomai užsidirbti ir ėmė pinigus už tai, kas turėtų būti suteikiama nemokamai", - nemalonią patirtį prisiminė moteris ir tikino, jog po šios patirties daugiau niekada neprasideda su panašiais keliautojų klubais.

Patarė nesivelti

Tai, kad kompanija "WorldVentures" pasaulyje iš tiesų egsistuoja, nesunku rasti internete. Tačiau kokios sąsajos su Lietuva ir kokia konkreti kompanija čia jai atstovauja - jokių užuominų.

Susisiekę vienu iš internete nurodytų lietuvės, reklamavusios šią kompaniją, telefonu išgirdome netikėtą pasiūlymą. "Sėdėkite namuose su savo pinigais ir niekur nesivelkite", - sakė telefonu atsiliepusi moteris. Ji pasakojo, kad į šį klubą prisivilioti ją bandė prieš penkerius metus vyrukas iš Jekaterinburgo.

"Matyt, tada Lietuvoje dar nebuvo šios kompanijos atstovų, tad viskas taip ir baigėsi. Esu turėjusi reikalų su kitomis tinklinės rinkodaros kompanijomis, tad supratau, kad geriau su jais neprasidėti, jums nepatariu", - protino pašnekovė.

RIZIKA. Turizmo departamentas informuoja, kad turistas, įsigijęs kelionės paketą iš nelegalizuoto Lietuvoje užsienio kelionių organizatoriaus, pats prisiima riziką dėl galimos žalos atlyginimo.

"Fotolia" nuotr.

Rekomenduoja tikrinti informaciją

Kyla elementarus klausimas, iš kur žmonėms žinoti, ar kelionę siūlantys kelionių organizatoriai nebando apgauti.

Valstybinio turizmo departamento atstovai aiškina, kad viskas labai paprasta - patartina prasidėti tik su licencijas turinčiomis kompanijomis.

"Atkreipiame dėmesį į tai, jog oficialiai veikiančio kelionių organizatoriaus, kuris būtų registruotas Lietuvos Respublikoje ir naudotų prekinį ženklą "WorldVentures" - nėra. Tačiau reikėtų aiškiai žinoti, kas (juridinis / fizinis asmuo) yra paslaugos teikėjas, kokias konkrečiai paslaugas teikia, kur įsisteigęs ir pan. Pavyzdžiui, jei jūsų minėta "platininė" kortelė suteiktų tik tam tikrų nuolaidų atskiroms turizmo paslaugoms, arba jūsų minėta kompanija bendradarbiautų su kokiu nors ES šalyje registruotu kelionių organizatoriumi - tokia veikla būtų galima", - oficialiai komentavo Turizmo departamento Turizmo veiklos priežiūros skyriaus vedėjas Tadas Žentelis.

Tačiau vėliau perskambinęs jo kolega, prašęs neminėti jo vardo ir pavardės, kalbėjo jau kiek kitaip.

"WorldVentures" yra trečios šalies įmonė, kuri registruota JAV. Tai reiškia, kad mes apie tokias įmones neturime jokios informacijos. Lietuvoje ji nėra licencijuota, neturi kelionių organizatoriaus. Galima įtarti, kad tai gali būti ir nelegali veikla. Tik atlikus išsamų tyrimą ir turint daugiau informacijos būtų galima išsiaiškinti, ar po visu šituo nesislepia finansinės piramidės afera", - svarstė Turizmo departamento atstovas.

Jis prisiminė, kad 2010-aisiais Lietuvoje plačiai buvo nuskambėjusi panaši istorija, kai neįprastai keliones Lietuvoje bandė pardavinėti "Amber promotions" prisistačiusi kompanija.

"Tuomet taip pat buvo vykdomi piramidės principu paremti kelionių pardavimai. Kai jais susidomėjo teisėsauga, jie greitai buvo uždaryti", - prisiminė Turizmo departamento atstovas.

Jis rekomendavo geriau neturėti jokių reikalų su neaiškiomis kompanijomis.

"Prieš perkant kelionę kiekvienas turistas galėtų perskaityti Turizmo departamento svetainėje www.tourism.lt esančią atmintinę turistui, kur, be kitų patarimų, rekomenduojama patikrinti kelionių organizatoriaus draudimą dėl nemokumo ar bankroto. Taip pat perkant kelionę būtina turėti turizmo paslaugų sutartį. Jūsų minėtu atveju pinigus sumokėjusi moteris negavo jokios sutarties, tad jau turėtų užsidegti raudonas signalas, kad čia kažkas gali būti ne taip", - įspėjo Turizmo departamento atstovas.

Gemius

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder