Svarstys ar padidinti pareigūnų ir biudžetininkų bazinę algą

Svarstys ar padidinti pareigūnų ir biudžetininkų bazinę algą

Vyriausybė trečiadienį posėdyje spręs dėl politikų, pareigūnų ir tarnautojų, teisėjų, biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos bazinio dydžio 2021-iesiems. Jis didėtų 1 euru nuo 176 iki 177 eurų. Iš valstybės biudžeto tam reikėtų apie 21 mln. eurų per metus.

„Numatoma teigiama priimto įstatymo pasekmė – net ir nedaug padidinus bazinį dydį, padidės viešojo sektoriaus darbuotojų darbo užmokestis, o kartu – ir jų perkamoji galia“, – rašoma įstatymo pataisų aiškinamajame rašte. 

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija teigia, kad išmokos ir atlygiai nuo 4 iki 32 eurų (nuo mažiausiai uždirbančiojo pagal darbo sutartį iki Konstitucinio Teismo pirmininko) padidėtų apie 200 tūkst. darbuotojų. Pareiginės algos bazinis dydis tvirtinamas kasmet. 

Dėl indeksavimo nuo kitų metų didėsiant bazinės socialinės išmokos (BSI) dydžiui nuo 39 iki 40 eurų, Vyriausybė trečiadienį spręs, ar nuo 2021 metų nustatyti mažesnį universalios išmokos vaikui koeficientą – 1,75 vietoj 1,8 BSI, „taip užtikrinant išmokos vaikui padidėjimą nuo 60,06 iki 70 eurų, kaip numatyta ir koalicijos sutartyje.“

Ministerija pažymi, kad Seimo pernai gruodį priimtais įstatymo pakeitimais nuo 2021 sausio nustatytas 1,8 BSI universalios išmokos vaikui dydis, atsižvelgiant į 2020 metų indeksuotą BSI dydį – 39 eurų, tačiau neįvertinus, kad nuo 2021 metų sausio 1 dienos indeksuotas BSI dydis sieks 40 eurų.

Skaitomiausi portalai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder