Tęsiame pažintį su euro monetomis (10)

Tęsiame pažintį su euro monetomis (10)

Euro monetos, be savo įprastinių versijų, turi gausybę kasmet kone visų euro zonos šalių išleidžiamų proginių (commemorative) monetų.

Šį kartą supažindiname su 2012 metais išleistomis proginėmis monetomis.

Nuo 2012 metų euro zonoms buvo suteikta teisė per metus išleisti dvi progines monetas vietoje vienos, todėl šia teise pirmieji pasinaudojo Liuksemburgo bankininkai.

Belgija

2012 metais belgai minėjo buvusios Karalienės Elžbietos muzikos konkurso 75 metų jubiliejų, todėl jos atminimas buvo įamžintas monetoje. Monetoje taip pat įspaustas konkurso logotipas.

Išleistas kiekis: 5 mln. monetų.

Ispanija

Ispanai ir toliau tęsia tradiciją kaldinti UNESCO pasaulio paveldo serijos monetas. Šį kartą monetoje nuspręsta pavaizduoti Mergelei Marijai skirtą Burgoso Švč. Mergelės katedrą, kuri garsėja įspūdingu dydžiu ir išskirtine architektūra. Katedra pradėta statyti 1221 m., o po devynerių metų ji jau buvo naudojama kaip pamaldų vieta, nors darbas su pertrūkiais tęsėsi iki 1567 m. Katedra pastatyta prancūziškosios gotikos pavyzdžiu, bet XV ir XVI a. atsirado ir Renesanso architektūros elementų.

Išleistas kiekis: 8 mln. monetų.

Italija

Tais pačiais metais buvo minimos žymaus XIX a. pabaigos italų literatūros atstovo, Romanijos regiono poeto Giovanni Pascoli 100-osios mirties metinės, kurio portretas ir nukaldintas monetoje.

Išleistas kiekis: 15 mln. monetų.

Liuksemburgas (sausis)

2012 metais liuksemburgiečiai nusprendė pradėti didžiųjų hercogų dinastijos seriją, todėl monetoje pavaizduoti į dešinę nukreipti du profiliai: artimesnis didžiojo hercogo Henri ir tolimesnis jo prosenelio didžiojo hercogo Guillaume IV. Po jais iškalti vardai "HENRI" ir "GUILLAUME IV † 1912".

Išleistas kiekis: 1,4 mln. monetų.

Liuksemburgas (gruodis)

Tais pačiais metais Liuksemburgo gyventojai šventė sosto įpėdinio didžiojo hercogo Guillaume tuoktuves su grafaite Stéphanie de Lannoy, todėl šių didikų atvaizdai įamžinti monetoje.

Išleistas kiekis: 1,4 mln. monetų.

Malta

Maltiečiai originaliai nusprendė įamžinti 1887 m. šalies konstitucija patvirtintą daugumos atstovavimą. Monetoje vaizduojama džiūgaujanti minia, už kurios fone matyti Gubernatoriaus rūmai Valetoje. Monetos vidinės dalies viršuje puslankiu iškaltas užrašas "MALTA - Majority representation 1887".

Išleistas kiekis: 430 tūkst. monetų.

Monakas

2012 monakiečiai šventė 500-ąsias Monako Kunigaikštystės įkūrimo metines, todėl vidinėje monetos dalyje nukaldintas įkūrėjo Lucien I GRIMALDI veido profilis. Virš portreto puslankiu palei viršutinį vidinės monetos dalies kraštą iškaltas užrašas "1512 SOUVERAINETE DE MONACO 2012".

Išleistas kiekis: 100 tūkst. monetų.

Portugalija

Tais pačiais metais Portugalijos Gimarainso miestui buvo suteiktas Europos kultūros sostinės titulas. Monetoje nukaldintas stilizuotas Afonso Henriques, pirmojo Portugalijos karaliaus, atvaizdas, taip pat jo kalavijas ir Gimarainso pilis, laikoma Portugalijos, kaip nepriklausomos valstybės, gimimo vieta XII a. Atvaizdo kairėje - Portugalijos herbas, virš jo - žodis "PORTUGAL". Dešinėje pusėje žemiau - užrašas "GUIMARÃES 2012" ir Gimarainso, 2012 m. Europos kultūros sostinės, logotipas.

Išleistas kiekis: 520 tūkst. monetų.

Prancūzija

Minint 100-ąsias vargšų globėjo Tėvo Pjero (Abbé Pierre) metines prancūzai nusprendė įamžinti vienuolio atminimą. Monetoje matomas jo portretas, kur jis dėvi gerai pažįstamą beretę. Dešinėje jo vardu pavadinto fondo logotipas, kuriame mažomis raidėmis įrašyta "Et les autres?" ("O kiti?"). Tai Tėvo Pjero mėgtas šūkis, raginantis niekada nepamiršti padėti kitiems. Monetos vidinėje dalyje aplink portretą puslankiu iškaltas užrašas "Centenaire de la naissance de l'abbé Pierre".

Išleistas kiekis: 1 mln. monetų.

Suomija

Suomiai 2012-aisiais šventė 150-ąsias dailininkės Helene Schjerfbeck gimimo metines ir įamžino jos atminimą nukaldindami stilizuotą dailininkės autoportretą su vertikaliai iškaltu užrašu "HELENE SCHJERFBECK" bei jos gimimo ir mirties metais "1862-1946".

Išleistas kiekis: 2 mln. monetų.

Vatikanas

Tais pačiais metais Vatikane įvyko Septintasis pasaulio šeimų susitikimas, todėl monetos centre nukaldintas šeimos atvaizdas, o fone - Milano katedra. Milane vyko Septintasis pasaulio šeimų susitikimas, o tokie susitikimai vyksta kas trejus metus, siekiant pabrėžti, kad šeima yra bendras žmonijos paveldas, ir parodyti, kad ji yra universali kategorija.

Išleistas kiekis: 115 tūkst. monetų.

Vokietija

Vokiečiai toliau tęsė tradiciją kaldinti savo federalinių žemių simbolius. Šį kartą buvo pasirinkta Bavarijos federalinė žemė, o monetoje pavaizduotas jos simbolis - Noišvanštaino pilis. Monetoje ji pavaizduota iš rytinės pusės, fone matyti vartai, romantiški pilies bokštai ir bokšteliai, o už jų - didingi kalnai. Apačioje - federalinės žemės pavadinimas "BAYERN".

Išleistas kiekis: 30 mln. monetų.

Visos šalys

Minint eurų banknotų ir monetų dešimtmetį visos euro zonos šalys nusprendė įamžinti šią reikšmingą datą. Monetos variantą išrinko patys euro zonos piliečiai ir kiti gyventojai. Jos centre iškaltas simbolinis pasaulio su euro ženklu vaizdas, rodantis, kad per pastaruosius dešimt metų eurai tapo tikra pasaulinės reikšmės valiuta. Jį supantys elementai simbolizuoja euro svarbą eiliniams žmonėms (juos simbolizuoja šeima), finansų pasauliui (Eurotower pastatas), prekybai (laivas), pramonei (fabrikas), energetikos sektoriui ir moksliniams tyrimams bei technologinei plėtrai (dvi vėjo jėgainės).

Išleistas kiekis: kiekvienoje šalyje skirtingas.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder