Seimas palaiko prezidentės antstolių įstatymo pataisas

Seimas palaiko prezidentės antstolių įstatymo pataisas

Seimas po pateikimo vienbalsiai nutarė svarstyti prezidentės Antstolių įstatymo pakeitimus, kurie sumažintų antstolių paslaugoms taikomus įkainius. Už balsavo 88 Seimo nariai, o susilaikiusiųjų ar prieštaravusių nebuvo.

„Teisingumo ministerijos pateikiama informacija rodo, kad 2017 m. antstolis vidutiniškai gaudavo 10 tūkst. eurų grynųjų pajamų per mėnesį. Net įvertinus tai, kad antstoliai turi turėti išsilavinimą ir kvalifikaciją, toks atlyginimo dydis nėra socialiai teisingas ir vargiai pateisina situaciją, kai jis penkiolika kartų viršija vidutinį darbo užmokestį“, - sakė prezidentės vyriausioji patarėja, Teisės grupės vadovė Rasa Svetikaitė.

Pasak prezidentės atstovės, siūloma mažinti skolininkų naštą, apsaugant juos nuo antstolių atliekamų perteklinių veiksmų. „Siūloma aiškiai įtvirtinti, kad būtinosios vykdymo išlaidos būtų grindžiamos veiksmų atlikimo sąnaudomis, taigi pagal realų darbą, o ne apskaičiuojamos pagal išieškomos sumos dydį, kaip yra dabar“, - Seime sakė R. Svetikaitė.

Jos teigimu, antstolių darbo apmokėjimo tvarka privalo keistis - sistema, kuomet skolų išieškotojų darbo atlygis priklauso nuo sumos, kuri sumokama skolos išieškojimo atveju, skatina antstolius vykdyti perteklinius veiksmus.

„Nepaisant to, kad skolininkas yra dirbantis asmuo ir iš jo vykdant išieškojimą būtų galima iš karto daryti išskaitas iš darbo užmokesčio, antstolis patikrina įvairius įmanomus šaltinius, įskaitant jūrų ir vidaus vandenų registrus, geležinkelio riedmenų registrą, o tokie kaštai yra įskaičiuojami į skolininko sąskaitą“, - tvirtino prezidentės patarėja.

Prezidentūra taip pat siūlo riboti maksimalų antstolių uždarbio dydį - šis negalėtų siekti daugiau kaip 15 proc. nuo skolos dydžio. R. Svetikaitės teigimu, dabartinė tvarka leidžia atsirasti situacijoms, kuomet uždarbis iš skolos viršija 100 proc. skolos dydžio.

ELTA primena, kad šalies vadovė Dalia Grybauskaitė Seimui yra pateikusi Seimui Antstolių įstatymo ir Civilinio proceso kodekso pataisas, kurios, anot prezidentės, padėtų efektyviau valdyti skolų išieškojimo rinką.

Prezidentė Seimui siūlo sumažinti būtinąsias vykdymo išlaidas, draudimą atlikti perteklinius veiksmus, antstolių atlyginimo ribojimą iki 15 proc. nuo išieškotos sumos, privalomą skolininko informavimą, draudimą kreditoriui samdyti skirtingus antstolius dėl to paties skolininko ir viešai skelbiamas antstolių algas.

Praėjusią savaitę Seimas ėmėsi svarstyti ir Vyriausybės pasiūlymus dėl antstolių įstatymo pakeitimo. Šie leistų Teisingumo ministerijai, kartu su Finansų ministerija, nustatyti antstolių dydžius nesitariant su Lietuvos antstolių rūmais (LAR) kaip yra dabar.

LAR Eltai praėjusią savaitę atsiųstame komentare teigė, kad dėl greitų pokyčių sumažės skolų išieškotojų galimybės dirbti savo darbą. „Kas bebūtų šių teisėkūros lenktynių laimėtojai, išieškotojų laukia pralaimėjimas. Iniciatyvų autoriai nuo jų nusisuko. Juk nebus įmanoma nesumažinti grąžinamų alimentų skolų vaikus auginančioms vienišoms mamoms arba išieškomų žalos kompensacijų sumų nuo nusikaltimų nukentėjusiems žmonėms, kai nuo gruodžio iki 40 proc. sumažės galimybės išieškoti iš skolininkų pajamų“, - buvo rašoma LAR komentare.

Skaitomiausi portalai

Raktažodžiai

Rašyti komentarą

Plain text

  • HTML žymės neleidžiamos.
  • Linijos ir paragrafai atskiriami automatiškai
  • Web page addresses and email addresses turn into links automatically.
Sidebar placeholder